Μαρίνα Οφσιανίκοβα

Την καταδίκασαν ερήμην

«Δεν παίρνω πίσω ούτε μία λέξη»: με αυτόν τον τρόπο αντέδρασε, μέσω Telegram, η ρωσίδα δημοσιογράφος Μαρίνα Οφσιανίκοβα στην καταδίκη της, από δικαστήριο της Μόσχας, σε κάθειρξη οκτώμισι ετών για «διασπορά ψευδών ειδήσεων» σχετικά με τον ρωσικό στρατό. Ευτυχώς για εκείνη, καταδικάστηκε ερήμην, αφού έχει ήδη διαφύγει μαζί με την κόρη της από τη Ρωσία εδώ και έναν χρόνο και βρίσκεται σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα. Η Οφσιανίκοβα είχε γίνει διάσημη σε ολόκληρο τον κόσμο τον Μάρτιο του 2022, όταν, μόλις τρεις εβδομάδες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εισέβαλε στο στούντιο από όπου μεταδιδόταν ζωντανά το δελτίο ειδήσεων του ρωσικού Πρώτου Καναλιού, όπου και εργαζόταν, με δυο πλακάτ που έγραφαν «Σταματήστε τον πόλεμο» και «Σας λένε ψέματα». Τότε τιμωρήθηκε με ένα απλό πρόστιμο, τον Ιούλιο του 2022, ωστόσο επανέκαμψε υψώνοντας κοντά στο Κρεμλίνο πλακάτ με το οποίο κατήγγειλε τον Βλαντίμιρ Πούτιν ως «δολοφόνο» και τους στρατιώτες του ως «φασίστες».

Βόπκε Χούκστρα

Μοιράζει πολλές υποσχέσεις

Πολλές υποσχέσεις αναγκάστηκε να δώσει στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου ο κεντροδεξιός πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Βόπκε Χούκστρα, προκειμένου να πείσει τα δύο τρίτα των μελών της να επικυρώσουν τον διορισμό του ως νέου ευρωπαίου επιτρόπου για την Κλιματική Δράση: να προσπαθήσει να διασφαλίσει ότι η ΕΕ βάζει στόχο να μειώσει τις εκπομπές της κατά τουλάχιστον 90% έως το 2040, να πιέσει στην επερχόμενη COP28 για μια σταδιακή εγκατάλειψη όλων των ορυκτών καυσίμων, να αποκαλύψει πόσο ευρωπαϊκό χρήμα δαπανάται σε επιδοτήσεις των ορυκτών καυσίμων… Απομένει τώρα, εφόσον εγκριθεί και επισήμως σήμερα ο διορισμός του από την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, να φανεί αν θα τις τηρήσει. Το αυτό ισχύει και για τον έτερο υποψήφιο για την κεφαλή της κλιματικής ατζέντας της ΕΕ, τον Σοσιαλδημοκράτη Μάρος Σέφκοβιτς, που έχει προταθεί να αναλάβει τον συντονισμό όλων των πράσινων πολιτικών της: η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου είχε αρχικά αμφιβολίες και για τους δύο.

Γκρεγκ Φέργκιους

Μαύρος, Καναδός και πρόεδρος

Ο πρώτος μαύρος Καναδός που αναλαμβάνει πρόεδρος της καναδικής Βουλής έγινε ο Γκρεγκ Φέργκιους – τον δρόμο για την εκλογή του άνοιξε η παραίτηση του προηγούμενου προέδρου, επίσης μέλους του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Κόμματος, Αντονι Ρότα, μετά την τραγική γκάφα που έκανε στις 22 Σεπτεμβρίου (άθελά του βέβαια) να προσκαλέσει στη Βουλή, παρουσία του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έναν 98χρονο Ουκρανό γεννημένο στην Πολωνία που είχε υπηρετήσει στα ναζιστικά SS στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Είστε ο πρώτος μαύρος Καναδός που γίνεται πρόεδρος της Βουλής» δήλωσε σε κάθε περίπτωση, απευθυνόμενος στον Φέργκιους, ο πρωθυπουργός της χώρας Τζάστιν Τριντό. «Αυτό θα αποτελέσει έμπνευση για όλους τους Καναδούς, και κυρίως για τις νεότερες γενιές» πρόσθεσε. Αλλά ο Φέργκιους δεν είναι ο μόνος Καναδός που έγραψε ιστορία τις τελευταίες ημέρες: ο Ουάμπ Κινιού, που εξελέγη προχθές πρωθυπουργός της επαρχίας Μανιτόμπα, είναι ο πρώτος αυτόχθονας της φυλής των Πρώτων Εθνών ο οποίος αναλαμβάνει επικεφαλής μιας τοπικής κυβέρνησης.