Αποχή στην Αθήνα

Αδεια ήταν, για τις περισσότερες ώρες της χθεσινής ημέρας, τα εκλογικά κέντρα στον Δήμο Αθηναίων –ενδεικτικό είναι πως σε πολλά τμήματα οι δικαστικοί αντιπρόσωποι είχαν διώξει και την εφορευτική επιτροπή, καθώς ήταν αχρείαστη – τελικά, μόλις το 26,73% έφτασε στις κάλπες. Και αυτή τη φορά, εκείνοι που κινητοποιήθηκαν για να πάνε να ψηφίσουν ήταν όσοι ήθελαν ο Δήμος της Αθήνας να αλλάξει χέρια.

Ολοι παρόντες

Στη νίκη του Δούκα συνέβαλαν μια σειρά από δηλώσεις στήριξης προσωπικοτήτων του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς – στο προεκλογικό πάρτι της Παρασκευής στην πλατεία Κοραή, το παρών έδωσαν ο Γιάννης Μανιάτης και ο Νίκος Αλιβιζάτος, ενώ δηλώσεις στήριξης είχαν κάνει η Αννα Διαμαντοπούλου και ο Στέφανος Μάνος. Αμέσως μετά τη νίκη Δούκα, στο προεκλογικό κέντρο βρέθηκαν ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Γιώργος Παπανδρέου και, αργότερα, ο Νίκος Ανδρουλάκης (ο οποίος αποκάλεσε τον Δούκα «φίλο και συνάδελφο»). Στη Θεσσαλονίκη, μετά τη νίκη του, στο πλευρό του Αγγελούδη βρέθηκε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Διαφορά σε ψήφους

Το ενδιαφέρον σε πολλές περιπτώσεις επίσημων γαλάζιων που έχασαν είναι πως δεν κατάφεραν να φέρουν στην κάλπη ούτε τους ψηφοφόρους που τους ψήφισαν την πρώτη φορά –δηλαδή εκείνοι που τους ψήφισαν είτε δεν κινητοποιήθηκαν θεωρώντας πως το αποτέλεσμα είναι «τελειωμένο» είτε επέλεξαν, για τους δικούς του λόγους, την αποχή. Αυτό δείχνει κάτι και για την προεκλογική τακτική που ακολούθησε η ΝΔ, η οποία, κατά την αντιπολίτευση, έδειξε αλαζονικά στοιχεία που απώθησαν τους ψηφοφόρους.

Κόκκινη ανυπακοή

Είναι πολύ γνωστό και ιστορικά αποδεδειγμένο ότι στη διάρκεια της Μεταπολίτευσης οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ δεν άκουγαν πάντα τη «γραμμή» για λευκό ή άκυρο, που παραδοσιακά έχει το κόμμα όταν δεν κατεβάζει δικό του υποψήφιο. Αυτή η κόκκινη ανυπακοή επαληθεύτηκε και αυτή τη φορά, ειδικά στην Αθήνα, αλλά και στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας –εκεί, οι ψηφοφόροι επέλεξαν τον αντίπαλο του εν ενεργεία δημάρχου και περιφερειάρχη, τον πιο θεωρητικά προοδευτικό υποψήφιο από τους δύο.