Ιταλοί διατροφολόγοι και ογκολόγοι, αξιοποιώντας προηγούμενες επιστημονικές

έρευνες, κατέληξαν σε έναν κατάλογο με τις τροφές που μπορούν να μας σώσουν

από τον καρκίνο. Τα συμπεράσματά τους επιβεβαιώνουν ότι η καλύτερη διατροφή

είναι η μεσογειακή.

Φρούτα και λαχανικά κατά βούληση, σε μεγάλες ημερήσιες δόσεις. Ψωμί, κατά

προτίμηση με αλεύρι ολικής αλέσεως. Κολατσιό πρωί και απόγευμα με βάση το

γιαούρτι. Στο μεσημεριανό γεύμα είναι ό,τι πρέπει μια μακαρονάδα ή ένα ρυζότο

με σάλτσα ντομάτας. Όχι όμως και στο δείπνο, όπου είναι προτιμότερες οι σούπες

με λαχανικά ή δημητριακά. Το κρέας είναι καλύτερα να είναι λευκό παρά κόκκινο,

αλλά ο βασιλιάς του τραπεζιού πρέπει να είναι το ψάρι. Με δυο λόγια, η

λεγόμενη μεσογειακή διατροφή είναι η πιο κατάλληλη για να μας προστατέψει από

τον καρκίνο.

Ο ογκολόγος Ουμπέρτο Βερονέζι ξανάφερε στην επικαιρότητα την έκθεση δύο

διακεκριμένων επιδημιολόγων, των Ντολ και Πέτο, που είχαν αποδείξει με

δημοσιεύματά τους σε επιστημονικά περιοδικά ότι το 30%-35% των νεοπλασιών

εξαρτώνται από τη διατροφή, το 30% από το κάπνισμα, το 10% από ιούς, το 3% από

το αλκοόλ, το 7% από τη σεξουαλική διαγωγή και το 4% από τις συνθήκες εργασίας.

Στην εφημερίδα «Ρεπούμπλικα», ο Ιταλός ογκολόγος – με την ευκαιρία της

βράβευσής του από το Πανεπιστήμιο Λα Μπικόκα του Μιλάνου – επιβεβαίωσε τις

αρετές της μεσογειακής διατροφής που, όπως προκύπτει από την έκθεση Ντολ και

Πέτο, θα μπορούσε να περιορίσει κατά το ένα τρίτο τα κρούσματα καρκίνου.

Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγουν και οι δύο εμπειρογνώμονες του Ιταλικού

Συνδέσμου για την Καταπολέμηση του Καρκίνου, οι διατροφολόγοι Ατίλιο Τζιακόζα,

συγγραφέας πολλών βιβλίων για τη διατροφή, και Έρκολε ντε Μάζι. Και οι δύο

επιβεβαιώνουν τη μεγάλη αντικαρκινική αξία της μεσογειακής διατροφής.

Το μενού

Στις τροφές που προτείνει ο Τζιακόζα αφθονούν τα αντιοξειδωτικά και οι φυτικές

ίνες, τα ζυμαρικά, αλλά σε λογικές ποσότητες και όχι κάθε ημέρα, επειδή το

λευκό αλεύρι ανεβάζει τη γλυκαιμία. Ο βασιλιάς του τραπεζιού πρέπει να είναι

το ψάρι, «επειδή προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού και του εντέρου και

περιορίζει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων». Ναι στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο,

όχι στο βούτυρο και την κρέμα γάλακτος. Ας μην ξεχνάμε το ασβέστιο, με τη

μορφή γάλακτος, γιαουρτιού και άπαχου τυριού (μοτσαρέλα, ανθότυρο). Καλό το

κρασί, αλλά όχι παραπάνω από δύο ποτηράκια την ημέρα για τους άνδρες (ένα για

τις γυναίκες). Μεγαλύτερες δόσεις μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο στον οισοφάγο,

τη στοματική κοιλότητα, στον μαστό και στο έντερο.

Επικίνδυνα τα σολάριουμ

Όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι στρέφονται στα ειδικά κέντρα σολάριουμ

ΓΙΑ «ΕΠΙΔΗΜΙΑ» καρκίνου του δέρματος σε μια δεκαετία προειδοποίησε ο

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αν δεν περιοριστεί η διαδικασία τεχνητού

μαυρίσματος – ιδιαίτερα δημοφιλές μεταξύ των Ευρωπαίων. Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι η

χρήση των συσκευών τεχνητού μαυρίσματος θα πρέπει να απαγορευτεί για άτομα

κάτω των 18 ετών και να αποφεύγεται από τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες,

εξαιτίας της σύνδεσής τους με τον καρκίνο. «Δεν θέλουμε να δούμε μια επιδημία

των καρκίνων του δέρματος σε μια δεκαετία», δήλωσε ο Μίκαελ Ρεπατσόλι,

συντονιστής του Προγράμματος Υγείας και Ακτινοβολίας του ΠΟΥ. «Συστήνουμε να

μη χρησιμοποιείτε σολάριουμ. Αν θέλετε, όμως, υπάρχουν κάποιοι κανονισμοί

στους οποίους θα πρέπει να υπακούτε», τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι θα

πρέπει να υπάρχει επιτήρηση κατά τη διαδικασία του τεχνητού μαυρίσματος και

ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να φορούν ειδικά προστατευτικά γυαλιά. Ο λόγος

που επέλεξε ο ΠΟΥ τη συγκεκριμένη περίοδο για τη δημοσιοποίηση της

προειδοποίησης είναι επειδή πλησιάζει το καλοκαίρι, περίοδος κατά την οποία

όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι στρέφονται στα ειδικά κέντρα σολάριουμ.

H ακτινοβολία

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στην υπεριώδη

ακτινοβολία που εκλύεται από τις συσκευές τεχνητού μαυρίσματος και μορφές

καρκίνου του δέρματος. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, περίπου το 25% των χρηστών αυτών

των συσκευών στη Βόρεια Ευρώπη είναι νεαρά άτομα, 16-24 ετών.