Βλαντίμιρ Πούτιν

Ενας πυρομανής στο Πεκίνο

Στο Πεκίνο αναμένεται να βρεθεί σήμερα και αύριο ο Βλαντίμιρ Πούτιν προκειμένου να συμμετάσχει στο διεθνές φόρουμ για τους νέους Δρόμους του Μεταξιού, τη γνωστή πρωτοβουλία «Μια ζώνη, ένας δρόμος» της Κίνας. Θα είναι η πρώτη του επίσκεψη εκτός χωρών της πρώην ΕΣΣΔ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μια ευκαιρία να εμβαθύνει την «άνευ όρων» εταιρική του σχέση με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ. Μετά την προπαρασκευαστική συνάντηση που είχαν χθες στο Πεκίνο, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών ζήτησαν άμεση εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και έναρξη διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο ίδιος ο Πούτιν επρόκειτο να μιλήσει ξεχωριστά τηλεφωνικά με τους ηγέτες του Ισραήλ, του Ιράν, της Συρίας, της Αιγύπτου, καθώς και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής. Ενα σερί επικοινωνιών στο οποίο θα μπορούσε να μπει ο εξής συλλογικός τίτλος: «Οταν ένας από τους μεγαλύτερους πυρομανείς της Δύσης υποδύεται τον πρόθυμο διαμεσολαβητή στη Μέση Ανατολή».

Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Στηρίζει τους Ισραηλινούς

Να πραγματοποιήσει μια επίσκεψη αλληλεγγύης στο Ισραήλ μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς ήθελε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, από την ισραηλινή πλευρά ωστόσο του ειπώθηκε πως «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή» – αυτό τουλάχιστον ανέφεραν χθες αρκετά ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Ο Ζελένσκι πήρε ξεκάθαρη θέση μετά το φονικό μαζικό χτύπημα της Χαμάς λέγοντας πως το Ισραήλ έχει αδιαμφισβήτητο δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του. «Η τρομοκρατία είναι πάντα ένα έγκλημα, όχι απλώς εις βάρος μιας χώρας ή συγκεκριμένων θυμάτων, αλλά ειςβάρος της ανθρωπότητας στο σύνολό της» είχε επισημάνει ο ουκρανός πρόεδρος, προσθέτοντας πως «ο κόσμος πρέπει να σταθεί ενωμένος» απέναντί της. Είναι σαφές πως η δήλωσή του αφορούσε τόσο τη Χαμάς όσο και τη Μόσχα – το Ισραήλ, πάντως, παρότι έχει επανειλημμένως εκφράσει στήριξη στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, έχει αποφύγει να της προσφέρει στρατιωτική βοήθεια, μη θέλοντας να κεντρίσει τη Μόσχα, που έχει ισχυρή στρατιωτική παρουσία στη Συρία.

Ολαφ Σολτς

Επίσκεψη στο Ισραήλ

Ενδεκα ημέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς επισκέπτεται εκτάκτως σήμερα το Ισραήλ. Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής των «ΝΕΩΝ» στη Γερμανία Γιώργος Παππάς, μετά τις συνομιλίες του με την ηγεσία του Ισραήλ ο γερμανός καγκελάριος θα μεταβεί στη συνέχεια στην Αίγυπτο: το πρόγραμμά του περιλαμβάνει συνομιλίες τόσο με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου όσο και με τον αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Ο Σολτς είναι ο πρώτος δυτικός ηγέτης που επισκέπτεται το Ισραήλ μετά την κρίση που προκάλεσε η επίθεση της Χαμάς στην Εγγύς και Μέση Ανατολή και η επίσκεψή του θεωρείται στο Βερολίνο ως ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης στο Ισραήλ. Σημαντικό θέμα στις συνομιλίες του σε Ισραήλ και Αίγυπτο αναμένεται να αποτελέσουν οι διπλωματικές προσπάθειες για την απελευθέρωση των 199 ομήρων που κρατάει η Χαμάς – ανάμεσά τους τουλάχιστον οκτώ γερμανοί υπήκοοι – καθώς και η ανθρωπιστική βοήθεια για τους άμαχους Παλαιστινίους.