Δημοτικό Πάρκο Αθλητισμού και Αναψυχής στην Καλλιθέα: ένα νέο σημείο συνάντησης πάνω στα ίχνη του παλιού Ιπποδρόμου. Εκεί που στο Φαληρικό Δέλτα, πριν από 80 χρόνια οι εγκαταστάσεις πρόσφεραν ένα θέαμα αμφίβολης αξίας και ουσίας επιβαρύνοντας περιβαλλοντικά την περιοχή, δημιουργήθηκε ένας χώρος αθλητισμού, μία ζώνη πράσινου κι ένας νέος δημόσιος χώρος.

Στις οδούς Ναυάρχου Μπότση και Αγησιλάου πρόκειται να λειτουργήσει σε λίγες ημέρες το Δημοτικό Πάρκο Αθλητισμού και Αναψυχής Καλλιθέας, σχεδιασμένο και κατασκευασμένο από τον διάσημο ιταλό αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο.

Η σύνθεση του έργου αποτελεί το πρώτο υλοποιημένο έργο του ιταλού αρχιτέκτονα στην Ελλάδα. Το πάρκο με έκταση 28.000 τ.μ., που γειτνιάζει με το μεγάλο έργο κατασκευής του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος σχεδιάστηκε, κατασκευάστηκε και εξοπλίστηκε με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, συνολικού ύψους 5,92 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, μία ανοιχτή πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων, δίπλα της η μικρότερη πισίνα για παιδιά, ένα δεντροφυτεμένο πάρκο με πλατάνια και κισσούς, μία παιδική χαρά και τρία κτιριακά συγκροτήματα υποστηρικτικών εγκαταστάσεων για χώρους εκδηλώσεων και συναθροίσεων.

Τα κλειδιά για τις εγκαταστάσεις παρέδωσαν χθες στον δήμο της περιοχής εκπρόσωποι του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

To Δημοτικό Πάρκο Αθλητισμού και Αναψυχής Καλλιθέας συνδέεται τοπογραφικά και σχεδιαστικά με το υπό κατασκευήν Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στη βορειοανατολική πλευρά του. Το σύνολο της σύνθεσης είναι ένα πρώτο «δείγμα αρχιτεκτονικής γραφής», καθώς ζητούμενο ήταν η αισθητική αρμονία και η συμβολική, αλλά και πρακτική συνύπαρξη των δύο αυτών ξεχωριστών έργων.

Η δωρεά του Ιδρύματος περιλαμβάνει, επίσης, τη δημιουργία στον ευρύτερο χώρο του Πάρκου ελεύθερων χώρων στάθμευσης, περίπου 70 θέσεων, καθώς και την κατάλληλη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου μέσω υψηλής και χαμηλής φύτευσης, τοποθέτησης δικτύων άρδευσης, φωτισμού και διαμόρφωσης της εσωτερικής κυκλοφορίας.

Το έργο άψογο, λειτουργικά σύγχρονο, περιβαλλοντικά φιλικό, αισθητικά λιτό και προσεγμένο είναι για τους κατοίκους της περιοχής μία έντονη εμπειρία.

Στην υποβαθμισμένη περιοχή Τζιτζιφιές Καλλιθέας, ανάμεσα σε σπίτια χαμηλά και άστατα χτισμένα, το σούπερ αρχιτεκτονικό έργο μοιάζει σαν διαστημόπλοιο προσγειωμένο σε άγονο πλανήτη.

