Αυτές τις μέρες τα μάτια όλου του πλανήτη στρέφονται στο Ντουμπάι, για τις εργασίες της Συνδιάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα. Η στιγμή είναι κομβική: οι αλλαγές που φέρνει η κλιματική κρίση ενδεχομένως έχουν ήδη φτάσει στο σημείο χωρίς επιστροφή, ενώ ο κίνδυνος εκ νέου επικράτησης ενός αρνητή των περιβαλλοντικών προκλήσεων στις ΗΠΑ εκτιμάται πως θα οξύνει το πρόβλημα. Το οποίο εκτός από παγκόσμια συνεργασία, κυρίως απαιτεί συνειδητοποίηση της κατάστασης που επικρατεί.

Στην COP28 κρίνεται επί της ουσίας το μέλλον της ανθρωπότητας και οι σημερινές ηγεσίες των κρατών – μελών έχουν χρέος να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, λαμβάνοντας τολμηρές αποφάσεις όχι μόνο για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και για τους πληθυσμούς που αναμένεται να έρθουν σύντομα αντιμέτωποι με την κλιματική κρίση. Η καθημερινότητα των κατοίκων της Μεσογείου έχει ήδη επηρεαστεί, με την Ελλάδα να μετράει μέσα σε λίγους μήνες μια σειρά πυρκαγιών σε ακραίες θερμοκρασίες και πλημμύρες που κόστισαν σε ανθρώπινες ζωές και πρωτογενή παραγωγή προτού καν μπει ο χειμώνας.

Η κλιματική κρίση είναι το στοίχημα του μέλλοντος. Η αντιμετώπισή της δεν έρχεται μόνο με την προσωπική ευσυνειδησία των πολιτών, αλλά με επιλογές σε ανώτατο επίπεδο και δεσμεύσεις που οφείλουν να τηρηθούν από τους μεγαλύτερους παίκτες της παγκόσμιας σκηνής, για είναι αποτελεσματικές. Αλλιώς εκείνοι θα κληθούν να λογοδοτήσουν στις νεότερες γενιές για τον πλανήτη που παραδίδουν.