Η νέα εμπλοκή στην πυριτιδαποθήκη της Μέσης Ανατολής, μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, ενισχύει την παγκόσμια ανησυχία και διαμορφώνει όρους ακόμη και ενός εφιαλτικού σεναρίου ευρύτερης ανάφλεξης με απρόβλεπτες συνέπειες – έως και πυρηνικές. Οι πιο σοβαροί γεωπολιτικοί αναλυτές αφήνουν ανοιχτά όλα τα σενάρια της κλιμάκωσης ενώ όπως είναι κατανοητό δεν υπάρχει χώρα που να μην επηρεάζεται από τη νέα κρίση.

Αυτό προφανώς αφορά και την Ελλάδα και πολύ περισσότερο λόγω της γεωγραφικής μας θέσης αλλά και του κομβικού ρόλου που έχουμε ως χώρα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ με παραδοσιακές και σταθερές συμμαχίες στην ευρύτερη περιοχή. Σε αυτό το κάδρο κάθε μας κίνηση και πρωτοβουλία θα πρέπει να φιλτράρεται εξαντλητικά. Και η νέα κρίση στη Μέση Ανατολή να αντιμετωπιστεί με όρους αυτοσυγκράτησης και προσεκτικών κινήσεων, όπως ορθά αποφάσισε χθες το έκτακτο ΚΥΣΕΑ που έκανε τις πρώτες ψύχραιμες εκτιμήσεις του.

Η Ελλάδα είναι πόλος σταθερότητας αλλά και θα πρέπει διπλωματικά να γίνει μέρος της λύσης με ανοιχτούς διαύλους, ακόμη και με ενεργή συμβολή στην αποσυμπίεση και την ειρήνευση χωρίς την ίδια στιγμή να ακυρώνει ή να αναιρεί τις δικές της συμμαχίες και δεσμούς. Ας κατανοηθεί από όλους πως μια ανάφλεξη νέου τύπου θα επιδράσει επώδυνα και βέβαια θα διαταράξει πέραν όλων των άλλων και την παγκόσμια οικονομία. Η Ελλάδα οφείλει να σταθεί εκ νέου στη σωστή όχθη της Ιστορίας.