Χθες το μεσημέρι ο Στέφανος Κασσελάκης «εισέβαλε» αιφνιδίως στο στούντιο του ραδιοσταθμού του ΣΥΡΙΖΑ «Στο Κόκκινο». Την ώρα εκείνη έβγαινε ζωντανά στον αέρα η αθλητική εκπομπή με την Αλέκα Ζουμή και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε έναν διάλογο μαζί της, υποδεχόμενος και ερωτήσεις σε μια αυθόρμητη συνέντευξη και συνοδευόμενος από τον Κωνσταντίνο Νικόλτσιο, υψηλό διοικητικό στέλεχος του σταθμού και των κομματικών ΜΜΕ. «Η ενότητα του χώρου μας και η διεύρυνση είναι πάρα πολύ σημαντική. Είναι υπαρξιακό θέμα για την Ελλάδα και για πάρα πολλούς νέους που είτε βλέπουν την αξιοκρατία μόνο στο εξωτερικό είτε δεν σκέφτονται καν να επιστρέψουν στην πατρίδα μας», ανέφερε ο Κασσελάκης στον σταθμό.

«Νερό στο κρασί»

Ηταν η τέταρτη εκ των κινήσεων που έγιναν χθες από την πλευρά της ηγεσίας που μπορούν να περιγραφούν ως «εκτονωτικές» στο δυναμιτισμένο τοπίο της Κουμουνδούρου. Είχε προηγηθεί η αποστροφή του Ευάγγελου Αποστολάκη πως οι διαφωνούντες πρέπει να νερώσουν το κρασί τους. Αλλά και μια τοποθέτηση της εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Δώρας Αυγέρη που ζήτησε να αποδραματοποιηθεί η συζήτηση για το τι συμβαίνει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι αναμενόμενες οι συζητήσεις και οι διαφωνίες – μέχρι ενός σημείου βέβαια. Ο ίδιος ο πρόεδρός μας, ο Στέφανος Κασσελάκης, δίνει τον τόνο της ηρεμίας, κάνοντας συναντήσεις με παλαιούς και νέους συντρόφους του ΣΥΡΙΖΑ, που γνωρίζουν και τις διαδικασίες και το καταστατικό», είπε η Αυγέρη, υπογραμμίζοντας πως «μέσα σε πολύ λίγες ημέρες έχουν ήδη γίνει στον ΣΥΡΙΖΑ πολιτικές εργασίες που κάποιος άλλος δεν θα μπορούσε να κάνει σε μήνες».

Στο Κερατσίνι

Η ημέρα χθες είχε και την παρουσία του Κασσελάκη στην πλατεία Λαού στο Κερατσίνι με μια μίνι ομιλία και διάλογο με πολίτες, όπου επίσης επανέλαβε την ανάγκη ενίσχυσης του κόμματος και ενός νέου πολιτικού σχεδίου με κοινωνικό κράτος (και αναφορά εκ νέου σε Ανδρέα Παπανδρέου και Αλέξη Τσίπρα), ανάγκη δημιουργίας νέων στελεχών.

Κι όμως η περιδίνηση είναι εδώ και καλά κρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Σημεία τριβής παραμένουν οι νέοι τομεάρχες και η αυστηρή σύσταση του Στέφανου Κασσελάκη πως δεν θα μπουν σε ψηφοδέλτια όσοι υπονομεύουν την ενότητα του χώρου. Το νεο-προεδρικό ρεύμα βλέπει ως υπονόμευση και λευκή απεργία την άρνηση στελεχών της μειοψηφίας να μπουν τομεάρχες και ενώ τους προτάθηκε από την ηγεσία. Το μπλοκ της μειοψηφίας βλέπει ως μη ενωτική μια στάση από τη μεριά του Κασσελάκη που «θέτει τελεσίγραφα». Πιο βαθιά πολιτικά, δεν ήταν λίγα εκείνα τα στελέχη από την Ομπρέλα, τους 6 και 6, τη Γέφυρα και άλλα ρεύματα που δεν εγγράφονται στις νεοπροεδρικές δυνάμεις που δεν είδαν με καλό μάτι την ομιλία Κασσελάκη στην ΓΣ του ΣΕΒ.

Τον χορό άνοιξε ο Νίκος Βούτσης. Από τη μεριά των πιο μετριοπαθών μίλησε ο Νίκος Μπίστης: «Η Αριστερά και η Κεντροαριστερά σε όλη την Ευρώπη και σε όλες τους τις εκδοχές που με χωρούν – από την αριστερή Σοσιαλδημοκρατία μέχρι τη ριζοσπαστική Αριστερά – υποστηρίζουν τη φορολόγηση του πλούτου και των επιχειρήσεων. Αλλιώς τα περί κοινωνικού και αναπτυξιακού κράτους είναι λόγια κενά περιεχομένου». Είναι χαρακτηριστικό πως η κόντρα δεν έρχεται στη νέα ηγεσία μόνον από τις αριστερόστροφες δυνάμεις αλλά και από τις πιο μετριοπαθείς. Και η Γέφυρα – πλην Αντώνη Λιάκου που ο Μπίστης εγγράφεται δεν βλέπει θετικά τον νέο βηματισμό της ηγεσίας και σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα δώσει ανοχή εύκολα στην νέα πραγματικότητα. Η επόμενη εβδομάδα θα έχει ΠΓ – που οι δυνάμεις της μειοψηφίας πιέζουν – ενώ με ενδιαφέρον αναμένουν όλοι τον οδικό χάρτη της ΚΕ και του συνεδρίου.