Ομως σε αυτό το πολιτισμικό σοκ που προκαλεί το έργο του Ρέντσο Πιάνο πιστεύουν οι συνεργοί του εγχειρήματος. Κάτι το ωραίο και λειτουργικό, κάτι που ανήκει σε όλους και επιτρέπεται η χρήση του από όλους μπορεί να γίνει καταλύτης για την υπέρβαση παλαιών νοοτροπιών. Είναι ο «αστικός βελονισμός», η πρακτική δηλαδή σχεδιασμού καλών έργων δημόσιου χαρακτήρα σε διάσπαρτα σημεία των πόλεων. Τα οποία, αν και έρχονται σε αντίθεση με τον περίγυρό τους, ελκύουν τους κατοίκους οι οποίοι τα οικειοποιούνται και μαθαίνουν να ζουν με αυτά και να τα κρατούν ζωντανά. Με αυτό το εξελικτικό μοντέλο δούλευαν οι εκπρόσωποι της σχολής του Μπάουχαους και οι ιδρυτές του μοντερνισμού, από τους οποίους άλλωστε αντλεί τις ιδέες του ο Ρέντσο Πιάνο. Τότε δηλαδή που σκέφτηκε τρόπους για να επαναφέρει την ωραία θέα στην Καλλιθέα. Αρχικά με τη δημιουργία του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στη συνέχεια με το πολυλειτουργικό Δημοτικό Πάρκο Καλλιθέας. Και στην επόμενη μεγαλύτερη κλίμακα με τη συνολική ανάπλαση του παραλιακού μετώπου. Οι μελέτες του επίσης έχουν χρηματοδοτηθεί από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και έχουν γίνει στη βάση ενός μάστερπλαν που και αυτό έχει εκπονηθεί από τον Πιάνο.

«Το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι υπέρμαχος της σύμπραξης φορέων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, παράδειγμα της οποίας αποτελεί και το έργο το οποίο παραδίδουμε σήμερα» τόνισε ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Γεράσιμος Αγουρίδης στη διάρκεια της χθεσινής τελετής παράδοσης στον δήμαρχο Καλλιθέας Κώστα Ασκούνη.

Το Δημοτικό Πάρκο Αθλητισμού και Αναψυχής έχει μεγάλη και ιδιαίτερη συμβολική σημασία για το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Οταν ανακοινώσαμε τη δημιουργία του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, εκτός από την ευθύνη που αναλάβαμε σε εθνικό επίπεδο αναλάβαμε ευθύνες και σε τοπικό επίπεδο, καθώς αποκτήσαμε ταυτόχρονα καινούργια γειτονιά». Συνέχισε λέγοντας ότι η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών της Καλλιθέας και των γύρω περιοχών καθώς και η δημιουργία χώρων με ελεύθερη πρόσβαση για όλους αποτελούν βασικούς στόχους σε μια γενικευμένη προσπάθεια προσφοράς και συμβολής στο κοινωνικό σύνολο και στην τοπική κοινωνία. «Το Δημοτικό Πάρκο θα προσφέρει στους κατοίκους της Καλλιθέας μια σειρά δραστηριοτήτων οι οποίες είναι απαραίτητες σε ένα σύγχρονο αστικό περιβάλλον, αυξάνοντας ταυτόχρονα τον διαθέσιμο χώρο πρασίνου. Με την ολοκλήρωση και του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος στο Κέντρο Πολιτισμού, η επιφάνεια πρασίνου στις γειτονικές περιοχές θα διπλασιαστεί. Η επιτυχία έργων όπως το Δημοτικό Πάρκο και μελλοντικά του Κέντρου Πολιτισμού βασίζεται τόσο στην άρτια κατασκευή και δημιουργία σύγχρονων εγκαταστάσεων, οι οποίες θα δημιουργήσουν το πλαίσιο που θα επιτρέψει στους πολίτες να γνωρίσουν, να αφουγκραστούν και να συμμετέχουν όσο και στην ομαλή και αδιάκοπη λειτουργία των οργανισμών αυτών, η οποία θα δώσει το κίνητρο στους πολίτες να τους εντάξουν στην καθημερινότητά τους».

Απαραίτητη η συμμετοχή των πολιτών

Ο Δήμος της Καλλιθέας είναι υπεύθυνος για την ομαλή λειτουργία αυτών των έργων. Παρ’ όλα αυτά, η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, και στην περίπτωση του Κέντρου Πολιτισμού όλων των Αθηναίων, θα παίξει νευραλγικό ρόλο στη διαχρονική επιτυχία αυτών των έργων. Αν οι πολίτες δεν χρησιμοποιήσουν τους χώρους, δεν βρουν αυτά που θέλουν να δουν και να κάνουν και δεν στηρίξουν με την παρουσία τους αυτούς τους χώρους, η λειτουργία των σημαντικών αυτών έργων ως αστικών χώρων προορισμού δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ.

Κώστας Ασκούνης, δήμαρχος Καλλιθέας

Στην επισήμανσή του απάντησαν έμπρακτα οι δημότες του. Οι πρώτες εγγραφές για τη χρήση της εντυπωσιακής πισίνας έφθασαν σε τρεις ημέρες τις 703