«Οι γάτες με τους αριθμούς 58, 33 και 18 ισοψηφούν». Η διαφωνία μεταξύ των τριών κριτών οδηγεί στην απόφαση ο νικητής να κριθεί έπειτα από κλήρωση. Λίγο αργότερά η τύχη ευνόησε τον Μανού, με τον αριθμό 58, ράτσας ράγκντολ που ανακηρύχθηκε νικητής στην κατηγορία Στειρωμένα Αρσενικά Ημιμακρύτριχα.


«O Μανού έχει συμμετάσχει σε διαγωνισμό άλλη μία φορά, αλλά δεν είχε κερδίσει», λέει η Ηρώ Κουτσούρη, ιδιοκτήτρια του ενός έτους γάτου ράτσας ράγκντολ και προσθέτει: «Ερχόμαστε στην Εκθεση γιατί περνάμε καλά κι εμείς και οι γάτες. Είναι ευχάριστη ακόμα και η διαδικασία της κρίσης, υπάρχει καλή διάθεση και ωραίο κλίμα. Κι εκτός από αυτό, οι ειδικοί που βρίσκονται εδώ ενημερώνουν τον κόσμο για το πώς πρέπει να μεταχειρίζεται ένα ζωάκι».

Εκατόν δεκαπέντε γάτες από όλη την Ελλάδα, έξι κατηγοριών και 45 φυλών μαζί με τους ιδιοκτήτες τους, βρέθηκαν το Σαββατοκύριακο στην Εκθεση Μορφολογίας Γάτας, η οποία- παρ΄ ότι πραγματοποιείται από το 1996- για πρώτη φορά φέτος προσείλκυσε το ευρύ κοινό. Η Εκθεση έγινε στην Τεχνόπολι στο Γκάζι, περιελάμβανε διαγωνισμούς για γάτες ενώ στην κριτική επιτροπή μετείχαν άνθρωποι με εξειδικευμένες γνώσεις στα είδη και τη μορφολογία των γατών. Στην αρχή διαγωνίστηκαν μεταξύ τους όλες οι γάτες της κάθε ράτσας. Ακολούθησε διαγωνισμός με τις καλύτερες του κάθε είδους, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους- μακρύτριχες, κοντότριχες – και στο τέλος αναδείχθηκαν οι καλύτερες της διοργάνωσης: μία από τα θηλυκά, μία από τα αρσενικά και μία από τα στειρωμένα.

«Κάθε γάτα έχει ξεχωριστή προσωπικότητα και ξεχωριστές ανάγκες. Εμείς σας βοηθάμε να τις κατανοήσετε και να τις ικανοποιήσετε», έγραφε μία τεράστια αφίσα του Ελληνικού Ομίλου Γάτας (ΕΟΓ) στο πιο κεντρικό σημείο της αίθουσας «Κωνσταντίνος Καβάφης» στην Τεχνόπολι.

«Η Εκθεση γίνεται με σκοπό να προασπίσει την αξία της γάτας στην Ελλάδα, είτε αυτή ανήκει σε κάποια ράτσα είτε είναι σπιτιού, καθώς και να προστατέψει τα πρότυπα των φυλών τους», λέει στα «ΝΕΑ» η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων ΕΟΓ κ. Κατερίνα Ανυφαντή και αναφέρεται στην ανάγκη έκδοσης του Γενεαλογικού χάρτη (Ρedigree) για κάθε γάτα.

Οπως επισημαίνει, η Εκθεση δεν είναι ένα γκέτο στο οποίο δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο οι γάτες ράτσας. «Δεν βάζουμε τις γάτες να κάνουν κόλπα ή φιγούρες για να κερδίσουν. Με ένα απλό χάδι οι κριτές επιλέγουν τον νικητή της κάθε κατηγορίας», λέει και υπογραμμίζει πως μέσα από αυτήν την Εκθεση ο ΕΟΓ σε συνεργασία με φιλοζωικά σωματεία προωθεί την υιοθεσία αδέσποτων ζώων.

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Πάνω από 115 γάτες 45 διαφορετικών ειδών έλαβαν μέρος στην Εκθεση

Η «σπάνια» φυλή


«ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ στην Εκθεση γιατί υπάρχουν πολύ ωραίες και σπάνιες φυλές να δεις. Ο Υogi, η Ηλένια και η Βreena ανήκουν στη φυλή νορβηγικού δάσους και οι ηλικίες τους είναι 13, 6 και 14 μηνών αντίστοιχα. Στην Ελλάδα υπάρχουν ελάχιστες γάτες αυτού του είδους και μέσα από τη συγκεκριμένη διοργάνωση δίνουμε την ευκαιρία σε όσους επιθυμούν να τις δουν από κοντά», τονίζει η Δώρα Αντωνίου (πάνω), καθηγήτρια, που ασχολείται ερασιτεχνικά με την εκτροφή και ήρθε από τον Βόλο με τις τρεις γάτες της στην Αθήνα, αποκλειστικά και μόνο για την Εκθεση. Εκείνο που αρέσει περισσότερο στη νεαρή ιδιοκτήτρια είναι η διαδικασία επιλογής των νικητών. «Οι κριτές δεν διαλέγουν την ομορφότερη γάτα αλλά εκείνη που πλησιάζει πιο κοντά στη φυλή της. Ενώ με την κατηγορία “Γάτα Σπιτιού” έχουν την ευκαιρία να διαγωνιστούν και γάτες που δεν ανήκουν σε συγκεκριμένη ράτσα», σημειώνει.

Η καλή γατομαμά


«ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ η πρώτη φορά που έρχομαι στην Εκθεση, αλλά είναι η πρώτη φορά που φέρνω γάτα. Είναι μία ωραία συγκέντρωση για όλους τους γατόφιλους, γνωριζόμαστε μεταξύ μας, συζητάμε και ενημερώνουμε τον κόσμο», λέει η Στέλλα Τρικαλιώτη (αριστερά), ιδιοκτήτρια γάτας ράτσας Μέιν Κουίν, με τον αριθμό 37. Η Στέλλα ζει και εργάζεται ως αισθητικός στη Θεσσαλονίκη. Με αφορμή την Εκθεση πήρε την ενάμισι έτους Κάμι και ήρθαν στην Αθήνα ειδικά για τον διαγωνισμόάλλωστε πιστεύει πολύ στη νίκη της τετράποδης «κόρης» της. «Είμαι απόλυτα σίγουρη πως θα νικήσει, όπως φυσικά είναι κάθε καλή γατομαμά», είπε.

Ράτσα… ταράτσα


«ΑΓΑΠΑΜΕ τις γάτες και τις φέραμε να τις δει ο κόσμος και να περάσουμε κι εμείς κι αυτές καλά, αν και η σημερινή ζέστη μάς τα χαλάει λίγο», λέει ο Κώστας Μιχαηλίδης (πάνω), ιδιοκτήτης του 11 μηνών Τρούφα και της 8 μηνών Σιμέλας. Οπως εξηγεί, έχει ξαναπάρει μέρος στην Εκθεση αλλά ως επισκέπτης, γιατί οι γάτες του τότε ήταν αρκετά μικρές. «Ο Τρούφας είναι βασιλικό σιάμ, το οποίο όμως λόγω διαφωνίας ευρωπαϊκών και αμερικάνικων κανόνων δεν αναγνωρίζεται, ενώ η Σιμέλα είναι ράτσας ταράτσας. Τη βρήκαμε παρατημένη σε άθλια κατάσταση και την περιθάλψαμε. Αυτός είναι ο λόγος που συμμετείχε ως Γάτα Σπιτιού και είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί πέρασε στον τελικό».