Η μείωση των συντάξεων μετά τον νέο τρόπο υπολογισμού τους (από το 2018 ή και ενωρίτερα) είναι το μεγάλο αγκάθι στο νέο ασφαλιστικό τοπίο. Το σίγουρο είναι ότι θα υπάρχει μείωση συντάξεων από 20% έως και 30% (σε σύγκριση με τα ισχύοντα), ενώ για να λάβει ένας ασφαλισμένος αξιοπρεπή σύνταξη θα πρέπει να εργάζεται από 37-40 χρόνια.

Το προσχέδιο του νέου Ασφαλιστικού έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Καταβολές σε δύο ταμεία για παράλληλη απασχόληση

ΕΞΑΛΛΟΥ με το νέο νομοσχέδιο θα προβλέπονται και άλλες σημαντικές αλλαγές στο ασφαλιστικό καθεστώς, με κυριότερες τις παρακάτω:

ΕΠΙΒΟΛΗ διπλής ασφάλισης σε όσους δημοσίους υπαλλήλους, μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους έχουν παράλληλη απασχόληση. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι σήμερα πληρώνουν εισφορές μόνο σε ένα ταμείο, ενώ μετά τις αλλαγές θα είναι υποχρεωμένοι να καλύπτονται από δύο ασφαλιστικούς φορείς. Η σχετική ρύθμιση αφορά περίπου 100.000 άτομα, που ασφαλίστηκαν πριν από το 1993 και έχουν δύο δουλειές.

ΑΛΛΑΓΕΣ στο καθεστώς απασχόλησης των συνταξιούχων. Το μέτρο αφορά όσους δημοσίους υπαλλήλους συνεχίσουν να εργάζονται και μετά τη συνταξιοδότησή τους. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι θα δουν τη σύνταξή τους να αναστέλλεται (αν είναι κάτω των 55 ετών) ή να περικόπτεται.

ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ κουπονιών για την πληρωμή όσων παρέχουν υπηρεσίες στα σπίτια ή ασχολούνται με αγροτικές εργασίες. Ο εργοδότης θα προμηθεύεται τα κουπόνια από τις τράπεζες ή τα ΚΕΠ και θα τα δίνει στον εργαζόμενο. Ο εργαζόμενος θα πηγαίνει στην τράπεζα ή στο ΙΚΑ (όσοι απασχολούνται σε αγροτικές εργασίες θα πηγαίνουν στον ΟΓΑ) και θα δίνει το κουπόνι. Το ασφαλιστικό ταμείο θα κρατά το ποσό που αναλογεί στις εισφορές και στη συνέχεια θα καταβάλει στον εργαζόμενο τα υπόλοιπα χρήματα.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου και επιβολή αντικινήτρων για την πρόωρη συνταξιοδότηση.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι η μέση ηλικία συνταξιοδότησης να ανέλθει το 2015 από τα 61,4 στα 63,5 έτη. Για τον σκοπό αυτό αναμένεται να θεσπιστούν κίνητρα παραμονής στην εργασία (π.χ. για όσους συνεχίζουν να δουλεύουν και μετά το 65ο έτος). Από το 2011 για τους δημοσίους υπαλλήλους το ποσό της μείωσης στην πρόωρη σύνταξη θα αυξηθεί από το 4,5% στο 6% για κάθε έτος… ταχύτερης εξόδου στη σύνταξη (δηλαδή μείωση 30% την πενταετία).

Στην ουσία επεκτείνεται η ποινή για τις πρόωρες συντάξεις από τον ιδιωτικό τομέα και στον δημόσιο.

ΕΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ των ασφαλιστικών φορέων και συγκρότηση τριών μεγάλων φορέων κοινωνικής ασφάλισης, μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών σε βάθος δεκαετίας.

ΕΝΙΑΙΟΣ φορέας διαχείρισης των αποθεματικών (αξίας 29,5 δισ. ευρώ, συν τα κεφάλαια του Ταμείου Αλληλεγγύης των Γενεών)

χωρίς να θίγονται τα περιουσιακά δικαιώματα των φορέων κοινωνικής ασφάλισης.

ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ενιαίων μηχανισμών ελέγχου: της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, του ΣΕΠΕ (επιθεωρητές εργασίας) και των ασφαλιστικών ταμείων.

ΣΥΝΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ των πόρων των κλάδων υγείας των φορέων κοινωνικής ασφάλισης (μία και ενιαία διαπραγμάτευση για όλες τις προμήθειες του συστήματος).

ΣΥΣΤΑΣΗ Κέντρων Εξυπηρέτησης Ασφαλισμένων (ΚΕΑ).

ΚΕΝΤΡΙΚΗ επανεξέταση των αναπηρικών συντάξεων και εκσυγχρονισμός του καταλόγου βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

ΘΕΣΠΙΣΗ κινήτρων παραμονής στην αγορά εργασίας (κίνητρα παραμονής μετά την 35ετία και αντίστοιχα για όσους παραμένουν μετά το 65ο έτος).

ΑΠΟ 1/7/2011 διεκπεραίωση από το τραπεζικό σύστημα όλων των συναλλαγών στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων (μισθοδοσία, απόδοση εισφορών).

ΕΝΙΑΙΟ κέντρο πληρωμής συντάξεων προκειμένου να επιτευχθεί ο ενιαίος έλεγχος της τήρησης της νομοθεσίας περί διπλοσυνταξιούχων.

Πώς θα υπολογίζονται οι συντάξεις

1 Από το2018, σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, για τον υπολογισμό της σύνταξης θα λαμβάνεται υπόψη η καλύτερη δεκαετία, ενώ μέχρι το 2030 ο υπολογισμός θα γίνεται με βάση το σύνολο του ασφαλιστικού βίου.

2 Η βασική σύνταξη θα χορηγείται με 15 έτη υπηρεσίας και με τα σημερινά δεδομένα θα μπορούσε να είναι 360 ευρώ. Το ποσό αυτό θα δικαιούνται και ανασφάλιστοι, εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια που θα τεθούν.

3 Εκτόςαπό τη βασική σύνταξη, οι ασφαλισμένοι θα παίρνουν και ένα δεύτερο ποσό που θα αναλογεί στα έτη δουλειάς. Αυτό θα υπολογίζεται με διαφορετικούς συντελεστές οι οποίοι θα αυξάνονται ανά πενταετία και μέχρι τη συμπλήρωση 40 ετών εργασίας.

4 Οισυντελεστές αναπλήρωσης για κάθε χρόνο εργασίας θα κυμαίνονται από 0,8 έως 1,7%, με το τελευταίο ποσοστό να προβλέπεται σε περίπτωση μάξιμουμ παραμονής στην εργασία, δηλαδή 40 χρόνια. Παράλληλα, εξετάζεται αν η βασική σύνταξη θα καταβάλλεται στα 65 έτη.