Χωρίς να θέλω να ταράξω την αμεριμνησία του προέδρου Αλέξη και τους σχεδιασμούς που έχει κάνει αναφορικά με τη συμπλήρωση της εθνωφελούς κυβερνήσεως την οποία διευθύνει εξαιρετικά με τις μπαγκέτες μαέστρου συμφωνικής ορχήστρας (τι λέω ο άνθρωπος…), οφείλω να τον ενημερώσω ότι αν σκέφτεται να κάνει ανασχηματισμό, να ρωτήσει και τον «γείτονά» του πριν τον επιχειρήσει. Αναφέρομαι στον Πρόεδρο Προκόπη (της Δημοκρατίας), ο οποίος δεν είναι ο… Καρανίκας του, να τον φωνάζει να τον στέλνει για πούρα, αλλά Πρόεδρος σοβαρός και έχει κι αυτός το πρόγραμμά του.

Τούτου δοθέντος, ενημερώνω ότι αν θέλει να ανασχηματίσει την κυβέρνησή του ή να τη συμπληρώσει τέλος πάντων, η προσφορότερη ημέρα είναι η σημερινή, και δη τις απογευματινές ώρες. Διότι το μεσημέρι, στις 12, ο Πρόεδρος Προκόπης δεξιώνεται το διπλωματικό σώμα και προφανώς δεν γίνεται να του ανακοινώσουν ότι στις 10 ή τις 11 ορκίζεις υπουργούς. Αν πάλι ο πρόεδρος Αλέξης έχει σχεδιάσει να τον κάνει αύριο τον ανασχηματισμό (ή τη συμπλήρωση της κυβέρνησης), αυτό πρέπει να γίνει το πολύ ώς τις 3 το μεσημέρι, διότι μετά ο Πρόεδρος Προκόπης θέλει και μια ώρα να φτιάξει βαλίτσα –φεύγει. Οχι μακριά, Δελφούς συγκεκριμένα, για το γνωστό φόρουμ που ξεκινάει αύριο το απόγευμα και επειδή έχει επιφορτισθεί να κηρύξει την έναρξη δεν θέλει να απουσιάσει. Α, με τα προγράμματα ο Πρόεδρος Προκόπης είναι ιδιαίτερα προσεκτικός –οφείλω να του το αναγνωρίσω…

Το αντίθετο της «γυφτιάς»

Και σε αντίθεση με κάτι άλλους δεν είναι και σπάταλος, πρέπει να του το αναγνωρίσω και αυτό επίσης. Ας μου επιτραπεί δε αυτή η μικρή υπέρ Προκοπίου συνηγορία, αλλά βρήκα αξιοσημείωτο το γεγονός ότι τις προάλλες ταξίδεψε αυθημερόν στα Γιάννενα για την επέτειο της απελευθέρωσης της (αγαπημένης μου) πόλεως. Και απέφυγε να παραμείνει εκεί, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, μόνο και μόνο για να μη χρεώσει το Δημόσιο με τα έξοδα της δικής του διαμονής και της αναπόφευκτα πολυάριθμης συνοδείας του.

Οχι να τα λέμε κι αυτά, ειδικά αυτή την περίοδο που αποκαλύπτεται ο τραγικά απογοητευτικός θρίαμβος της «γυφτιάς» του χιλιάρικου…

Καρφιά

Θα συνηγορήσω τώρα και υπέρ του πρώην πασόκου, και νυν συριζαίου, ωσαύτως πρώην υφυπουργού Μάρδα, ο οποίος τρώει άγριο ξύλο από χθες, όταν αποκαλύφθηκε ότι αυτός είχε την πρωτοβουλία να ενταχθούν στην τροπολογία για την επιδότηση ενοικίου οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί.

