Ευρωπαίοι ελεγκτές από τις Βρυξέλλες καταφθάνουν στην Αθήνα για διαπραγμάτευση με το οικονομικό επιτελείο αμέσως μετά τη ραστώνη του Δεκαπενταύγουστου και η κυβέρνηση βγάζει τα τεφτέρια για συζήτηση εφ’ όλης της ύλης.

Στο κυρίως μενού θα είναι τα μέτρα στήριξης που θα υλοποιηθούν ως το τέλος του 2023 εν μέσω ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα και οι δημοσιονομικοί στόχοι μέχρι και το 2027.

Τα τεχνικά κλιμάκια της Κομισιόν πιάνουν δουλειά τον Σεπτέμβριο και οι επικεφαλής αναμένονται στην Αθήνα κατά τις αρχές Οκτωβρίου, με αφορμή την αξιολόγηση στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου.

Εν μέσω πρωθυπουργικών εξαγγελιών από το βήμα της ΔΕΘ, οι εκπρόσωποι των Θεσμών αναμένεται να βρεθούν στην Ελλάδα με στόχο να κλείσουν, με τη νέα κυβέρνηση, τα ζητήματα που θα αφορούν τον προϋπολογισμό του 2024 και τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους.

Στο επίκεντρο μπαίνουν τα μέτρα που έχει εξαγγέλλει η κυβέρνηση, τα οποία πρέπει να ακολουθήσουν το νέο σύμφωνο σταθερότητας.

Την ίδια περίοδο, η Ελλάδα αναμένει την κρίσιμη αξιολόγηση της οικονομίας από τον οίκο Standard & Poors, η οποία μπορεί να φέρει την επενδυτική βαθμίδα.

Τότε η κυβέρνηση μπορεί να ανοίξει τα χαρτιά της και η κίνηση να ανοίξει τον δρόμο και τα δημοσιονομικά περιθώρια για μέτρα ενίσχυσης και νέες ελαφρύνσεις.

Οι διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο θα ξεκινήσουν από τον Σεπτέμβριο, ειδικά για τα τακτικά και έκτακτα μέτρα για την επόμενη 4ετία. Κεντρικός άξονας είναι οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα το 2023 στην περιοχή του 1,5% του ΑΕΠ, το οποίο είναι υψηλότερο από το 1,1% του ΑΕΠ που προέβλεπε στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Λευκή τρύπα

Αυτή η λευκή τρύπα, η οποία μπορεί να ξεπεράσει τα 600 – 700 εκατ. ευρώ, θα ενισχύσει το οπλοστάσιο της κυβέρνησης για να χρηματοδοτήσει τα έκτακτα μέτρα για τη στήριξη οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών απέναντι στην ακρίβεια.

Στις συζητήσεις με τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς θα περιλαμβάνονται και τα ορόσημα για την πορεία της υλοποίησης του προγράμματος Ελλάδα 2.0, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Είναι ένα από το πιο βασικά σημεία της εν λόγω αξιολόγησης, καθότι η συμφωνία για τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους περιλαμβάνει τη δέσμη επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων των επόμενων ετών.

Μετά τα 45 ορόσημα της τρίτης δόσης, η Ελλάδα πρέπει υλοποιήσει 33 ορόσημα της 4ης δόσης πριν από το τέλος του χρόνου. Πίσω από αυτά υπάρχουν περίπου 370 διαγωνισμοί επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων. Επίσης, πρέπει να εισρεύσει η χρηματοδότηση με την ενσωμάτωση του REpowerEU. Αυτό προϋποθέτει τη δανειακή σύμβαση των 5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Αυγούστου. Στη συνέχεια θα υποβάλει την πρόταση με τα έργα έως το τέλος του χρόνου και πρέπει να γίνει η ενδιάμεση αναθεώρηση του προγράμματος και ανακατανομή πόρων 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, από το 2024 μέχρι το 2027 η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 2% του ΑΕΠ. Επίσης το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί κάτω από το 150% του ΑΕΠ, από 171,3% που έφτασε το 2022.

Η κυβέρνηση έχει θέσει βασικό στόχο στον πολιτικό σχεδιασμό της η οικονομία να μπορεί να υπεραποδόσει τα επόμενα χρόνια με μέση ανάπτυξη στο 3%, ενώ ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος να μην αναλώνεται μόνο στην αποπληρωμή του χρέους, αλλά να μπορεί να μοιραστεί στην κοινωνία και έτσι να χρηματοδοτεί μέτρα. Βασικός άξονας των νέων μέτρων είναι η αύξηση των εισοδημάτων, η ανάπτυξη, ημείωση της ανεργίας και έτσι να αυξηθεί η κοινωνική συνοχή.