Πρόσφατα, μετά τις σχετικές δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη, οι οποίες αναπαράχθηκαν από παραδοσιακά και ηλεκτρονικά μέσα, ήρθε στο προσκήνιο τόσο το θέμα της απόκτησης τέκνων από ομόφυλα ζευγάρια αλλά και το θέμα της επιλογής φύλου κατά τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Πέρα από το ότι θα πρέπει πρωτίστως να νομιμοποιηθεί ο γάμος αλλά και να αλλάξει το νομικό πλαίσιο για την παρένθετη κύηση, στην Ελλάδα η νομοθεσία επιτρέπει στο ζευγάρι να διαλέξει το φύλο του παιδιού σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Ειδικότερα, όπως αναλύει ο Νικόλαος Βλάχος, καθηγητής Μαιευτικής, Γυναικολογίας και Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, «η μόνη περίπτωση που επιτρέπεται να επιλέξει φύλο κανείς είναι αν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη νόσος που επηρεάζει είτε τα αγόρια είτε τα κορίτσια. Αν δεν υπάρχει ιατρικός λόγος, δεν επιτρέπεται».

Ωστόσο, σε άλλες χώρες επικρατούν διαφορετικοί κανόνες. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αμερικανική νομολογία επιτρέπει σε μια οικογένεια που έχει, για παράδειγμα, τέσσερα κορίτσια να «επιλέξει» το επόμενο παιδί που θα κάνει να είναι αγόρι. «Αυτό λέγεται Family Balancing».