Προσοχή! Οι γενετικά τροποποιημένες τροφές στη διάρκεια της εγκυμοσύνης

εκθέτουν σε κίνδυνο τα έμβρυα, σύμφωνα με νέα έρευνα

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ που τρώνε γενετικά τροποποιημένες τροφές στη διάρκεια της

εγκυμοσύνης τους εκθέτουν σε κίνδυνο τα μωρά που κυοφορούν. Σε αυτό το

συμπέρασμα κατέληξε νέα έρευνα η οποία διεξήχθη από εξέχοντα επιστήμονα της

Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. Διαπιστώθηκε ότι περισσότερα από τα μισά

νεογέννητα ποντίκια που είχαν τραφεί με γενετικά τροποποιημένη σόγια πέθαναν

στις τρεις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους – εξαπλάσια από όσα είχαν γεννηθεί

από μητέρες που τρέφονταν με φυσιολογικές τροφές (εξαπλάσια επίσης ήταν και τα

λιποβαρή νεογέννητα).

Πρόκειται για μία ακόμη έρευνα η οποία αναζωπυρώνει τους φόβους ότι οι

γενετικά τροποποιημένες τροφές βλάπτουν την ανθρώπινη υγεία. Ιταλοί ερευνητές

έχουν διαπιστώσει ότι η τροποποιημένη σόγια επηρεάζει το ήπαρ και το πάγκρεας

των ποντικιών. H Αυστραλία εγκατέλειψε δεκαετή προσπάθεια να καλλιεργήσει

τροποποιημένα μπιζέλια, όταν επίσημη έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι

προκαλούσαν βλάβες στους πνεύμονες. Και τον περασμένο Μάιο, εφημερίδα

αποκάλυψε μυστική έκθεση του βιοτεχνολογικού κολοσσού Μονσάντο που έδειχνε ότι

ποντίκια που είχαν τραφεί με τροποποιημένο καλαμπόκι είχαν μικρότερους νεφρούς

και περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια – και ενδεχομένως βλάβες στο ανοσοποιητικό

τους σύστημα – από εκείνα που είχαν τραφεί με φυσιολογικές τροφές. Επιστήμονες

του ΟΗΕ έχουν εκφράσει ανησυχία για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στην

υγεία τα μεταλλαγμένα τρόφιμα. Όμως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου

αναμένεται να υποστηρίξει τον προσεχή μήνα τις προσπάθειες που καταβάλλει ο

πρόεδρος Μπους προκειμένου να υποχρεώσει τις ευρωπαϊκές χώρες να αποδεχθούν τα

γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα.

Οι Ρώσοι ειδικοί

H ρωσική έρευνα που διεξήχθη από τη δόκτορα Ιρίνα Γερμακόβα ενδέχεται να έχει

καταλυτικές επιπτώσεις στην ήδη εχθρικά διακείμενη κοινή γνώμη. Πιστεύεται ότι

είναι η πρώτη έρευνα που εξετάζει τις επιπτώσεις των γενετικά τροποποιημένων

τροφών στα νεογέννητα. H επιστήμονας προσέθεσε αλεύρι από γενετικά

τροποποιημένη σόγια – από εκείνη που παράγει η Μονσάντο για να είναι ανθεκτική

στο φυτοφάρμακό της Ράουνταπ – στην τροφή θηλυκών ποντικιών δυο εβδομάδες πριν

συλλάβουν και συνεχίζοντας σε όλη τη διάρκεια της κύησης, της γέννησης και της

γαλουχίας. Σε άλλα ποντίκια έδινε μη τροποποιημένη σόγια και σε άλλα καθόλου

σόγια. Διαπίστωσε ότι το 36% των νεογέννητων ποντικιών που είχαν τραφεί με

τροποποιημένη σόγια ήταν σημαντικά λιποβαρή από τα υπόλοιπα. Το πιο

ανησυχητικό όμως ήταν ότι το 55,6% από τα νεογέννητα που οι μητέρες τους είχαν

τραφεί με τροποποιημένη τροφή πέθαναν μέσα σε έξι εβδομάδες από τη γέννησή

τους έναντι μόλις 9% από τα νεογέννητα που οι μητέρες τους είχαν τραφεί

φυσιολογικά.