Η περαιτέρω διοικητική ενοποίηση των Ταμείων εντός του 2015 θα αποτελέσει το βασικό όχημα για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Ειδικότερα, για τα ασφαλιστικά ταμεία ο κ. Βρούστης τονίζει πως σε οριζόντιο επίπεδο θα δημιουργηθεί ενιαίος μηχανισμός είσπραξης εισφορών για όλα τα Ταμεία -συνδεόμενος μετά το 2017 και με τη φορολογική διοίκηση- καθώς και ένα Ενιαίο Κέντρο Απονομής Συντάξεων.

Σε κάθετο επίπεδο «θα υπάρξει διοικητική ενσωμάτωση στο ΙΚΑ -με διατήρηση, όμως, της οικονομικής τους αυτοτέλειας- του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης ΕΤΕΑ και των ταμείων παροχών πρόνοιας και εφάπαξ» (ΕΤΕΑ, ΤΠΔΥ, ΤΑΠΙΤ, ΤΑΥΤΕΚΩ).

Σε συνέντευξη του στην Καθημερινή της Κυριακής, ουπουργός Εργασίας δηλώνει ότι οι συντάξεις δεν κινδυνεύουν και σημειώνει ότι έχει αποκατασταθεί η ταμειακή ισορροπία του συστήματος ενώ αναφέρει ότι στο τέλος Νοεμβρίου αναμένονται οι αναλογιστικές μελέτες «για να τεκμηριωθεί αδιαμφισβήτητα ότι σε κανένα έτος από σήμερα έως το 2060, δεν θα υπάρξει αύξηση των συνταξιοδοτικών δαπανών μεγαλύτερη του 2,5% του ΑΕΠ, με έτος αναφοράς το 2009».

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για αλλαγές στα εργασιακά τονίζει πως «οριακές και μόνο βελτιώσεις απομένουν».

Για τον συνδικαλιστικό νόμο σημειώνει ότι «δεν πρέπει να θιγεί ο πυρήνας και οι αρχές του θεσμικού οπλοστασίου», αν και όπως λέει «χρειάζεται εξορθολογισμός επιμέρους στρεβλώσεων που δεν συμβαδίζουν με τις ανάγκες της οικονομίας, είτε έχουν υποστεί καταστρατηγήσεις, ιδιαίτερα σε επιχειρήσεις και οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα».

Ο κ. Βρούτσης τονίζει επίσης για τους φόρους υπέρ τρίτων ότι «ήταν επιβεβλημένη και απόλυτα λογική η κατάργησή τους», απαντώντας σε ερώτηση εάν σχεδιάζεται νέα περικοπή σε αυτόν τον τομέα.