Το φθινόπωρο της επενδυτικής βαθμίδας ζει η ελληνική οικονομία παρά τις φωτιές και τις πλημμύρες, οι οποίες αποτελούν μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική απειλή. Οσοι «πόνταραν» στις μετεκλογικές αναβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης έχουν επιβεβαιωθεί. Μεταξύ αυτών και η ελληνική κυβέρνηση, η οποία είχε θέσει ως εθνικό της στόχο την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023. Ακόμα και η Moody’s, ο πιο «κακός» μεταξύ των οίκων, την Παρασκευή έκανε την έκπληξη δίνοντας δύο πόντους – και όχι έναν – στην ελληνική οικονομία.

Η Moody’s προχώρησε σε διπλή αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου και έτσι έφτασε την αξιολόγηση της Ελλάδας στο τελευταίο σκαλί πριν από την επενδυτική βαθμίδα, φτάνοντας τις Fitch και S&P. Η διαφορά είναι ότι η S&P δίνει θετικό outlook και είναι η επικρατέστερη ώστε τον Οκτώβριο να αποτελέσει τον δεύτερο οίκο που δίνει την επενδυτική βαθμίδα, μετά την DBRS.

Ο οίκος κρατούσε στάση αναμονής διότι ανησυχούσε για τις πολιτικές εξελίξεις και μετά τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης θα προχωρούσε σε κάποια κίνηση. Το μήνυμα προς την κυβέρνηση είναι ένα: μεταρρυθμίσεις και συνετές δημοσιονομικές πολιτικές.

Ειδικότερα, αναβάθμισε το αξιόχρεο κατά δύο βαθμίδες, σε «Ba1» από «Ba3», με «σταθερές» τις προοπτικές επαναξιολόγησης. Εδωσε λοιπόν το σήμα ότι η πορεία της χώρας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι οι πρόσφατες φυσικές καταστροφές δεν απειλούν – για την ώρα – να την εκτροχιάσουν δημοσιονομικά. Την περασμένη Παρασκευή ο DBRS αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο σε ΒΒΒ (low), επαναφέροντας την ελληνική οικονομία στην επενδυτική βαθμίδα ύστερα από 13 χρόνια. «Η ελληνική οικονομία, τα δημόσια οικονομικά, οι θεσμοί και το τραπεζικό σύστημα βιώνουν βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές οι οποίες θα υποστηρίξουν τη συνεχή βελτίωση των πιστωτικών δεικτών και την ανθεκτικότητα της οικονομίας σε μελλοντικούς πιθανούς κραδασμούς», ανέφερε η Moody’s, απαντώντας επί της ουσίας στις αρχικές ανησυχίες.

Οπως τονίζει ο οίκος, η κυβερνητική πλειοψηφία μετά τις εκλογές του Ιουνίου παρέχει υψηλό βαθμό πολιτικής και δημοσιονομικής σταθερότητας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, προωθώντας την ολοκλήρωση δρομολογημένων μεταρρυθμίσεων και τον σχεδιασμό νέων, γεγονός που ενισχύει την προσδοκία της Moody’s για περαιτέρω οικονομική και δημοσιονομική ενίσχυση της χώρας. Από την άλλη, η Moody’s επισημαίνει πως «εξισορροπούν τις θετικές τάσεις με τις διαρθρωτικές προκλήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να επιβαρύνουν το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας περισσότερο από ό,τι εκτιμά επί του παρόντος η Moody’s, συμπεριλαμβανομένου ενός συγκριτικά χαμηλού, αν και αυξανόμενου ποσοστού επενδύσεων, ενός σημαντικού ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, του ακόμα υψηλού δημόσιου χρέους και των πρόσθετων οικονομικών και δημοσιονομικών προκλήσεων από τη γήρανση και την κλιματική αλλαγή».

Η επόμενη

Η Ελλάδα περιμένει το επόμενο ορόσημο, όταν ο S&P θα αξιολογήσει την Ελλάδα στις 20 Οκτωβρίου. Εκεί θα υπάρχει μεγαλύτερη ορατότητα για την επίδοση της ελληνικής οικονομίας αλλά και τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο μέτωπο της αντιμετώπισης των προκλήσεων που ανέκυψαν. Η επόμενη αξιολόγηση είναι από τον Fitch την 1η Δεκεμβρίου. Ομως εάν δεν «στρωθεί» το έδαφος από τον προηγηθείσα S&P, οι προσδοκίες θα είναι χαμηλότερες για τη χειμερινή αξιολόγηση.

Τα ελληνικά ομόλογα έχουν καλές αποδόσεις, ακόμα και από την Ιταλία. Το spread των ελληνικών ομολόγων έναντι των ιταλικών είναι πάνω από τις 30 μονάδες βάσης και αποτελεί ένδειξη θετικών προθέσεων από τις αγορές. Εκκρεμεί όμως η έγκριση από τις big three (τους οίκους αξιολόγησης) ώστε να ανοίξουν την πόρτα για να ενταχθούν οι ελληνικοί τίτλοι στους παγκόσμιους δείκτες ώστε να βελτιωθεί η εμπορευσιμότητά τους. Η επενδυτική βαθμίδα θα προσελκύσει επενδυτές και επίσης θα ρίξει το κόστος δανεισμού για τράπεζες και κράτος.