«Η εντολή της νέας ηγεσίας για μετασχηματισμό του κόμματος σε μια ευρύτερη δημοκρατική παράταξη από ξεκάθαρη μετατρέπεται σε επιτακτική». Ετσι ερμήνευσε τις κάκιστες επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές ο Νίκος Παππάς. Το άλλο μήνυμα που έστειλαν οι ψηφοφόροι της αξιωματικής αντιπολίτευσης φεύγοντας από αυτήν – εκείνο με το οποίο είπαν ότι δεν θέλουν αναπαλαίωση του κόμματος με παλιά και αμφίβολης ποιότητας υλικά, δηλαδή – δεν το άκουσε μάλλον.

Λογική

Εμφανίστηκε κι ο εξαφανισμένος από την ενδοσυριζαϊκή μάχη Χρήστος Σπίρτζης. Εμφανίστηκε και διαπίστωσε πως «το ότι δεν έγινε συνέδριο και πήγαμε άρον άρον σε μια εκλογή προέδρου, που πρέπει να απολογηθούν αυτοί που στήριξαν στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη λογική, νομίζω ότι έχει δείξει τα αποτελέσματά της». Το τάιμινγκ της τοποθέτησής του, πάντως, θυμίζει και μια άλλη λογική: αυτή των παλαιοπασόκων που δεν ποντάρουν ποτέ σε όποιον δεν φλερτάρει εμφανώς με την εξουσία.

Δεξαμενή

Η απόσταση που χωρίζει τον Χάρη Δούκα από τον πρώτο μοιάζει να περιορίζει οποιαδήποτε ελπίδα για την επίτευξη του στόχου που θα έδινε στη Χαριλάου Τρικούπη τον αέρα εκείνου που έρχεται από τα κεντροαριστερά. Ωστόσο, στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας η αποχή άγγιξε το δυσθεώρητο 67,68%. Αρα, υπάρχει μια δεξαμενή στην οποία μπορεί βουτήξει. Αρκεί, το ΠΑΣΟΚ να θυμηθεί το ένδοξο οργανωτικό του παρελθόν. Τις μέρες που έτρεχε σε κάθε γειτονιά Αθήνας και Θεσσαλονίκης για να βγάλει τον Καμίνη και τον Μπουτάρη, ας πούμε.

Στιγμιότυπα

Τα ενσταντανέ ήταν ήδη ανεβασμένα στα σόσιαλ μίντια. Αλλά πλέον άρχισαν να κυκλοφορούν. Στα φωτογραφικά στιγμιότυπα από την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Μπέου, ο υφυπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος ποζάρει χαμογελαστός αγκαλιά με διαφόρους, υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους και μη. Οπότε, το ερώτημα ποιος έχει μετατρέψει σε πολιτικό παράγοντα τον εν λόγω δήμαρχο δεν έχει μόνο την απάντηση που θέλουν να του δώσουν οι κυβερνητικοί. Δυστυχώς έχει πολλές.