Η επτάχρονη Αλίνα Κοζοκάρου και ο 10χρονος Βλαντισλάβ Κοζοκάρου πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ζούσαν μια κανονική ζωή, ταξιδεύοντας συχνά με τους γονείς τους. Μετά τις 24 Φεβρουαρίου 2022, ο πατέρας τους έφυγε για το μέτωπο του πολέμου με μοναδικό σκοπό να υπερασπιστεί την πατρίδα. Πολεμούσε στην περιοχή Λουχάνσκ ενώ η οικογένειά του περίμενε νέα του με αγωνία. Στις 30 Μαΐου έλαβαν την είδηση ότι ο πατέρας τους σκοτώθηκε. Η κηδεία του έγινε στο χωριό Μολόνιτσια. Από εκείνη τη στιγμή η ζωή τους άλλαξε.

Σήμερα η Αλίνα μαζί με τον αδελφό της Βλαντισλάβ ετοιμάζουν δειλά τις βαλίτσες τους για ολιγοήμερες διακοπές σε ένα παραθαλάσσιο ξενοδοχείο στην Αχαΐα, από το οποίο η Ενωση Ουκρανών Γυναικών Ελλάδας έλαβε προσφορά για να φιλοξενήσει συνολικά 45 Ουκρανόπουλα, με κόστος 26 ευρώ την ημέρα, ποσό που καλύπτει τα έξοδα διαμονής και διατροφής τους.

Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί 8.220 ευρώ από τα συνολικά 11.700 ευρώ που απαιτούνται, οπότε τα δύο αδέλφια αλλά και τα υπόλοιπα 43 Ουκρανόπουλα που συμμετέχουν στην εκδρομή – από την 1η μέχρι 10η Σεπτεμβρίου – είναι προς το παρόν με το ένα πόδι μόνο μέσα στο λεωφορείο που θα τους φέρει στο ελληνικό παραθαλάσσιο θέρετρο για μερικές μέρες ξεγνοιασιάς και γαλήνης.

Πρόκειται για «ορφανά του πολέμου»

«Και τα δύο αυτά παιδάκια εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους για την πρόσκληση να έρθουν εδώ να κάνουν διακοπές δίπλα στη θάλασσα και ευχαριστούν όλους όσοι τα βοήθησαν να έχουν την ευκαιρία να περάσουν λίγες στιγμές χαράς» αναφέρει στα «ΝΕΑ» εκ μέρους της Ενωσης Ουκρανών Γυναικών Ελλάδας η Τζούλια Γκόλοβαν που συμμετέχει στην υποστήριξη της εν λόγω πρωτοβουλίας. «Από το 2014 και μετά, κάθε τόσο, μέσω του σωματείου μας, έρχονται παιδιά για διακοπές στην Ελλάδα, συνήθως σε ξενοδοχεία παραθαλάσσια που μπορούν να υποστηρίξουν τέτοιου είδους εκδρομές. Τα 45 παιδάκια που θα έρθουν τώρα, από τις περιοχές Λβιβ, Τσερνιβτσί, Μπερντιάνσκ και Κίεβο, είναι από οκτώ έως 16 χρονών και θα πάνε στο Ionian Beach Hotel στην Αχαΐα. Μαζί τους θα ταξιδέψουν και τρεις συνοδοί. Πρόκειται για παιδιά που έχουν χάσει γονιό λόγω του πολέμου ή είναι παιδιά μαχητών που υπερασπίζονται την πατρίδα. Από την Ουκρανία ως εδώ θα ταξιδέψουν με λεωφορείο. Τα έξοδα μεταφοράς τους καλύπτονται από τις Αρχές της πόλης Τσερνιβτσί» λέει η σύμβουλος της ουκρανικής ένωσης.

«Χρειαζόμαστε άλλα 3.480 ευρώ»

Οπως σημειώνει η ίδια, με τις δυνάμεις τους κατόρθωσαν ήδη να συγκεντρώσουν το μεγαλύτερο μέρος του ποσού που απαιτείται για τις συνολικά 450 διανυκτερεύσεις. «Χρειαζόμαστε άλλα 3.480 ευρώ» αναφέρει και εξηγεί γιατί είναι σημαντικό κανείς να βοηθήσει: «Στο ξενοδοχείο θα λάβουν μέρος σε παιχνίδια, θα υπάρχει εκπαιδευτικό πρόγραμμα αλλά πιο πολύ θα γίνει αποκατάσταση. Τα παιδιά αυτά έχουν, δυστυχώς, δει φρικαλεότητες πολέμου και θέλουν ψυχολογική υποστήριξη για να συνέλθουν, να μπουν ξανά σε μια πιο κανονική – για την ηλικία τους – πορεία και να μπορέσουν να απολαύσουν κάποιες στιγμές όμορφες. Εχουμε φροντίσει να είναι εκεί μαζί τους ειδικοί ψυχικής υγείας που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν. Και για όσους ρωτούν γιατί αξίζει κανείς να βοηθήσει οικονομικά: Γιατί τα παιδιά είναι το μέλλον και όχι μόνο της Ουκρανίας, γενικότερα το μέλλον της ανθρωπότητας. Οπότε, αν μπορεί κανείς να προσφέρει σε κάποιον μια στιγμή χαράς ας το κάνει για αυτή την πρωτοβουλία, ώστε να μπορέσουμε να την οργανώσουμε όσο καλύτερα γίνεται. Δεν υπάρχει κάτι πιο άγιο στον κόσμο από τα παιδιά».

«Να κάνουμε το όνειρο πραγματικότητα»

«Χαίρομαι πάρα πολύ που είμαστε στην όμορφή σας χώρα, είναι πάρα πολύ σημαντικό. Δυστυχώς δεν έχουμε χρόνο για να κάνουμε διακοπές. Οταν θα νικήσουμε -οπωσδήποτε θα νικήσουμε, επειδή η αλήθεια είναι στο πλευρό μας -, σίγουρα θα βρούμε χρόνο να έρθουμε στην Ελλάδα» είχε πει, μεταξύ άλλων, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Προεδρικό Μέγαρο. «Το εύχομαι σύντομα, κύριε πρόεδρε» ήταν η απάντηση της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Προς το παρόν, ωστόσο, όσο ο πόλεμος επί ουκρανικού εδάφους μαίνεται, μόνο οι ανήλικοι κάτοικοι δικαιούνται όσο κανείς να απολαύσουν μια φέτα από το ελληνικό καλοκαίρι. Στη σελίδα της Ενωσης Ουκρανών Γυναικών στην Ελλάδα κοινοποιείται συνεχώς το παρακάτω κείμενο μέχρι να συγκεντρωθεί το απαιτούμενο ποσό και να γίνει το καλοκαιρινό όνειρο των 45 παιδιών από τις χτυπημένες από τη φρίκη του πολέμου ουκρανικές πόλεις πραγματικότητα: «Το λιγότερο που μπορεί να κάνει κανείς είναι να το κοινοποιήσει. Το περισσότερο, να βάλει το χέρι στην τσέπη και να δώσει στο όνειρο πνοή.

Ολοι μαζί μπορούμε να κάνουμε αυτό το όνειρο πραγματικότητα!

Πληροφορίες για τα οικονομικά μπορείτε να βρείτε στη σελίδα του Σωματείου. Τράπεζα Πειραιώς Ελλάδας: GR8101721530005153085609121 / ΑΦΜ 997124609 / Σκοπός πληρωμής: Καλοκαιρινές διακοπές για παιδιά».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΟΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