Η υπόθεση των παρακολουθήσεων δεν μπορεί να απασχολεί για πολύ καιρό ακόμη την πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου. Οπως έχουμε επισημάνει, στον βαθμό που τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα και οι γκρίζες ζώνες πυκνές, μόνο πλήγμα στην πολιτική και στο κράτος δικαίου επιφέρουν. Απαξίωση στους πολιτικούς, καχυποψία στους θεσμούς. Μια διττή ζημιά που δεν μπορεί να επιτρέψουμε να προκληθεί.

Οι τελευταίες εξελίξεις με την επίσκεψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην ΑΔΑΕ για την επίσημη ενημέρωση της φερόμενης ως επισύνδεσής του μπορεί να είναι ένα θεσμικό βήμα στην όλη διαλεύκανση της υπόθεσης. Αναμένεται το επόμενο βήμα από μεριάς του κ. Ράμμου μόλις καθαρογραφεί η απόφαση ώστε η ενημέρωση να είναι απόλυτη αλλά και από μεριάς του κ. Ανδρουλάκη η όλη ενημέρωση να επιδοθεί και στον ελληνικό λαό.

Η διαφάνεια είναι μια προϋπόθεση για όλες τις πλευρές, θιγμένους και μη και το «άπλετο φως» δεν είναι σχήμα ρητορικό που μπορούν ορισμένοι απλώς να επαναλαμβάνουν. Η εμπλοκή με τον δημόσιο βίο δεν μπορεί να έχει σκιές αλλά προφανώς οικοδομείται σε μια σχέση εμπιστοσύνης και αμοιβαίων εξηγήσεων. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και οι νέες εξελίξεις που δίδουν το δικαίωμα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αλλά και σε άλλους παράγοντες που φέρεται ότι έχουν παρακολουθηθεί, να λάβουν ενημέρωση, είναι θεσμικό βήμα για την περαίωση της υπόθεσης και βέβαια δεν χωρούν εδώ πολιτικά παιχνίδια ή ακραίες ρητορικές.