Καμία συζήτηση για Γερουλάνο

«Το ΠΑΣΟΚ απέρριψε πρόταση για κοινή υποψηφιότητα Γερουλάνου στην Περιφέρεια Αττικής», ανέφερε (ΕΡΤ) ο Χρήστος Σπίρτζης, όμως στη Χαριλάου Τρικούπη διάφορα φρύδια ανασηκώθηκαν στο άκουσμα της είδησης – μεταξύ αυτών και του Θανάση Γλαβίνα, ο οποίος βρισκόταν στο πάνελ. Και αυτό γιατί, όπως τονίζουν επιτελικά στελέχη, καμία επίσημη πρόταση δεν υπήρξε από την πλευρά του πρώην υπουργού (που είχε αναλάβει τα αυτοδιοικητικά της αξιωματικής αντιπολίτευσης), ούτε έγινε ποτέ συζήτηση.

«Ναι» και «όχι»

Το θέμα «συνεργασίες», πάντως, συζητείται έντονα όχι μόνο στην πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στην πλευρά του ΠΑΣΟΚ – παρότι, τουλάχιστον στο πράσινο στρατόπεδο, είναι παραπάνω από σαφές σε όλους πως οι συνεργασίες δεν ξεκινούν «από τα κεντρικά γραφεία», αλλά πρέπει να είναι κοινωνικά πλειοψηφικές. Υπάρχουν εκείνοι που πιστεύουν (και το λένε) πως μια τέτοια συζήτηση ενδεχομένως να είχε νόημα στο μέλλον, μετά το πέρας του εκλογικού κύκλου, αλλά γίνεται νωρίς και σε λάθος βάση, όμως υπάρχουν και άλλοι που τάσσονται με το δόγμα «καμία συνεργασία με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και τους γυρολόγους».

2019 vs. 2023

Στους επίσημους αριθμούς, η ΝΔ βγαίνει πρώτη σε επιρροή στους δήμους, ενώ το ΠΑΣΟΚ δεύτερο με διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ – με μειωμένους ωστόσο αριθμούς σε σχέση με το 2019. Η ΝΔ πριν από τέσσερα χρόνια είχε κερδίσει 194 δήμους (φέτος πήρε 202), το ΠΑΣΟΚ έπεσε από τους 92 στους 78, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ από τους 20 στους 15. Συν 4 δήμους κέρδισε το ΚΚΕ (φτάνοντας από τους 2 τους 6), ενώ εκεί που συνεργάστηκαν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ από τους 10 του 2019 έπεσαν στους 9. Οι ανεξάρτητοι συνδυασμοί αυξήθηκαν κατά 8, από 14 σε 22 –βεβαίως, περιέχουν στελέχη παρατάξεων που θα μπορούσαν να στρέψουν το τιμόνι από τη μια ή την άλλη πλευρά. Ραντεβού στην ΚΕΔΕ.

Λεπτό σιγής

Με ένα λεπτό σιγής – φόρο τιμής για τους δύο Σουηδούς – θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στις Βρυξέλλες – ξεκίνησαν οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. «Ο τρόμος και ο εξτρεμισμός δεν μπορούν να παρεισφρήσουν στις κοινωνίες μας (…) Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στο μίσος να κερδίσει», ανέφερε η Ρομπέρτα Μέτσολα, αναγνωρίζοντας επί της ουσίας μια νέα εποχή φόβου που ξεκινάει στην Ευρώπη και έχει αφορμή τα όσα συμβαίνουν στο Ισραήλ και τη Γάζα.