Πράσινο τσάι. Περιέχει «θαυματουργές» ουσίες

ENA ΕΚΧΥΛΙΣΜΑ από το πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες

να δημιουργήσουν νέα φάρμακα για την καταπολέμηση του καρκίνου. Πειράματα που

πραγματοποίησαν Βρετανοί και Ισπανοί ερευνητές έδειξαν ότι το χημικό στοιχείο

πολυφαινόλη EGCG, που λαμβάνεται από τα φύλλα του πράσινου τσαγιού, εμποδίζει

την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Αυτή η αντικαρκινική ιδιότητα του πράσινου

τσαγιού διαπιστώθηκε ακόμα και σε ανθρώπους που καταναλώνουν μόνο δύο ή τρία

φλιτζάνια πράσινου τσαγιού ημερησίως.

Χάρη σε αυτά τα πειράματα, τα οποία παρουσιάζονται σε έρευνα που δημοσιεύεται

στο έντυπο «Cancer Research», οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το EGCG «δένει»

με ένα ένζυμο-κλειδί, το DHFR, στο οποίο επιδρούν τα αντικαρκινικά φάρμακα.

Αυτό εμποδίζει το ένζυμο από το να «πυροδοτεί» την παρασκευή νέου DNA στα

καρκινικά κύτταρα.

H πολυφαινόλη EGCG μοιάζει να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως άλλα ήδη

υπαρκτά αντικαρκινικά φάρμακα στην καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων, αλλά

στην πράξη πιθανότατα θα έχει λιγότερες παρενέργειες στα υγιή κύτταρα.

Ωστόσο, τα πειράματα των επιστημόνων κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι η

υψηλή συγκέντρωση αυτού του χημικού στοιχείου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο

εμφάνισης γενετικών αλλοιώσεων στα παιδιά που γεννιούνται από γυναίκες που

πίνουν πολύ πράσινο τσάι. Προηγούμενες έρευνες έχουν επίσης συνδέσει την

αυξημένη κατανάλωση πράσινου τσαγιού την εποχή που μία γυναίκα μένει έγκυος

και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της με την αυξημένη συχνότητα γενετικών

προβλημάτων και αλλοιώσεων στα παιδιά που γεννιούνται. Πολλές από αυτές τις

αλλοιώσεις συνδέονται με την έλλειψη φολικού οξέος από τον οργανισμό της

εγκυμονούσας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το EGCG που περιέχει το πράσινο

τσάι προκαλεί σημαντική πτώση στα επίπεδα φολικού οξέος στον οργανισμό.