H αίγλη του «Κόκκινου Οδηγού της Μισλέν» ξεθώριασε λίγο παραπάνω, όταν ο

Αλέν Σαντεράν, ένας από τους κορυφαίους σεφ του Παρισιού, ανακοίνωσε ότι θα

παραδώσει τα τρία αστέρια του και θα αφιερωθεί σε πιο ταπεινά πράγματα.

Ιδρυτής του κινήματος της «nouvelle cuisine» στη δεκαετία του 1970 και

ιδιοκτήτης του ρεστοράν «Lucas Carton» από το 1985, ο Αλέν Σαντεράν είναι ο

πρώτος Γάλλος σεφ τριών αστέρων που αποσύρεται από το σύστημα της Μισλέν, το

οποίο πολλοί θεωρούν τυραννικό. «Θέλω να περάσω καλά, να κάνω και άλλα

πράγματα», δήλωσε ο διάσημος σεφ. «Τα τρία αστέρια που δίνουν στους

διακεκριμένους σεφ είναι πάρα πολύ επίσημα, πάρα πολύ πνιγηρά. Φτάνει πια με

τις υποχρεώσεις».

Στα εξήντα πέντε του χρόνια ο Σαντεράν κλείνει το εστιατόριο «Lucas Carton»,

αγαπημένο στέκι ηθοποιών, όπως η Κατρίν Ντενέβ, το οποίο κατέχει τα τρία

αστέρια της Μισλέν εδώ και 20 χρόνια. Το φθινόπωρο θα ανοίξει ένα πιο ταπεινό

εστιατόριο. «Το μενού θα κοστίζει 100 ευρώ αντί για 300, συμπεριλαμβανομένου

και του κρασιού», λέει. «Έτσι θα βγάλω περισσότερα χρήματα». Πάντως, ο

διάσημος σεφ που έγινε γνωστός για τα γεύματα στα οποία ο πελάτης επιλέγει το

κρασί πριν από το φαγητό, διευκρινίζει ότι δεν έχει τίποτα εναντίον της

Μισλέν. «Τα ήθελα τα τρία αστέρια μου και είχα δουλέψει σκληρά για να τα

αποκτήσω».

Υπάρχουν και άλλοι Γάλλοι σεφ – ενός αστέρος αυτοί – που έχουν αποσυρθεί από

τον ζωηρό και εναγώνιο ανταγωνισμό που απαιτεί το σύστημα της Μισλέν, το οποίο

παραμένει το ευαγγέλιο της γαστρονομίας, μολονότι πολλοί δεν κρύβουν τη

δυσαρέσκειά τους για τις μεθόδους του. Στο στρες από την σκληρή προσπάθεια να

ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Μισλέν αποδίδεται η αυτοκτονία του Μπερνάρ

Λουαζό, το 2003, ενός εξαιρετικά προικισμένου σεφ που τον είχε κυριεύσει φόβος

μήπως χάσει το τρίτο αστέρι του.

«Ευαίσθητοι» σεφ

Προσεχώς κλειστό. Ο διάσημος σεφ Αλέν Σαντεράν δεν θέλει άλλα αστέρια της

Μισλέν. Κλείνει το περίφημο ρεστοράν «Lucas Carton» και πηγαίνει για πιο ήσυχα πράγματα

* Ο Βατέλ, ο κορυφαίος μάγειρας της Γαλλίας τον 17ο αιώνα, αυτοκτόνησε

όταν το φρέσκο ψάρι που είχε στείλει σε ένα επίσημο δείπνο για τον Λουδοβίκο

ΙΔ’ δεν έφτασε στην ώρα του

* Το 1966, ο σεφ Αλέν Ζικ αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι όταν έμαθε ότι το

εστιατόριό του στο Παρίσι είχε χάσει ένα αστέρι της Μισλέν

* Το 1999, οι Βρετανοί σεφ Μάρκο Πιερ Ουάιτ και Νίκο Λαντένις

εγκατέλειψαν τα τρία αστέρια που τους είχε δώσει η Μισλέν

* Ο κορυφαίος μάγειρας Μαρκ Μενό πήρε το τρίτο του αστέρι το 2000, αλλά

ακόμη θρηνεί ότι του κόστισε «την απώλεια ενός παιδιού»

* Το 2003, ο Ζεράρ Μπεσόν έπαθε καρδιακή προσβολή μόλις έμαθε ότι του

αφαιρέθηκε ένα αστέρι

* Την ίδια χρονιά, όταν αυτοκτόνησε ο Μπερνάρ Λουαζό από φόβο μήπως

χάσει το τρίτο αστέρι του, το σύστημα αξιολόγησης με τα αστέρια επικρίθηκε ότι

παίζει με τις καριέρες και τις ζωές των ανθρώπων

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

«Χρησιμοποιεί πρόχειρες μεθόδους…»

TO ONOMA της Μισλέν αμαυρώθηκε την περασμένη χρονιά, όταν ο πρώην

επιθεωρητής Πασκάλ Ρεμί αποκάλυψε σε ένα βιβλίο ότι ο «Κόκκινος Οδηγός» με τα

καλύτερα εστιατόρια χρησιμοποιεί πρόχειρες και ανέντιμες μεθόδους. Τον

Ιανουάριο, η Μισλέν υποχρεώθηκε να πολτοποιήσει τον νέο οδηγό της, όταν

παραδέχτηκε ότι είχε δώσει πολύ υψηλή βαθμολογία σε ένα ρεστοράν της Οστάνδης

που ήταν ακόμη γιαπί.

Τα… επέστρεψαν

Έως τώρα, ουδείς Γάλλος σεφ είχε ακολουθήσει την εξέγερση του Μάρκο Πιερ Ουάιτ

και του Βρετανού Νίκο Λαντένις, που επέστρεψαν στην Μισλέν τα τρία αστέρια που

τους είχε δώσει προκειμένου να ανακτήσουν την ελευθερία τους.

Ο Φρανσουά Σιμόν, κριτικός κουζίνας στην εφημερίδα «Φιγκαρό», αποκαλεί

επαναστατική την απόφαση του Σαντεράν, όπως και άλλων, που δεν αντέχουν «να

κρίνονται κάθε χρόνο σε έναν οδηγό του οποίου εξακολουθούν να μη γνωρίζουν τα

κριτήρια».