Νέα ήθη, παλιά έθιμα

Ηταν ένα πολύ περίεργο θέαμα αυτό της πρώτης συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Στέφανο Κασσελάκη – και όχι μόνο γιατί η αποδεκατισμένη κοινοβουλευτική ομάδα μοιάζει πολύ μικρή στην αίθουσα της Γερουσίας, αλλά γιατί η ατμόσφαιρα μύριζε μπαρούτι. Παρών και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, με ένα ολοκαίνουργιο σακίδιο στην πλάτη – ναι, κι αυτό κόκκινο, τόσο κόκκινο όσο το παλιό. Τώρα αν συμβολίζει κάτι αυτή η νέα αγορά, μόνο ο ίδιος ο πρώην υπουργός Οικονομικών το ξέρει. Πάλης ξεκίνημα, νέα σακίδια.

Στα πίσω – πίσω

Είπαν πως θα είναι των πίσω εδράνων και το εννοούσαν, ακόμα και στις εσωκομματικές συνεδριάσεις. Τα στελέχη που στήριξαν την Εφη Αχτσιόγλου (και η ίδια η πρώην υπουργός Εργασίας) κάθισαν πιο πίσω, αφήνοντας τις πρώτες σειρές για τους θεσμικούς και τους θερμούς υποστηρικτές του νέου προέδρου. Δεν ξέρω πόσο θα βοηθήσει η νέα κατάσταση στα επί του πεδίου πάντως – έχει αποφασιστεί, για παράδειγμα, αν ένας από τους τρεις πρώην υπουργούς γνώστες του περιεχομένου, θα είναι εισηγητής στον προϋπολογισμό; Και αν δεν είναι κανείς εκ των Αχτσιόγλου – Χαρίτση – Τσακαλώτου, ποιος θα είναι;

«Πράσινο» παρών

Σύσσωμο το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε στην κεντρική συγκέντρωση του Χάρη Δούκα για να στηρίξει την υποψηφιότητά του – μαζί όχι μόνο ο Νίκος Ανδρουλάκης αλλά και σύσσωμοι οι βουλευτές της Αττικής και κάποιοι της περιφέρειας. Η έμφαση του οργανωτικού μηχανισμού τις τελευταίες μέρες έχει πέσει στον Δούκα, καθώς θεωρείται συμβολικά η πιο ενδεικτική περίπτωση πασοκικού πολιτικού στίγματος και ενόψει ευρωεκλογών.

Λιγότερες πιθανότητες

Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έβαλε σε βίντεο αυτό που κάθε γυναίκα που είναι υποψήφια για πολιτική θέση γνωρίζει και αντιμετωπίζει σε κάθε κάλπη που εκτίθεται: λόγω του φύλου της θεωρείται λιγότερο ικανή και έχει περίπου 60% λιγότερες πιθανότητες να ψηφιστεί. «Μην αφήσεις τις διακρίσεις να αποκλείσουν ξανά άξιες υποψήφιες», προτρέπει η ΕΕΔΑ, σημειώνοντας πως μόλις το 5,79% των δήμων και των περιφερειών έχουν επικεφαλής γυναίκες.