Δύο χρόνια ζωής φέρεται να εκτιμά ότι απομένουν στον Ταγίπ Ερντογάν χειρουργός που συμμετείχε σε επέμβαση του τούρκου Πρωθυπουργού για καρκίνο του παχέος εντέρου, σύμφωνα με πηγή της Stratfor. Μία ημέρα πριν σταλεί το μήνυμα από τη χειρίστρια του εν λόγω πληροφοριοδότη, ο τουρκικός Τύπος τόνιζε ότι ο Ερντογάν δεν έχει καρκίνο και ότι νιώθει μια χαρά μετά το χειρουργείο που έλαβε χώρα στις 26 Νοεμβρίου 2011 για την αφαίρεση πολυπόδων. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός τον Ιανουάριο παραχώρησε συνέντευξη σε τουρκικό κανάλι όπου δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν πάσχει από τη συγκεκριμένη ασθένεια, ενώ καθησυχαστικά για την κατάσταση της υγείας του ήταν και τα δημοσιεύματα τον Φεβρουάριο, έπειτα από νέα επέμβαση.

Στην εμπιστευτική ηλεκτρονική αλληλογραφία της «σκιώδους CIA», όπως έχει χαρακτηριστεί η Stratfor στο παρελθόν, φαίνεται ότι οι πληροφορίες για τον καρκίνο του Ερντογάν προέρχονται από τον πληροφοριοδότη με κωδικό TR325 και τον συνεταίρο του. Στο μήνυμα, ο TR325 περιγράφεται ως σύμβουλος του τούρκου Πρωθυπουργού, πρώην αξιωματούχος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και εμπειρογνώμονας σε ενεργειακά θέματα, ενώ η αξιοπιστία της συγκεκριμένης πληροφορίας αξιολογείται ως πολύ καλή. Εγραφε λοιπόν η υπεύθυνη της Stratfor για τα τουρκικά θέματα στις 10 Δεκεμβρίου 2011: «Επικεφαλής χειρουργός στην πρόσφατη εγχείρηση του Ερντογάν ήταν ένας παλαιός συμμαθητής του συνεταίρου τού TR325. Είπε ότι ο Ερντογάν έχει καρκίνο παχέος εντέρου, αλλά δεν έχουν δει τα αποτελέσματα της δεύτερης βιοψίας προς το παρόν για να καταλάβουν αν έχουν υπάρξει μεταστάσεις. Στην τελευταία χειρουργική επέμβαση αφαίρεσαν από τον Ερντογάν 20 εκατοστά παχέος εντέρου – έψαξα και βρήκα ότι το μέσο μήκος του ανέρχεται σε 1,5 μέτρο. Αυτή ήταν μια πολύ σοβαρή εγχείρηση. Ο Ερντογάν δεν θα μπορεί να ταξιδέψει για κάποιο καιρό και θα πρέπει να κουβαλάει μαζί του σάκο κολοστομίας για 2-3 μήνες τουλάχιστον. Ωστόσο, η πρόγνωση δεν δείχνει καλή. Ο χειρουργός είπε ότι υπολόγιζαν για αυτόν δύο χρόνια. Πιθανότατα αυτό θα προκαλέσει σημαντικά ρήγματα εντός του AKP (σ.σ.: του κυβερνώντος κόμματος). Ο Γκιουλ δεν έχει μεγάλη υποστήριξη. Ο Νταβούτογλου έχει γίνει παρανοϊκός καθώς πιστεύει ότι όλοι οι υπόλοιποι προσπαθούν να τον υπονομεύσουν – σαφώς υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ του συγκεκριμένου υπουργού και του TR325».

