Το φετινό φθινόπωρο ήταν το θερμότερο στην Αθήνα από τα μέσα του 19ου αιώνα. Αυτό το επικίνδυνο ρεκόρ έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων που έσπασαν μέσα στο 2023, καθιστώντας τη χρονιά που φεύγει την πιο ζεστή στην Ιστορία.

Μόλις πριν από μία εβδομάδα, επιστήμονες της ΕΕ ανακοίνωσαν ότι η παγκόσμια θερμοκρασία τους πρώτους 11 μήνες του 2023 ανέβηκε 1,46 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1850 – 1900. Κι όλα αυτά ενώ η διεθνής κοινότητα διαπραγματεύεται στο Ντουμπάι – όπου διεξάγεται η Σύνοδος COP28 – την κατάργηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων, χωρίς δυστυχώς να καταλήγει πουθενά.

Ακούγεται μονότονο να προειδοποιεί κανείς πως η Κλιματική Αλλαγή είναι εδώ. Είναι όμως απόλυτα αναγκαίο να το συνειδητοποιήσουν επιτέλους πολίτες και κυβερνήσεις σε κάθε γωνιά του πλανήτη επειδή τα νούμερα φωνάζουν πως η ανθρωπότητα πλησιάζει στο σημείο χωρίς επιστροφή.

Πάνω από 200 χώρες αδυνατούν – για μια ακόμη φορά – να βρουν μια κοινά αποδεκτή λύση για το ίδιο τους το μέλλον. Η αποτυχία τους πρέπει να λειτουργήσει αφυπνιστικά. Μπορεί να μην είναι εφικτή μια οριστική επίλυση του προβλήματος αν δεν συνασπιστεί ολόκληρη η υφήλιος. Ωστόσο, η Ελλάδα και ειδικά η πρωτεύουσά της πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί.

Η Αθήνα, ως μια από τις πιο επιβαρυμένες μητροπόλεις της Ευρώπης, οφείλει να πρωτοστατήσει ώστε να αλλάξει το παράδειγμα της κλιματικής δράσης, όπως δεσμεύτηκε ο νέος της δήμαρχος. Γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει εναλλακτική.