Μετά την τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής Αλιβιζάτου είναι ξεκάθαρο ότι η προσπάθεια ενοποίησης του προοδευτικού Κέντρου και η ίδρυση του νέου φορέα αποδεικνύεται δυσκολότερο εγχείρημα από όσο περίμεναν οι πιο αισιόδοξοι. Κάθε φορά που η καχυποψία μεταξύ πρώην αντιπάλων βγαίνει στην επιφάνεια, δημιουργούνται εντάσεις και παραμένουν ανοικτές ακόμη και λεπτομέρειες επί της διαδικασίας εκλογής.

Εκπρόσωποι κομμάτων και μέλη της επιτροπής, ωστόσο, κατάφεραν να συμφωνήσουν σε σημεία που θα επηρεάσουν καθοριστικά τόσο το μέγεθος του εκλογικού σώματος όσο και τη διαφάνεια της όλης διαδικασίας. Καταρχήν συμφωνήθηκε ο αριθμός των καλπών και των εκλογικών τμημάτων.

Αποφασίστηκε το στήσιμο 700 περίπου καλπών και 1.000 εκλογικών κέντρων. Οσον αφορά την ηλεκτρονική ψηφοφορία, συμφωνήθηκε η online διασύνδεση των καλπών, έτσι ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε πιθανότητα διπλοψηφίας. Με την ηλεκτρονική διασύνδεση, ο ψηφοφόρος θα μπορεί να προσέλθει σε οποιοδήποτε τμήμα θέλει –όχι απαραίτητα στην περιοχή που ψηφίζει στις εθνικές εκλογές –και να ψηφίζει έχοντας ταυτοποιηθεί από την εφορευτική επιτροπή. Εφόσον υπάρξει δεύτερη Κυριακή, και πάλι θα μπορεί να προσέλθει σε διαφορετικό τμήμα από αυτό που είχε ψηφίσει χωρίς πρόβλημα.

Στο θέμα των ντιμπέιτ, παρότι από τη μια πλευρά υπάρχουν υποψήφιοι όπως ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Νίκος Ανδρουλάκης που ανεβάζουν τον αριθμό σε 5, και από την άλλη η Χαριλάου Τρικούπη που τα κατεβάζει σε 2, φαίνεται πως τελικά η ενθάρρυνση της επιτροπής για 3 τηλεοπτικές αναμετρήσεις έδωσε τη λύση.

Ισως το πιο σημαντικό που συμφωνήθηκε στην ίδια συνεδρίαση, ωστόσο, είναι η συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού. Ο Τάκης Αναστόπουλος παρουσίασε μια λεπτομερή περιγραφή των καλπών που μπορούν να στηθούν σε κάθε χώρα. Χαρακτηριστικά, ο πρώην διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκανε λόγο για 13 κάλπες στη Γερμανία και 4 στην Αυστραλία και τον Καναδά –μια πρόταση που, εφόσον είναι εφικτή, βρήκε άπαντες σύμφωνους.

ΤΑ ΑΓΚΑΘΙΑ. Η βασική διαφωνία που έχει προκληθεί, χωρίς καμία πλευρά να κάνει πίσω, έχει να κάνει με την εξ αποστάσεως ψηφοφορία. Ο Ανδρέας Δρυμιώτης, που ως ειδικός στη σύνδεση εκλογών και τεχνολογίας κλήθηκε να συνεισφέρει, βρέθηκε ανάμεσα σε δύο στρατόπεδα. Από το ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΔΗΣΟ κρίθηκε ότι οι απαντήσεις του δεν ήταν ικανοποιητικές, ενώ Το Ποτάμι και οι εκπρόσωποι των υπόλοιπων υποψηφίων επέμειναν να στηρίζουν τη διαδικασία μέσω του συστήματος Ζευς. Από το επιτελείο της Φώφης Γεννηματά μιλούν για «διαφορετική αντίληψη πάνω στην πολιτική διαδικασία», επισημαίνοντας πως για εκείνους το θέμα έχει λήξει. Από Το Ποτάμι, ωστόσο, επισημαίνουν πως η διεξαγωγή της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας είναι κάτι που έχει συμφωνηθεί εξαρχής και το οποίο οι ίδιοι θεωρούν ως δεδομένο.

Οι περισσότεροι εκ των υπολοίπων συμφώνησαν με την πλευρά του Ποταμιού, με υποψηφίους όπως ο Γιάννης Μανιάτης να επισημαίνει πως «πρέπει να εξαντλήσουμε τις πιθανότητες που δίνονται, καθώς πρόκειται για συστατικό στοιχείο της δημοκρατίας». Για να μην οδηγηθεί σε πλήρες αδιέξοδο η συζήτηση, ο Νίκος Αλιβιζάτος ζήτησε ξανά συνεδρίαση την Τετάρτη, όταν θα έχει απαντήσει λεπτομερώς και η εταιρεία παροχής του συστήματος, εξαντλώντας οποιοδήποτε περιθώριο για διεξαγωγή μιας τέτοιας ψηφοφορίας. Αν ούτε τότε επιτευχθεί συμφωνία, τότε η διαφωνία θα λυθεί από τους υποψηφίους.

Το άλλο πρόβλημα που έχει προκύψει είναι αυτό του μητρώου. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Νίκος Αλιβιζάτος για το θέμα, αναφέρει πως θα υπάρξουν δύο κατάλογοι, ένας για τους φίλους και ένας για τα μέλη του κόμματος. Ο δεύτερος θα χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθεί το μητρώο και ο πρώτος θα καταστραφεί. Η Χαριλάου Τρικούπη, ωστόσο, διαφωνεί με τη διαγραφή του καταλόγου, αναφέρει πως «στο ΠΑΣΟΚ οι φίλοι ήταν πάντοτε γνωστοί στο κόμμα» και «δεν μπορούν να υπάρχουν αφανείς ψηφοφόροι» και σκοπεύει να θέσει το θέμα ξανά στην επιτροπή.