Με γρήγορους ρυθμούς εξαπλώνονται οι κοριοί σε ξενοδοχεία και άλλες δομές φιλοξενίας της Αττικής, με την ανησυχία των επισκεπτών να μεγαλώνει σχετικά με την πραγματική έκταση του φαινομένου. Μετά την «κυριαρχία» τους στη Γαλλία, την Αγγλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι κοριοί… πέρασαν και τα ελληνικά σύνορα, καθώς «αλλοδαποί» κοριοί ανιχνεύονται πλέον και στην Ελλάδα.

Αρχικά «θύμα» της εισβολής των κοριών από το εξωτερικό έπεσε παραθαλάσσιο ξενοδοχείο στη Νοτιοανατολική Αττική (στην περιοχή της Νέας Μάκρης), σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου των εργαζομένων στον επισιτισμό, Γιώργου Χοτζόγλου. Στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο οι κοριοί εκτιμάται ότι… ταξίδεψαν απευθείας από τη Γαλλία, μέσα στις αποσκευές γάλλων επισκεπτών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια ολόκληρη πτέρυγα του ξενοδοχείου να τεθεί σε καραντίνα, προκειμένου να γίνει εκτεταμένη απεντόμωση.

Στη συνέχεια, ακολούθησαν καταγγελίες για την ύπαρξη κοριών και σε ξενοδοχείο του κέντρου της Αθήνας, όπως και σε καταλύματα τύπου Airbnb. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατη καταγγελία μητέρας που διέμεινε σε ξενοδοχειακή μονάδα της Αθήνας, έπειτα από 3 διανυκτερεύσεις στο ξενοδοχείο, διαπίστωσε ότι το σώμα της κόρης της είχε γεμίσει με κόκκινα σημάδια από τσιμπήματα κοριών. Η μητέρα υποστήριξε ότι η κόρη της χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο και να ακολουθήσει συγκεκριμένη αγωγή, καθώς εκτός των άλλων, εμφάνισε και πυρετό. Πάντως, οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου ισχυρίζονται από την πλευρά τους πως δεν έγινε κάποια σχετική καταγγελία και ότι οι ίδιοι κάνουν απεντομώσεις αρκετά συχνά, λόγω του μεγάλου όγκου των επισκεπτών που φιλοξενούνται στη μονάδα.

«Υπάρχει άγχος σε όλη τη χώρα για την παρουσία των κοριών όχι μόνο σε ξενοδοχεία, αλλά και σε άλλα τουριστικά καταλύματα, σε νοσοκομεία, ακόμα και σε στρατιωτικές μονάδες», λέει ο γεωπόνος και υπεύθυνος απεντομώσεων σε ξενοδοχεία, νοσοκομειακές μονάδες κ.λπ., Σαράντης Μονοπόρτης. Η επέλαση των κοριών δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστα ούτε τα Airbnb σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. «Τον τελευταίο καιρό καταγράφεται αύξηση τηλεφωνημάτων από καταλύματα τύπου Airbnb και ξενοδοχεία. Προσπαθούμε να τους καθησυχάσουμε, λέγοντας πως η αύξηση των κοριών είναι λογική, γιατί και το κλίμα έχει αλλάξει», επισημαίνει ο Σ. Μονοπόρτης.

Στις αποσκευές

Σύμφωνα με τους ξενοδόχους, το πλέον ανησυχητικό σε σχέση με την εξάπλωση των κοριών είναι τα μεμονωμένα καταλύματα, που διατίθενται στο κοινό μέσα από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Στα συγκεκριμένα καταλύματα οι απεντομώσεις δεν είναι τόσο συχνές όσο στα ξενοδοχεία, ενώ και η καθαριότητα δεν γίνεται σε καθημερινή βάση. Γνωστός ξενοδόχος ανέφερε στα «ΝΕΑ» πρόσφατο περιστατικό, όπου οι επισκέπτες ενός τέτοιου καταλύματος μόλις αντιλήφθηκαν την παρουσία κοριών στα στρώματα των κρεβατιών, το εγκατέλειψαν άρον άρον για να κατευθυνθούν σε κοντινό ξενοδοχείο. Ομως, μαζί με τις αποσκευές τους μετέφεραν στο ξενοδοχείο και τους κοριούς που ήταν στο κατάλυμα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, βάζοντας τους υπευθύνους του ξενοδοχείου και τους άλλους ενοίκους του σε περιπέτειες.

Οπως ο ίδιος επισημαίνει, «οι κοριοί στα ξενοδοχεία υπήρχαν και θα υπάρχουν», προσθέτοντας ότι το όλο θέμα ήρθε ξανά στην επικαιρότητα λόγω των κοριών στα ξενοδοχεία της Γαλλίας και της Αγγλίας. «Ειδικότερα στη Γαλλία, το πρόβλημα των κοριών οι γάλλοι ξενοδόχοι το αντιμετωπίζουν εδώ και καιρό», συμπληρώνει ο ίδιος.

Πάντως, οι ειδικοί συστήνουν ψυχραιμία και πιστή εφαρμογή των οδηγιών των ειδικών συνεργείων απεντόμωσης, αλλά και των γιατρών, σε περιπτώσεις τσιμπημάτων από κοριούς. Οπως χαρακτηριστικά τονίζουν, «οι ξενοδόχοι θα πρέπει να βάλουν στις μονάδες τους τα ειδικά ατμομηχανήματα, τα οποία εξουδετερώνουν τους κοριούς χάρη στην υψηλή θερμοκρασία που εκπέμπουν». Επίσης, τονίζουν ότι θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην καθαριότητα, κυρίως στα καταλύματα τύπου Airbnb.