Αυτή είναι η ιστορία τριών νεαρών μοντέλων-συνοδών –η μία ήταν 15 ετών –και ενός πολύ γνωστού γάλλου πλεϊμπόι. Αποσιωπήθηκε, έμεινε στο ψυγείο για δέκα χρόνια, από το 2002 έως σήμερα, για να εξουδετερωθεί ο κίνδυνος ενός διεθνούς σκανδάλου. Ενα μπέρδεμα που από τα νησιά της Φορμεντέρα με τα κρυστάλλινα νερά έφτασε πρώτα στα δικαστήρια και μετά στα γραφεία ασφαλιστικών εταιρειών. Στα σιωπηλά. Για τα δικαστήρια και τις εταιρείες το θέμα έχει πλέον κλείσει. Ωστόσο, όπως λέει ένας από τους δικηγόρους των θυμάτων στην ιταλική «Λα Ρεπούμπλικα», έκλεισε «με τρόπο επαίσχυντο: όπως συμβαίνει όταν ένα μυρμήγκι βρίσκεται μπροστά σε έναν γίγαντα».

ΣΥΝΟΔΟΙ. Ας αρχίσουμε από τα «μυρμήγκια», δηλαδή τα μοντέλα. Τα δύο έχασαν τη ζωή τους, το τρίτο, μια ανήλικη, έπειτα από πολλές επεμβάσεις και μακρά περίοδο ανάρρωσης, με κόπο στέκεται στα πόδια του. Ηταν 20 Αυγούστου 2002. Στον κόλπο Ιγέτας, στη Φορμεντέρα των Βαλεαρίδων, ένα τζετ σκι «καβαλάει» τα κύματα. Επάνω σε αυτό είναι τρία κορίτσια: η Σίλβια Μπρανέτσκα, 20χρονη Πολωνέζα, στο τιμόνι και πίσω της η συνομήλική της Τσέχα Σουζάνα Λιντεμάνοβα και η Σλοβάκα Εμίλια Βαϊσόβα που είχε κλείσει τα 15 πέντε ημέρες νωρίτερα. Είχαν φτάσει στην Ιμπιζα μαζί με άλλα τρία μοντέλα από την Ανατολική Ευρώπη.

Ο άνδρας που τις φιλοξενεί στο Ιλα Μπλάνκα είναι ο ένας από τους «γίγαντες» της ιστορίας. Ονομάζεται Τιερί Φρανσουά Ρουσέλ, ο τέταρτος σύζυγος και χήρος της Χριστίνας Ωνάση που πέθανε στις 19 Νοεμβρίου 1988, μόλις στα 37 της. Στα 59 του, ο Ρουσέλ οφείλει τα πάντα στον γάμο του το 1984 με την Ωνάση. Εκείνος γυναικοκατακτητής, εκείνη κληρονόμος μιας αυτοκρατορίας 3 δισ. δολαρίων. Ο γάμος τους διήρκεσε τρία χρόνια και για αυτά τα τρία χρόνια αυτός «τσίμπησε» βάσει συμβολαίου 75 εκατ. δολάρια. Στην πράξη, 75.000 δολάρια για κάθε ημέρα γάμου. Δεν πειράζει που απάτησε τη σύζυγό του μόλις δύο μήνες μετά τον γάμο με ένα μοντέλο από τη Σουηδία. Από την ένωση του Ρουσέλ με την Ωνάση το 1985 γεννήθηκε η μικρή Αθηνά, η μοναδική κληρονόμος της «καταραμένης» οικογένειας Ωνάση.

Ας γυρίσουμε στο καλοκαίρι του 2002. Στα ακίνητα των Ωνάση περιλαμβάνεται ένα μέγαρο στην Ιμπιζα. Ο πατέρας της Αθηνάς –η κληρονόμος την εποχή εκείνη είναι 17 χρόνων, δύο χρόνια μεγαλύτερη από το μοντέλο Εμίλια Βαϊσόβα –φιλοξενεί εκεί τα τρία νεαρά μανεκέν. Για να τα έχει, απευθύνθηκε σε ένα πρακτορείο της Πράγας, το Unique-One, κάποιου Ρομάν Χαγιαμπάτς. Οι ημέρες στη θάλασσα του Ρουσέλ και των νεαρών φιλοξενουμένων του περνούν επάνω στο «Pickwick», το γιοτ του χήρου της Χριστίνας. Στις 20 Αυγούστου το σκάφος μεταφέρει την παρέα στο πολυτελές εστιατόριο Es Moli de Sal. Τι συνέβη εκείνο το απόγευμα;

Μετά το γεύμα δύο τζετ σκι περνούν σαν αστραπές από τον κόλπο Ιγέτας. Το ένα το οδηγεί ο πυγμαλίωνας Χαγιαμπάτς και το άλλο η Σίλβια Μπρανέτσκα με επιβάτες τη Βαϊσόβα και τη Λιντεμάνοβα. Ο κόλπος είναι γεμάτος σκάφη. Ανάμεσα στα μεγαλύτερα είναι το «Indian Head», το οποίο οδηγεί ο γερμανός μεγιστάνας Ούλριχ Βίλχελμ Αουμαν. Η βολίδα… και το τζετ σκι με τα μοντέλα συγκρούονται. Η Λιντεμάνοβα και η Μπρανέτσκα θα αφήσουν την τελευταία τους πνοή στο νοσοκομείο (στις 26 Αυγούστου και στις 6 Σεπτεμβρίου, αντίστοιχα). Η 15χρονη Βαϊσόβα πέφτει σε κώμα. Σήμερα δεν μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί, δεν μπορεί να οδηγήσει, να εργαστεί, ούτε να κάνει παιδιά.

ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ. Ποιος ευθύνεται για την τραγωδία; Ο γερμανός μεγιστάνας λέει ότι ευθύνεται το μοντέλο που οδηγούσε το τζετ σκι. Ο Ρουσέλ, από την πλευρά του, ζητεί από τον Αουμαν 1 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση για την «απροσεξία» του. Η αναπαράσταση όμως στην οποία προχώρησε το Λιμενικό της Ιμπιζα δεν επιβεβαιώνει την εκδοχή του Ρουσέλ. «Επάνω στα τρία θύματα παίζεται ένα πολύ περίπλοκο παιχνίδι, για να χρησιμοποιήσω έναν ευφημισμό», λέει ο Ντάριο Πετρέλι, ένας από τους νομικούς που βοήθησαν την Εμίλια Βαϊσόβα στην αστική προσφυγή. «Οι οικογένειες βρίσκονται σε κατάσταση οικονομικής και κοινωνικής αδυναμίας. Από την άλλη πλευρά, αντίθετα, είναι πρόσωπα πολύ πλούσια και με μεγάλη επιρροή».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δικηγόρος του Τιερί Ρουσέλ, ο Χουάν Αντρές Τούελς, είναι ο δικηγόρος και των γονιών των θυμάτων. Ο πλεϊμπόι θεωρεί ότι έχει ζημιωθεί εξίσου με τις νεαρές γυναίκες που φιλοξενούσε!