Κακώς τον δέρνουν. Μόνος του νομοθέτησε ή του έδωσαν κάποιοι το «καλώς έχει»; Επειδή δεν μιλάει δηλαδή ο άνθρωπος, για να καλύψει προφανώς τις ευθύνες των πάνω από αυτόν στην τότε κυβέρνηση, θα πρέπει και να τον μαστιγώνει όποιος τον βρει εύκαιρο, λες και είμαστε στον Μεσαίωνα; Ε, όχι. Διαμαρτύρεται η δημοκρατική μου συνείδηση, και η αλληλεγγύη που νιώθω έστω και για κάτι… εξωμότες πασόκους όπως ο Μάρδας.

Εξού και δημοσιεύω τα δύο καρφιά (καρφάρες!) που έριξε χθες κατά της κυβέρνησης συνολικά, απηυδισμένος προφανώς από τις σφαλιάρες.

Η πρώτη: «Θα ήθελα να δηλώσω ότι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια όφειλαν να ληφθούν υπόψη στην εφαρμογή της διάταξης και εφόσον κρίνεται σκόπιμο, να καταργηθεί η σχετική ρύθμιση» (τουτέστιν αφού ξέρατε τι χοντρά λεφτά έχει το ζεύγος Αντωνοπούλου – Παπαδημητρίου, γιατί δεν καταργούσατε τη ρύθμιση ώστε να μην μπορούν να επωφεληθούν;).

Η δεύτερη: «Οπως κατ’ επανάληψη έχω τονίσει, όταν ένας νόμος στην εφαρμογή του κρίνεται ακατάλληλος, οφείλουμε να τον διορθώσουμε ή και να τον καταργήσουμε» (σε απλά ελληνικά, αφού είχατε θέμα για τη ρύθμιση, γιατί δεν την καταργήσατε εγκαίρως να μην υφίσταται;).

Μια φορά πασόκος, για πάντα πασόκος –το λέει και η παροιμία…

(Αλλά άμα δει ψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, έπειτα από αυτό, να μου γράψει).

«Να τους τα χαρίσω;»

Θα συνηγορήσω τώρα και υπέρ δεύτερου… εξωμότη πασόκου, του Παναγιώτη Σγουρίδη, ο οποίος εισέπραξε και αυτός το αμαρτωλό επίδομα.

–Πόσα εισέπραξες Παναγιώτη, τον ρώτησα με την άνεση που μου δίνει η πολυετής γνωριμία μας.

–350 ευρώ για τους επτά μήνες που ήμουν στην κυβέρνηση.

Τον μήνα;

–Οχι, και τους επτά μήνες μαζί. Αυτά που δικαιούμουν, αυτά πήρα.

Δηλαδή πλήρωνες ενοίκιο 50 ευρώ; Συγγνώμη αλλά πού καθόσουν;

–Σε ένα δωμάτιο στο Αιγάλεω!

Μεταφέρω ως έχει τον διάλογο χωρίς να προσθέσω ένα «και» διότι εν συνεχεία τον έφερα σε δύσκολη θέση και λίγο στενοχωρήθηκε, καθότι εκεί που μου έλεγε αυτά τα ωραία, και μου ανέφερε ότι το έκανε γιατί δεν ήθελε να επιβαρύνει το Δημόσιο, τον ρώτησα το πολύ απλό:

Και τότε, γιατί τα πήρες ρε Παναγιώτη και αυτά τα 350 ευρώ;

–Και γιατί να τους τα χαρίσω;

Οπότε έπειτα από αυτό η συζήτηση πήρε άλλο δρόμο, δεδομένου ότι εγώ του είπα ότι δεν θα τα χάριζε σε κανέναν άλλο, παρά στον δημόσιο κορβανά για τον οποίο υποτίθεται ότι ως υπουργός είχε πλην των άλλων και τη μέριμνά του, εκείνος μου απάντησε ότι όσο ήταν υπουργός δεν είχε ούτε φρουρά ούτε τίποτε –αποφάσισα να το κλείσω, γιατί δεν έβγαζε πουθενά το πράγμα.

