Σε κίνδυνο βάζουν την ονομασία προέλευσης της φέτας οι εκτεταμένες νοθείες

που εντοπίζονται τους τελευταίους μήνες στην ελληνική και την ευρωπαϊκή αγορά.

Χώρες που παράγουν λευκό τυρί, όπως η Δανία, η Γαλλία και η Γερμανία, έχουν

προχωρήσει σε δειγματοληψίες, με σκοπό να καταγγείλουν τις πρακτικές νοθείας

στην Ελλάδα και την παραπλάνηση των Ευρωπαίων πολιτών.

Απώτερος σκοπός τους, σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, είναι να τεκμηριώσουν ότι

η πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται για την παρασκευή φέτας στη χώρα μας έχει

αλλάξει σε μεγάλο ποσοστό, ελπίζοντας να προσβάλουν την απόφαση του Ευρωπαϊκού

Δικαστηρίου.

Τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες σε

Δανία, Γαλλία, Γερμανία αφορούν τα αποτελέσματα αναλύσεων, τα οποία είναι σε

ποσοστό 25% επί των δειγμάτων εκτός των προδιαγραφών σύστασης της φέτας. Σε

κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, τα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι φέτα από την

Ελλάδα περιέχει 100% αγελαδινό γάλα, όπως δηλαδή και το λευκό τυρί Δανίας, ενώ

κανονικά θα έπρεπε να αποτελείται από 100% πρόβειο γάλα ή στη χειρότερη

περίπτωση 70% πρόβειο και 30% γίδινο.

Τυρί… Βουλγαρίας

Την ίδια ώρα, Βούλγαροι παραγωγοί υποστηρίζουν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα

προώθησης των προϊόντων τους στην κοινοτική αγορά εξαιτίας των Ελλήνων, που

εισάγουν λευκό τυρί από τη Βουλγαρία, το βαφτίζουν φέτα και το εξάγουν ως

ελληνικό στην Ε.Ε. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση κατά την οποία ετικέτα

συσκευασίας ελληνικής φέτας στην ευρωπαϊκή αγορά ανέφερε ότι πρόκειται για

100% ελληνικό προϊόν, ενώ έκρυβε από κάτω ετικέτα που ανέγραφε ότι προέρχεται

από τη Βουλγαρία!

Σύμφωνα με παραγωγούς, μια ιδιαίτερα δημοφιλής πρακτική νοθείας της φέτας

είναι η εξής: εταιρείες χρησιμοποιούν αιγοπρόβειο γάλα από τρίτες χώρες,

παραβιάζοντας έτσι την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που αναφέρει ότι το

γάλα πρέπει να προέρχεται από τοπικές φυλές προβάτων και αιγών. «Το ελληνικό

αιγοπρόβειο κοστίζει από 85 λεπτά έως 1 ευρώ. Όταν όμως εισάγεις από τα Σκόπια

ή τη Βουλγαρία, όπου κοστίζει 50 – 60 λεπτά, η φέτα που θα παραχθεί με αυτό το

γάλα ανταγωνίζεται την αμιγώς ελληνική», λέει παραγωγός από την ευρύτερη

περιοχή της Λάρισας.

Ανεπαρκής έλεγχος

«Νοθεία – επισημαίνει ο κ. Βαγγέλης Αργύρης, πρώην υφυπουργός Γεωργίας και

πρωταγωνιστής του αγώνα για την κατοχύρωση της ονομασίας προέλευσης της φέτας

– υπάρχει ακόμα και όταν το αιγοπρόβειο γάλα δεν προέρχεται από τη

συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή που ορίζει η απόφαση, όχι μόνο όταν

χρησιμοποιείται αγελαδινό γάλα ή σκόνη.

Και αιγοπρόβατα… εισαγωγής

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ στατιστικές μελέτες αναφέρουν ότι για να καλυφθεί η παγκόσμια

ζήτηση σε φέτα τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να πενταπλασιαστεί (τουλάχιστον) η

ελληνική παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος από τοπικές φυλές. Όμως, κάποιες

τελούν υπό εξαφάνιση, ενώ άλλες εμφανίζουν προσμείξεις με πρόβατα που εισάγουν

παραγωγοί.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην ανεξέλεγκτη εισαγωγή προβάτων Λακόν

που μπαίνουν στην Ελλάδα για κρεατοπαραγωγή και αναπαραγωγή, αλλά τελικά τα

χρησιμοποιούν για γαλακτοπαραγωγή. Και υπάρχουν πάντα και οι προσμείξεις»,

λέει παραγωγός από την περιοχή της Λάρισας. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του

Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, από τις 21 φυλές

ελληνικών προβάτων οι 12 τελούν υπό εξαφάνιση, ενώ από τις 3 φυλές αιγών, η 1

κινδυνεύει με αφανισμό.