Και την επόμενη ημέρα, στις 11 Δεκεμβρίου, ο τουρκικός Τύπος εμφανιζόταν καθησυχαστικός για την υγεία του Ταγίπ Ερντογάν. «Ο Πρωθυπουργός ξεκουράζεται εδώ και δέκα ημέρες στο σπίτι του. Αφήστε με να το δηλώσω τώρα: ο Πρωθυπουργός δεν έχει καρκίνο», έγραφε αρθρογράφος στην τουρκική εφημερίδα «Zaman». Αντίθετα, η εφημερίδα «Vatan» στις 12 Δεκεμβρίου έκανε λόγο για διάσπαση στο κυβερνών κόμμα, στη μετά Ερντογάν εποχή, αναφέροντας ότι η ασθένεια του Πρωθυπουργού έχει προκαλέσει «δυσφορία» στο AKP. «Δεν θα είναι λάθος να πούμε ότι αυτή η δυσφορία θα οδηγήσει σε πολύ σοβαρές εξελίξεις στο εγγύς μέλλον», σημείωνε ο σχολιαστής.

ΟΙ ΕΜΠΙΣΤΟΙ. Στο μήνυμά της η χειρίστρια της Stratfor επισήμανε πως όταν ρώτησε ποιους εμπιστεύεται ο Ερντογάν αναφέρθηκαν δύο ονόματα: ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός Αλί Μπαμπατζάν και ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ. «Και οι δύο πηγές (σ.σ.: ο TR325 και ο συνεταίρος του) ρωτούσαν ποια είναι η πιθανή αντίδραση των ΗΠΑ σε αυτή την κατάσταση. Θα προσπαθήσουν να υποστηρίξουν τον Στρατό, όπως στο παρελθόν; Και οι δύο φαίνεται να πιστεύουν ότι ο Στρατός δεν θα καταφέρει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση», έγραφε η υπάλληλος της Stratfor.

«Οι στρατηγοί έχουν χάσει το παιχνίδι»

Τον θρίαμβο των πολιτικών δυνάμεων επί του τουρκικού στρατού αναλύουν στην αλληλογραφία τους υπάλληλοι της Stratfor και ο πρόεδρος της εταιρείας Τζορτζ Φρίντμαν τον Αύγουστο του 2011. Αναλύτρια τουρκικών θεμάτων επεσήμανε ότι οι αποκαλύψεις στη δίκη της «Επιχείρησης Βαριοπούλας» τοποθέτησαν τους στρατηγούς σε απίστευτα δύσκολη θέση, ιδίως την περίοδο που το κόμμα του Ερντογάν (AKP) είναι τόσο δημοφιλές και που ο κίνδυνος της απαξίωσης του στρατού είναι ορατός. «Ο στρατός δεν μπορεί να οργανώσει πραξικόπημα και οι επιπτώσεις του πραξικοπήματος θα κατέστρεφαν την Τουρκία», έγραφε η αναλύτρια. «Είναι αδιανόητο ότι η Τουρκία, με την συντριπτική πλειοψηφία του AKP, δεν θα άλλαζε. Το ότι μπορεί να ξαναγυρίσει πίσω αποτελεί μία φαντασίωση», απαντούσε ο κ. Φρίντμαν.

Ωστόσο, η αναλύτρια εξέφραζε τις αμφιβολίες της σχετικά με τις αντιδράσεις των διαδόχων των ανώτατων αξιωματικών: «Αναρωτιέμαι ποιες είναι οι προθέσεις των «τριάστερων», που είναι οι επόμενοι στη σειρά. Δέχονται απλά ότι ο θεσμός τους δεν είναι σε θέση να κάνει και πολλά πράγματα αυτήν την περίοδο και συνεχίζουν; Κάποιοι από αυτούς θέλουν να προαχθούν και να πάρουν τις ανώτατες θέσεις. Ή θα υπάρξει κάποιου είδους αντίδραση από μέρους τους;», επισημαίνει.

info

Τα σχετικά ηλεκτρονικά μηνύματα με αύξοντα αριθμό 5256329 , 5135517 και 5154731 θα δημοσιευθούν στη διεύθυνση www.wikileaks.org/gifiles