Το βέβαιο είναι πως η υποψηφιότητα – επίσημη από χθες – του Στέφανου Κασσελάκη για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τάραξε τα νερά της Κουμουνδούρου και όχι μόνον. Είναι χαρακτηριστική για παράδειγμα και πριν καταδυθούμε στα σκληρά πολιτικά, η οργίλη ανακοίνωση του Δήμου Χανίων και του Ιδρύματος Βενιζέλου για την επιλογή Κασσελάκη να παρουσιάσει εκεί την υποψηφιότητά του χθες.

«Παρόμοια εκδήλωση κομματικού χαρακτήρα δεν έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν στο σημείο αυτό. Ως έκφραση σεβασμού στην ιστορική μνήμη του κορυφαίου έλληνα ηγέτη, το καθιερωμένο είναι η κατάθεση στεφάνου από πολιτικούς», ήταν η αντίδρασή τους.

Χθες πάντως και πριν πάει στα Χανιά, ο Κασσελάκης παρέδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που εξηγούσε τους λόγους που κατεβαίνει υποψήφιος αλλά και συνόψισε την πορεία του – διά χειρός του σκηνοθέτη και ρέκορντμαν στα βιντεοκλίπ στην Ελλάδα Νίκου Σούλη. Αρτιο βίντεο τεχνικά και με κοινοποίηση της προσωπικής του ζωής, αλλά και με αιχμές για τη σημερινή κυβέρνηση, τον Πρωθυπουργό και με έμφαση στο λεγόμενο ελληνικό όνειρο. Ο Κασσελάκης επίσης χθες μίλησε μετά τα Χανιά στο δελτίο του Kontra και ενώ είχε ήδη κλιμακωθεί ένας διάλογος που υπερέβαινε τα στενά συριζαϊκά όρια για το πρόσωπό του.

Εδώ ο άξονας τα έχει όλα ήδη. Από υποστηρίξεις στον Κασσελάκη για το εγχείρημά του από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι πολεμική για τον τρόπο επικοινωνίας, τον κίνδυνο για τον Μεσσιανισμό του χώρου (τον όρο χρησιμοποίησε προσεκτικά πάντως ο Νίκος Φίλης στο Πρώτο Πρόγραμμα) αλλά και μια συζήτηση για τα όρια της Μετα-πολιτικής ή και της δίνης του ΣΥΡΙΖΑ που χωράει πλέον και εκπλήξεις σε μια κούρσα για τον νέο πρόεδρο που ως τώρα δεν συγκέντρωνε και μεγάλο ενδιαφέρον.

Από προχθές η ομάδα επικοινωνίας του Κασσελάκη έφτιαξε κοινό γκρουπ ενημέρωσης για τους ανθρώπους των ΜΜΕ στο what’s up, κάτι που έχουν κάνει εδώ και καιρό και οι υπόλοιποι τέσσερις υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Επίσης τα πρώτα πρόσωπα άρχισαν να στοιχίζονται μαζί του όπως ο βουλευτής Κιλκίς Πέτρος Παππάς, ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Βέττας και βέβαια ο Παύλος Πολάκης που είναι και ο πιο στενός πολιτικός φίλος του Κασσελάκη.

Αίσθηση πάντως δημιούργησε και η ανακοίνωση του Κασσελάκη. Και ακόμη και σκληρά σχόλια. «Θέλετε να βάλετε απέναντι στον σκηνοθετημένο πρωθυπουργό του Γκρίνμπεργκ, έναν άνθρωπο με ενσυναίσθηση; Θέλουμε να βάλουμε απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη κάποιον που θα τον νικήσει;», είπε ανάμεσα σε άλλα σε μια εμφανή προσπάθεια να αντιστρέψει τον όρο της Αριστείας αλλά και να εμφανιστεί ως ένας πειστικός «αντι-Μητσοτάκης».

Κάτι που πάντως σήκωσε αντιδράσεις και εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνοντας υπόψη τη βραχεία πορεία του στο κόμμα και εν γένει στην Αριστερά – κάτι που κυρίως οι της Ομπρέλας του καταμαρτυρούν άτυπα.

Οι κουζουλοί και το όνειρο

Χθες το βράδυ ο Στέφανος Κασσελάκης παραχώρησε συνέντευξη (Kontra). Επανέλαβε πως οι κουζουλοί κάνουν τη «ζωή ξεχωριστή» και είπε πως η χώρα θέλει κρατική και κοινωνική ανασυγκρότηση. Επέμεινε στην έννοια του ελληνικού ονείρου, ενώ είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει κόμμα εσωτερικά δημοκρατικό, αλλά και να γίνει κόμμα των μελών – τα μέλη είπε να επιλέγουν ακόμη και τους υποψηφίους στα ψηφοδέλτια των εκλογών.

Η μόνη τάση, είπε, να είναι η τάση του λαού. Παραδέχθηκε δε πως είχε αρθρογραφήσει θετικά υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη στον «Εθνικό Κήρυκα» και τον σέβεται προσωπικά αλλά πως δεν τον παραδέχεται πολιτικά.

Αντίστροφη μέτρηση για το συνέδριο

Στα του διαρκούς συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που θα γίνει το Σάββατο στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, δεν αναμένονται άλλοι υποψήφιοι και όπως όλα δείχνουν δεν αναμένεται και να παραστεί ο Αλέξης Τσίπρας που έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους πως κρατά αυστηρή ουδετερότητα στα των μνηστήρων.

Από τη Δευτέρα πάντως το βράδυ ο Δημήτρης Παπαδημούλης ανήκει σε εκείνους που βελούδινα πιέζουν με δημόσιες παρεμβάσεις τους (One Channel) τον πρώην πρόεδρο να παραστεί. «Θεωρώ επιβεβλημένο ότι θα είναι παρών και θα μιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας, με το ειδικό πολιτικό του βάρος», είπε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που στηρίζει ανοιχτά την υποψηφιότητα της Αχτσιόγλου.

Η υποψήφια πρόεδρος θα είναι αύριο στις Αχαρνές. Ο Τσακαλώτος θα παρουσιάσει τις προτάσεις του για τη λειτουργία του κόμματος, σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση, την Παρασκευή στο ανοιχτό θέατρο της Πλατείας Κουμουνδούρου. Θα παρέμβουν οι Δημήτρης Βίτσας και Πάνος Σκουρλέτης.

Σε διαρκείς περιοδείες βρίσκεται και ο Νίκος Παππάς, που πάντως εξέφρασε στις Σέρρες μια εντελώς ρηξικέλευθη πρόταση για την εκλογή: «Νομίζω ότι θα πρέπει να βρούμε τρόπο να ψηφίζουν και οι φίλοι του κόμματος. Είναι εξαιρετικά σημαντικό, θα πολλαπλασιάσει τη δύναμή μας και θα την κάνει πολιτικά ακόμα πιο ισχυρή», μια ιδέα που πάντως ακόμη δεν βρίσκει σύμφωνους τους υπόλοιπους συνυποψηφίους του.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»