Καφεΐνη-δηλητήριο; Για τους ανθρώπους όχι, αλλά για τους… γυμνοσάλιαγκες

ναι! Το ανακάλυψαν επιστήμονες από τη Χαβάη, που τώρα πιστεύουν ότι βρήκαν

έναν νέο – περιβαλλοντικά φιλικό – τρόπο για τον έλεγχο και την καταπολέμηση

των παρασιτικών εντόμων και μαλακίων που τρέφονται εις βάρος των αγροτικών

καλλιεργειών.

Οι επιστήμονες από το Κέντρο Γεωργικής Μελέτης της Χαβάης ξεκίνησαν κάνοντας

πειράματα με καφεΐνη πάνω σε βατράχους. Στην πορεία, ωστόσο, ανακάλυψαν ότι το

95% των μεγάλων γυμνοσαλιάγκων αφανίστηκαν μ’ ένα σπρέι που περιείχε μόλις 2%

καφεΐνη.

H ίδια ομάδα δοκίμασε χαμηλότερες συγκεντρώσεις καφεΐνης πάνω σε λαχανόφυλλα.

Με μόλις 0,01% καφεΐνη, οι γυμνοσάλιαγκες μειώθηκαν στο ένα τέταρτο (μια κούπα

στιγμιαίου καφέ περιέχει περίπου 0,05% καφεΐνη).

Οι ερευνητές δεν έχουν ακόμα καταλάβει γιατί η καφεΐνη σκότωσε τους

γυμνοσάλιαγκες. Υποπτεύονται όμως ότι δρα σαν νευροτοξίνη, αφού οι

γυμνοσάλιαγκες που ψεκάστηκαν με το σπρέι σφάδαζαν κι έκαναν σπασμωδικές

κινήσεις λίγο πριν πεθάνουν…

H καφεΐνη είναι παρούσα στους κόκκους του καφέ και του κακάο για να

προστατεύει το φυτό από τα έντομα αλλά, όπως φαίνεται, έχει τοξική επίδραση

πάνω στα μαλάκια. Και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να αντικαταστήσει τα

παραδοσιακά προϊόντα καταπολέμησης των μαλακίων, τα οποία αφήνουν χημικά

κατάλοιπα στις καλλιέργειες.