Πρεμιέρα θα κάνουν από αρχές φθινοπώρου τα νέα προγράμματα χρηματοδότησης μέσω του ΕΣΠΑ και κατ’ αρχάς θα αφορά νεοσύστατες επιχειρήσεις. Περίπου 1,1 δισ. ευρώ θα δοθούν μέσω προγραμμάτων που τρέχουν ήδη και θα ολοκληρωθούν από τις 31 Οκτωβρίου μέχρι τον Φεβρουάριο. Επιπλέον, 100 έως 250 εκατ. θα δοθούν μέσω δύο νέων δράσεων που αναμένεται να προκηρυχθούν τον Σεπτέμβριο και αφορούν τη δημιουργία νέων ΜμΕ και την ίδρυση τουριστικών επιχειρήσεων. Αυτό σημαίνει ότι όποιος θελήσει να κάνει μια επιχείρηση θα μπορεί να μπει σε αυτό το πρόγραμμα, θα κάνει αίτηση και θα λάβει επιδότηση. Ταυτόχρονα μπορεί να κάνει αίτηση, να συμπληρώσει την επιχορήγηση και με δάνειο.

Μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένεται να εκδοθεί επίσης και η υπουργική απόφαση για την ενεργοποίηση του προγράμματος «Ερευνώ – Καινοτομώ», προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, που αποτελεί δράση στρατηγικής σημασίας του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 και σχεδιάστηκε ως μετεξέλιξη ανάλογης δράσης της περιόδου 2014 – 2020.

Οσον αφορά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το αρμόδιο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έχει σταλεί το μήνυμα ότι μπορούν περισσότερες επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. Πρώτον, με προγράμματα επιδοτούμενα, όπως μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Το 40% του κεφαλαίου που παίρνουν οι επιχειρήσεις δεν πληρώνουν τόκο και για το υπόλοιπο 60% επιδοτούνται και με τρεις εκατοστιαίες μονάδες. Σύμφωνα με τα στοιχεία υπάρχουν περίπου 45 με 50 χιλιάδες επιχειρήσεις που έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό και στόχος είναι προστεθούν τουλάχιστον 60 χιλιάδες. Ως προς την απορροφητικότητα των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, εκτιμάται ότι από τα διατιθέμενα κονδύλια θα απορροφηθεί συνολικό ποσό της τάξεως του 85% και θα διοχετευθούν σε επιχειρήσεις επιδοτήσεις περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Οι δράσεις

Τα προγράμματα που είναι σε εξέλιξη αφορούν τις εξής δράσεις:

  • «Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ»: Ενισχύονται επενδυτικά σχέδια που στοχεύουν στην αξιοποίηση και ανάπτυξη σύγχρονων τεχνολογιών, στην αναβάθμιση των παραγόμενων προϊόντων – υπηρεσιών και στην αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών ενεργειακής αναβάθμισης και κυκλικής οικονομίας. Τα προς διάθεση κονδύλια είναι 700 εκατ. ευρώ.
  • «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ»: Η Δέσμη Δράσεων, προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, στοχεύει να διευκολύνει ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις προκειμένου να ενσωματώσουν στην παραγωγική τους δραστηριότητα σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες.
  • Εκσυγχρονισμός υπηρεσιών στήριξης επιχειρήσεων: Η συγκεκριμένη δράση είναι προϋπολογισμού 17,1 εκατ. ευρώ θα παραμείνει ανοικτή έως τις 31 Οκτωβρίου. Στόχος της είναι να αντιμετωπισθούν οι ανάγκες από τις τεχνολογικές αλλαγές της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και της Πράσινης Μετάβασης. Οι επιχειρήσεις θα αναπροσανατολίσουν τις παραγωγικές τους δραστηριότητες και θα εστιάσουν σε τομείς με αναπτυξιακή προοπτική και υψηλή προστιθέμενη αξία και να βρουν νέες αγορές.
  • Ψηφιακές υπηρεσίες: Αφορά επιχειρήσεις εγκατεστημένες στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Θα είναι επίσης ανοικτή έως τις 31 Οκτωβρίου και αποσκοπεί στη βελτίωση των παρεχόμενων ψηφιακών υπηρεσιών.
  • Επενδυτικά σχέδια καινοτομίας: Απευθύνεται σε επιχειρήσεις που είχαν υποβάλει επενδυτικά σχέδια στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία 2014 – 2020».

Τα εγκεκριμένα σχέδια μεταφέρονται σε νέες δράσεις για την «Ανάπτυξη – ενίσχυση της έρευνας και καινοτομίας και την αξιοποίηση προηγμένων τεχνολογιών».