Σκληραίνει μέσω Τεχεράνης τη στάση της απέναντι στους αγρότες η κυβέρνηση. Χρεώνοντάς τους «εγωιστική συμπεριφορά» προδιαγράφει την αντίδρασή της στα σχέδιά τους να καταλάβουν με τρακτέρ το κέντρο της Αθήνας την Παρασκευή.

Παράλληλα, το Μαξίμου ξεκόβει ακόμα μία φορά τα σενάρια περί εκλογών –που φούντωσαν με τις γνωστές δηλώσεις Καμμένου στη «Real» –δηλώνοντας μέσω ανώτατων κυβερνητικών πηγών στο περιθώριο της επίσκεψης Τσίπρα στο Ιράν ότι «είναι αδιανόητο να στήνονται κάλπες στη χώρα κάθε τρεις μήνες».

Η κυβέρνηση δείχνει να ιεραρχεί ως κατεπείγουσες προτεραιότητές της το Προσφυγικό και το κλείσιμο της αξιολόγησης, ενώ δεν κρύβει τη δυσφορία της και για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων από τους αγρότες. Συγχρόνως ξεκαθαρίζει πως «δεν υπάρχει τίποτε να δώσουμε».

Η ίδια κυβερνητική πηγή διευκρινίζει ότι δεν ανησυχεί για το θέμα των αγροτών, αντιθέτως επισημαίνει πως «με ανησυχεί το Προσφυγικό και το κλείσιμο της αξιολόγησης για το οποίο πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες». Προσθέτει δε πως «δεν ανησυχώ για την οικονομία» και σημειώνει ότι «πρέπει να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη μέσα από μία ενεργά πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική».

Ειδικά για τους αγρότες που απειλούν με κάθοδο στο κέντρο της Αθήνας, η ίδια ανώτατη πηγή της κυβέρνησης επισημαίνει ότι πρόκειται για μια πρόταση που αφορά ολόκληρη την κοινωνία και όχι ειδικά τους αγρότες, τους οποίους μάλιστα «ευνοεί», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Η κυβέρνηση βρίσκει εξαιρετικά εγωιστική τη στάση των αγροτών και την άρνησή τους να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου, και τονίζει ότι το Ασφαλιστικό «δεν αφορά μόνο αυτούς αλλά τον άνεργο, τον συνταξιούχο και την κοινωνία. Αυτοί δεν έχουν φωνή;».

Η κυβέρνηση αποφάσισε να κλιμακώσει την αντιπαράθεση με τους αγρότες την ώρα που ο Πρωθυπουργός ολοκλήρωνε την επίσκεψή του στην Τεχεράνη, απ’ όπου και αναχώρησε χθες το βράδυ ιδιαίτερα ικανοποιημένος.

Οι χομπίστες των εκλογών. «Είστε καλά, εκλογές κάθε τρεις μήνες;» ήταν το σχόλιο ανώτατης κυβερνητικής πηγής όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα η χώρα να προσφύγει στις κάλπες, με αφορμή και την εντεινόμενη φημολογία πως επίκεινται εκλογές λόγω της δραματικής πτώσης του Χρηματιστηρίου. Την ίδια ώρα στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης δήλωνε στον 9,84 ότι η κυβέρνηση διαθέτει τη δεδηλωμένη και έχει νωπή λαϊκή εντολή, ενώ ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ανέφερε ότι «δεν είμαστε χομπίστες των εκλογών».

Σημειώνεται ότι το Μαξίμου επιβεβαίωσε χθες το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στις 17 Φεβρουαρίου στο Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με τον Φρανσουά Ολάντ στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώνει ο γάλλος πρόεδρος προσκαλώντας τους προοδευτικούς ηγέτες της Ευρώπης.