IΛΟΝ ΜΑΣΚ

Παρέμβαση στα της Γερμανίας

Ευθεία παρέμβαση στη γερμανική πολιτική και στις επικείμενες περιφερειακές εκλογές πραγματοποίησε ο δισεκατομμυριούχος Iλον Μασκ μέσω X (πρώην Twitter). Μια εβδομάδα πριν τις εκλογές σε Βαυαρία και Εσση, ο Μασκ ανέβασε ανάρτηση του γνωστού αντι-μεταναστευτικού χρήστη «Radio Genoa» που επικρίνει την οικονομική υποστήριξη πλοίων διάσωσης στη Μεσόγειο από τη Γερμανία και εκφράζει την ελπίδα ότι «το δεξιό AfD θα κερδίσει τις εκλογές, για να σταματήσει την ευρωπαϊκή αυτοκτονία». «Είναι γνωστό αυτό στο γερμανικό κοινό;» συμπλήρωσε ο Μασκ στην ανάρτηση. Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε άμεσα με την απάντηση στα αγγλικά: «Ναι, και αυτό ονομάζεται διάσωση ζωής». Εν τω μεταξύ, το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας και ο πρόεδρός του χλεύασαν τον Μασκ αφού δημοσίευσε μιμίδιο με φωτογραφία του προέδρου Ζελένσκι και λεζάντα: «Οταν έχουν περάσει 5 λεπτά και δεν έχετε ζητήσει ένα δισ. δολάρια σε βοήθεια». Το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας απάντησε κάτω από φωτογραφία του Μακ: «Οταν έχουν περάσει 5 λεπτά και δεν έχετε διαδώσει ρωσική προπαγάνδα».

ΒΟΠΚΕ ΧΟΥΚΣΤΡΑ

Επιχείρηση γοητείας στην ΕΕ

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Βόπκε Χούκστρα ξεκίνησε χθες την προσπάθειά του πείσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για τη θέση του επιτρόπου για τη δράση σχετικά με το κλίμα. Ο κεντροδεξιός πολιτικός δέχεται ήδη πυρά για την έλλειψη εξειδίκευσής του στη χάραξη πολιτικής για το κλίμα, την προηγούμενη δουλειά του για τον πετρελαϊκό κολοσσό Shell και την αντίθεσή του στον τερματισμό των γεωτρήσεων στο κοίτασμα φυσικού αερίου του Γκρόνινγκεν της Ολλανδίας. Σοσιαλιστές και Δημοκράτες μπορεί να μην είναι ικανοποιημένοι με την υποψηφιότητα του Χούκστρα, αλλά αναμένεται να τον στηρίξουν καθώς θέλουν ο δικός τους άνθρωπος, ο Μάρος Σέφκοβιτς, να επικυρωθεί ως αντιπρόεδρος της Επιτροπής για την Πράσινη Συμφωνία σε ακρόαση που γίνεται σήμερα. Ο Χούκστρα θέλει να επικυρωθεί αυτή την εβδομάδα, καθώς οι υπουργοί Περιβάλλοντος της ΕΕ θα συναντηθούν στις 16 Οκτωβρίου με θέμα τις συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα και θέλει να είναι παρών.

ΜΠΕΡΝΑΡ ΑΡΝΟ

Μπλεξίματα με το γαλλικό νόμο

Μπλεξίματα έχει ο γάλλος δισεκατομμυριούχος και ιδιοκτήτης της «MHLV», Μπερνάρ Αρνό. Η Εισαγγελία του Παρισιού ερευνά οικονομικές συναλλαγές στις οποίες εμπλέκεται ο ίδιος καθώς και ο ρώσος επιχειρηματίας Νικολάι Σαρκίσοφ. Επικαλούμενη τη μονάδα χρηματοοικονομικών πληροφοριών Tracfin, η εφημερίδα «Le Monde» ανέφερε ότι ο Σαρκίσοφ είχε αποκτήσει ακίνητα στην Κουρσεβέλ, πολυτελές θέρετρο των Αλπεων με μια σύνθετη συναλλαγή, στην οποία ο Μπερνάρ Αρνό είχε δώσει δάνειο μέσω μιας εταιρείες του. Η Εισαγγελία του Παρισιού ανέφερε ότι η προκαταρκτική έρευνα είχε ξεκινήσει το 2022 και επιβεβαίωσε ότι στο μικροσκόπιο των Αρχών βρίσκονται συναλλαγές όπου εμπλέκονται οι εν λόγω επιχειρηματίες. Η δικηγόρος του γάλλου δισεκατομμυριούχου ανέφερε πως οι ισχυρισμοί για ενδεχόμενο ξέπλυμα χρήματος είναι «τόσο παράλογοι όσο και αβάσιμοι». «Η επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε για να καταστεί δυνατή η επέκταση του ξενοδοχείου Cheval Blanc στην Κουρσεβέλ είναι γνωστή και πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τους νόμους και με την υποστήριξη των συμβούλων», ανέφερε η Ζακλίν Λαφόντ.