Ο ΕΝΦΙΑ ήρθε για να μείνει. Στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών δεν υπάρχει κανένα χρονοδιάγραμμα που να καταργεί τον ΕΝΦΙΑ όπως είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση, ενώ οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων αναμένεται να τον κάνουν βαρύτερο για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους με μεσαία και μεγάλη ακίνητη περιουσία. Ο ΕΝΦΙΑ του 2018 θα υπολογιστεί με τις νέες τιμές ζώνης των ακινήτων οι οποίες εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμες την άνοιξη του 2018 και όχι στο τέλος του έτους που φιλοδοξεί το οικονομικό επιτελείο. Μάλιστα, για να ξεπεραστεί ο σκόπελος που ισχύει σήμερα και ορίζει ότι ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται στην αντικειμενική αξία των ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους οι φορολογούμενοι την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους, θα κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση προκειμένου ο φόρος του επόμενου έτους να υπολογιστεί πάνω στις νέες τιμές ζώνης που θα ισχύσουν από τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο.

Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ €2,65 ΔΙΣ. Με δεδομένο ότι ο ετήσιος εισπρακτικός στόχος του ΕΝΦΙΑ δεν αλλάζει και παραμένει στα 2,65 δισ. ευρώ· όποια μείωση γίνει στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα αντισταθμιστεί από τις αυξήσεις σε πολλές φθηνές περιοχές αλλά κυρίως από την αύξηση των φορολογικών συντελεστών και τις παρεμβάσεις στον συμπληρωματικό φόρο που επιβάλλεται σήμερα σε περισσότερους από 500.000 ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ.

Ετσι, τα σπασμένα των ανατροπών στις αντικειμενικές αξίες θα κληθούν να πληρώσουν το 2018 οι φορολογούμενοι με μεσαία και μεγάλη ακίνητη περιουσία. Οι αλλαγές θα φέρουν μειώσεις στις περιοχές που οι εμπορικές αξίες βρίσκονται πολύ κάτω από τις αντικειμενικές σε ποσοστό που αγγίζει ακόμη και το 70%, αυξήσεις σε φθηνές περιοχές, ενώ σε πολλούς δήμους οι τιμές ζώνης θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα, αφού μετά την οριζόντια αναπροσαρμογή που έγινε τον Ιανουάριο του 2016 διαπιστώθηκε ότι έχουν προσεγγίσει τις πραγματικές τιμές.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ. Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα στηριχθεί σε τρεις παραμέτρους: στα μισθώματα, στις αγοραπωλησίες που έχουν καταγραφεί στο Μητρώο Μεταβιβάσεων Ακινήτων της ΑΑΔΕ και στα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος. Σε μια βάση δεδομένων συγκεντρώνονται στοιχεία από συμβολαιογραφεία, τράπεζες και τα μισθωτήρια συμβόλαια. Με την εφαρμογή ενός αλγόριθμου τα δεδομένα αυτά θα δίνουν τις τιμές ζώνης. Παράλληλα με τροπολογία που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή συστήνονται τοπικές επιτροπές σε κάθε δήμο ενώ δημιουργείται δευτεροβάθμια επιτροπή η οποία θα παρεμβαίνει όταν διαπιστώνονται σημαντικές αποκλίσεις στις τιμές που δίνουν οι τοπικές επιτροπές ώστε να προλαμβάνονται στρεβλώσεις μικροπολιτικής φύσης.

Η αναπροσαρμογή θα αφορά μόνο τις τιμές ζώνης και όχι τους συντελεστές που προσδιορίζουν την τελική φορολογητέα αξία των ακινήτων όπως συντελεστές εμπορικότητας, οικοπέδου, ορόφου κ.λπ.