Ο Σγουρίδης τώρα δεν είναι υπουργός, είναι αντιπρόεδρος του κόμματος Καμμένου. Εξακολουθεί να μην έχει σπίτι στην Αθήνα. Υποθέτω ότι μένει στο ίδιο δωμάτιο στο Αιγάλεω…

Η «προφητεία»

Είναι προφανές, φαντάζομαι, ότι τα όσα έγραφα χθες για την ανάγκη να αποπέμψει ο πρόεδρος Αλέξης και τον υπουργό σύζυγο κυρίας Ράνιας, Παπαδημητρίου, γράφτηκαν χθες το απόγευμα, πολλές ώρες πριν ο πρόεδρος Αλέξης τον απολύσει και αυτόν –με τον ίδιο τρόπο που απέλυσε τη σύζυγό του.

Ας πούμε ότι ήταν ένα είδος ενόρασης, μια πρόγνωση, ένα ένστικτο, μια μαντεία, κάτι σαν το «πήγα σε μάγισσες σε χαρτορίχτρες,

να δω πού χάνεσαι όλες τις νύχτες.

Πήγα σε μάγισσες σε καφετζούδες

και μου ‘παν έμπλεξες με μπελαλούδες

κι είδα τη γόησσα μες στο φλιτζάνι,

να θέλει μάτια μου να με ξεκάνει».

Οπως έγραψε ο Λευτέρης Χαψιάδης πριν από καμιά 35αριά χρόνια, μελοποίησε ο Χρηστάρας ο Νικολόπουλος ο φίλος μου και τραγούδησε η Γλυκερία. Ωραία χρόνια, πασοκικά!

Υπνος

Σε κάθε περίπτωση, και χωρίς καθόλου να είμαι βέβαιος για την αλληλουχία των γεγονότων ότι δήθεν και τάχα μου ο υπουργός Παπαδημητρίου τηλεφώνησε στον Πρωθυπουργό μετά τα μεσάνυχτα και του είπε «ξέρεις, Αλέξη, αφού φεύγει η Ράνια, φεύγω κι εγώ και γυρίζουμε Αμερική στο σπιτικό μας, που δεν έχει και επιδότηση», εκτιμώ ότι αν η χθεσινή μέρα ξημέρωνε με τον Παπαδημητρίου στη θέση του, θα είχε πρόβλημα εν συνόλω η κυβέρνηση. Γι’ αυτό και ο άλλος, κανονικός serial killer, τον «καθάρισε» στεγνά τον άνθρωπο.

Να πω ότι λυπάμαι, ψέματα θα είναι. Δεν θα χάσουμε και τίποτε. Αλλωστε, αν θυμάμαι καλά από κάτι τηλεοπτικές μεταδόσεις ο υπουργός Παπαδημητρίου δεν έδειχνε και πολύ happy με την παρουσία του στην κυβέρνηση. Πότε η κάμερα τον «συνελάμβανε» να χασμουριέται και πότε να τον «ψιλοπαίρνει». Τον ύπνο.

Εισαγγελέας;

Υποθέτω, γιατί δεν άκουσα τίποτε σχετικό χθες, ότι η υπόθεση αυτή, που συνιστά παράνομη απολαβή, θα προκαλέσει την παρέμβαση κάποιας εισαγγελικής Αρχής. Το λέω διότι έχουμε μια πραγματική παραβίαση του νόμου: η νομοθετική διάταξη αναφέρει σαφώς ότι για να εισπράξει κάποιος το επίδομα δεν πρέπει να διαθέτει κατοικία εντός της Αττικής. Το ζεύγος «η εκδίκηση της γυφτιάς» διέθετε κατοικία στη Γλυφάδα, ως γνωστόν. Αρα εισέπραττε το επίδομα παρανόμως. Δεν οφείλει κάποιος να ερευνήσει το θέμα από ποινικής απόψεως; Εγώ πιστεύω πως ναι. Διότι συγκεκριμένη διάταξη που αφορά στον έλεγχο των δηλώσεων πόθεν έσχες αφορά στο αδίκημα της απάτης σε βάρος του Δημοσίου με ενδεχόμενο δόλο. Εδώ είναι προφανές ότι το επίδομα δεν ήταν ούτε νόμιμο –εκτός του ότι δεν ήταν και ηθικό!