1978 και 1986

Δύο εκλογικές αναμετρήσεις θυμήθηκαν οι πασόκοι τις επόμενες ώρες από τα αποτελέσματα της Κυριακής: η πρώτη αυτή του Οκτωβρίου του 1978, όταν το ΠΑΣΟΚ κέρδιζε την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη για πρώτη φορά (με δημάρχους τον Δημήτρη Μπέη και τον Θεοχάρη Μαναβή), μια πρώτη ένδειξη της αλλαγής που θα έφερνε το 1981. Η δεύτερη είναι εκείνη του 1986, όταν ο πανίσχυρος Ανδρέας Παπανδρέου είδε την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη να πηγαίνουν στους γαλάζιους Μιλτιάδη Εβερτ και Σωτήρη Κούβελα – σε τρία χρόνια, η Ελλάδα θα χόρευε στη δίνη του «Βρώμικου ’89».

Ντέρμπι στον Τύρναβο

Το βράδυ της Κυριακής στην πλατεία Κοραή, μια παρέα πασόκων, μεταξύ των οποίων και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, συζητούσε για την τρομερή ανατροπή του Χάρη Δούκα στον Δήμο της Αθήνας. Κάθε λίγο, ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής κοιτούσε το κινητό του. «Τσεκάρω για τον Τύρναβο», εξηγούσε στους παριστάμενους. Και, πράγματι, για αρκετή ώρα η μάχη ανάμεσα στον πράσινο συνδυασμό και στον συνδυασμό του ΚΚΕ ήταν μάχη στήθος με στήθος. Με νικητή τον Αστέριο Τσικριτσή της Λαϊκής Συσπείρωσης για 35 μόλις ψήφους.

Ακριτικό πρόγραμμα

Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη; Μέχρι τις ευρωεκλογές, έχει την ευκαιρία να διευρύνει ακόμα περισσότερο την εκλογική επιρροή του ΠΑΣΟΚ. Και βεβαίως, ξεκινάει και τις επισκέψεις ανά την Ελλάδα: σε λίγες μέρες αναμένεται να επισκεφτεί το Καστελλόριζο (όπου αναμένονται και οι σχετικές δηλώσεις για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις), ενώ προς το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να δώσει το παρών σε εκδήλωση για την παιδεία που οργανώνει ο αρμόδιος κοινοβουλευτικός τομεάρχης, Στέφανος Παραστατίδης, στα Γιάννενα.

Γείωση και ντιμπέιτ

«Οι εκλογές δεν είναι άσκηση φιλανθρωπίας ή ευγένειας», σχολίασε ο Αδωνις Γεωργιάδης για την επιλογή του Κώστα Μπακογιάννη να πάει σε ντιμπέιτ με τον Χάρη Δούκα, παρά τη μεγάλη διαφορά που είχαν στον πρώτο γύρο. Κι όμως, παρότι το ρίσκο δεν του βγήκε, η κίνηση Μπακογιάννη επιδεικνύει μια πολιτική γενναιότητα που πήγε πολλά βήματα μπροστά τον πολιτικό διάλογο στη χώρα – θα είναι τόσο κρίμα να μην αξιοποιηθούν τα νέα ντιμπέιτ ενόψει ευρωεκλογών. Δεν είναι ευγένεια η περισσότερη προεκλογική συζήτηση, είναι ζητούμενο: και σ’ αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές, η ΝΔ δεν έχασε μόνο στην Αθήνα, αλλά και στη Θεσσαλία. Εκεί, δηλαδή, που, χωρίς ντιμπέιτ, εκείνοι απευθύνθηκαν με λάθος τρόπο.