«Θεωρώ ότι όταν κάποιος δεν εκφράζεται από τον αρχηγό του, δεν εκφράζεται από τις πολιτικές του κόμματος, τότε ο ίδιος το λέει ξεκάθαρα ότι εγώ πλέον δεν ανήκω σε αυτό το κόμμα». Η διαπίστωση ανήκει στον Πέτρο Παππά κι αφορά τον Νίκο Φίλη. Αναμφίβολα περνάνε καλά στον ΣΥΡΙΖΑ κι αυτό βγαίνει στον κόσμο. Ωστόσο, η κοινή γνώμη περιμένει να μάθει τις πολιτικές του κόμματος υπό τον νέο αρχηγό. Οπως κι ο ίδιος έχει δηλώσει προσφάτως, εξάλλου, δεν είχε κυβερνητικό πρόγραμμα, θα κάνει και θα το πει.

Φουριόζοι

Κανείς δεν κατάλαβε γιατί η νέα πορτ παρόλ του ΣΥΡΙΖΑ θυμήθηκε τον Γιώργο Κατρούγκαλο. Παρ’ όλα αυτά, η Δώρα Αυγέρη συνέχισε να διερωτάται αν ήταν όντως λάθος όσα εκείνος είχε δηλώσει προεκλογικά για τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών – επειδή, κατά τα λεγόμενά της, δεν είχε συνηθίσει τους συντρόφους του σε λάθη. Από εκεί που στον ΣΥΡΙΖΑ έρχονταν με φόρα οι πρόεδροι, τώρα έρχονται φουριόζοι όλοι οι άνθρωποι του προέδρου.

Γρατσουνιές

Ο Γιώργος Καραμέρος εξήγησε ότι ζήτησε να μην πάνε σε δεύτερο γύρο στην εσωκομματική τους διαδικασία για να μην αποκτήσουν αυτές τις «γρατσουνιές» που όλοι παρατηρούν τώρα στο σώμα του κόμματος. Η επιλογή της λέξης ήταν μάλλον ατυχής. Η γρατσουνιά είναι ένα επιπόλαιο τραύμα. Στη συριζαϊκή πάλη – που συνεχίζεται προσφέροντας θέαμα στους εκτός κόμματος –, όμως, τα στελέχη της μιας πλευράς φροντίζουν να προκαλέσουν σε εκείνα της άλλης βαθιές πληγές.

Φορολόγηση

Το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2024 θα φέρει η κυβέρνηση τις αλλαγές που σχεδιάζει στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών. Στόχος, σύμφωνα με τον Χάρη Θεοχάρη, είναι η αύξηση των δηλωθέντων εισοδημάτων γιατί «δεν είναι δυνατόν να έχουμε εισοδήματα σε ελεύθερους επαγγελματίες των χιλίων ευρώ ή των μείον χιλίων ευρώ, των δύο ή τριών χιλιάδων». Η στιγμή της σύγκρουσης με μια εκλογική ομάδα που έδωσε στη ΝΔ περίπου δέκα μονάδες, μαυρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ, πλησιάζει δηλαδή.