Αυτή φαίνεται ότι ήταν – όπως αποκαλύπτεται από όσα συνέβησαν στα διόδια της Ελευσίνας και όχι μόνο – η μοιραία καθησυχαστική κεντρική εντολή που είχε δοθεί στις αστυνομικές δυνάμεις επιφορτισμένες με τη διαχείριση της πορείας των 120 κροατών χούλιγκαν που προκάλεσαν την αιματοχυσία το βράδυ της Δευτέρας στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Οπως αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ», ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. είχαν τη λανθασμένη βεβαιότητα ότι το κομβόι των οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ θα κατέληγε για διανυκτέρευση σε στέκια ελλήνων οπαδών στο κέντρο της Αθήνας.

Με την πεποίθηση αυτή να περνάει και στους αστυνομικούς στο πεδίο, ουδέποτε υπήρξε προσπάθεια για μπλοκάρισμα των χούλιγκαν – έστω και στα τελευταία χιλιόμετρα πριν από την πρωτεύουσα, στα διόδια της Ελευσίνας, όπου φαίνεται να βρίσκονταν και άλλες αστυνομικές δυνάμεις, πέραν αυτών που είναι γνωστές σήμερα.

Κάπως έτσι, δόθηκε «ελευθέρας» στην αυτοκινητοπομπή και δεν σήμανε συναγερμός στη ΓΑΔΑ, με το μοιραίο αυτό λάθος να μη γίνεται αντιληπτό παρά μόνο όταν πια ήταν πολύ αργά.

Οπως είναι γνωστό, η ΕΛ.ΑΣ. είχε χάσει τα ίχνη της αυτοκινητοπομπής από τον μεθοριακό σταθμό της Κακκαβιάς μέχρι το Κιάτο, όπου εντοπίστηκε ουσιαστικά για πρώτη φορά, χωρίς να είναι βέβαιο αν μέχρι εκεί η πορεία των κροατικών ΙΧ ήταν ενιαία ή υπήρξε παραπλανητική διάσπασή τους προκειμένου να μην εντοπίζονται εύκολα αλλά και για την ευχερέστερη διέλευσή τους από τα διόδια (να μην περιμένουν στην ουρά).

Μέχρι τώρα υπήρχε η εικόνα ότι η μοναδική αντίδραση ήταν να σταλεί στα διόδια της Ελευσίνας δίτροχο της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας ώστε να αρχίσει την παρακολούθηση των κροατικών ΙΧ πριν εισέλθουν στον αστικό ιστό.

Επίσης, μέχρι τώρα υπήρχε η εικόνα ότι δεν είχε σταλεί ισχυρότερη αποτρεπτική δύναμη στο σημείο που θα έστηνε μπλόκο στους χούλιγκαν λόγω των μικρών χρονικών περιθωρίων. Ωστόσο, πλέον αποδεικνύεται ότι υπήρχαν διαθέσιμες τοπικές δυνάμεις και έγινε περαιτέρω -άγνωστη μέχρι σήμερα – κινητοποίηση, η οποία όμως έληξε λόγω της ψευδαίσθησης ότι δεν υπήρχε κίνδυνος.

Η παρακολούθηση του κομβόι

Σύμφωνα λοιπόν με νεότερες πληροφορίες, στις 6 το απόγευμα της Δευτέρας, με εντολή του επιχειρησιακού κέντρου, μετέβησαν στα διόδια Ελευσίνας κλιμάκια ΟΠΚΕ και αστυνομικοί του Α’ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων (καλύπτει το τμήμα Ελευσίνα-Κόρινθος) για προληπτικό έλεγχο οχημάτων με κροατικές πινακίδες.

Ωστόσο, περίπου στις 20.15 κατόπιν εντολής ανώτατου αξιωματικού της ΓΑΔΑ το κέντρο διαβιβάζει να αποχωρήσουν όλες οι δυνάμεις από τα διόδια και να παραμείνει μόνο το δίτροχο της Υποδιεύθυνσης Αθλητικής Βίας. Στις 21.15 το Α’ Τμήμα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων ενημέρωσε το επιχειρησιακό κέντρο ότι η Ολυμπία Οδός εντόπισε οχήματα με κροατικές πινακίδες να κινούνται προς Αθήνα, χωρίς να λάβει απόκριση.

Στις 22.00 στελέχη της Τροχαίας ενημέρωσαν το επιχειρησιακό κέντρο ότι «τα 25-30 αυτοκίνητα με τις κροατικές πινακίδες στάθμευσαν στην άκρη της Εθνικής Οδού αμέσως μετά τα διόδια», ζητώντας να πραγματοποιήσουν ελέγχους.

Εντούτοις, φαίνεται πως δόθηκε εκ νέου εντολή να μην προχωρήσουν σε οποιαδήποτε ενέργεια, καθώς, όπως φαίνεται, το σχέδιο περιλάμβανε μόνο την παρακολούθησή τους από το προαναφερθέν δίτροχο, το οποίο όμως τελικά… έχασε τα ίχνη τους.

Κι αυτό γιατί, όπως σημειώνεται, η αυτοκινητοπομπή «διαλύθηκε», ορισμένα από τα  ΙΧ εισήλθαν στην Αττική οδό και άλλα κινήθηκαν μέσω Εθνικής προς Σκαραμαγκά, λεωφόρο Αθηνών κ.ο.κ., δημιουργώντας σύγχυση.

Μάλιστα, φέρεται να υπήρξε προσπάθεια του κέντρου της ΕΛ.ΑΣ. να επικοινωνήσει μέχρι και με φρουρό των γραφείων της Αττικής Οδού, με την ελπίδα ότι αυτός είχε αντιληφθεί τη διέλευση των… άφαντων Κροατών.

Οι «καθησυχαστικές» διαβεβαιώσεις

Εν τω μεταξύ, ανώτατοι αξιωματικοί της ΓΑΔΑ φέρονται να είχαν σχηματίσει τη βεβαιότητα – με βάση ένα ενημερωτικό έγγραφο της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας – ότι οι χούλιγκαν θα κινηθούν σίγουρα προς τη λεωφόρο Αλεξάνδρας όπου θα τους υποδέχονταν έλληνες οπαδοί.

Μάλιστα, αυτές οι καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις φαίνεται να επικράτησαν τις κρίσιμες ώρες και σε άλλα ανώτατα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. με σχετικές αρμοδιότητες. Κατά πληροφορίες, αυτός ήταν και ο λόγος που οι εν λόγω αξιωματικοί δεν είχαν εμφανιστεί στο επιχειρησιακό κέντρο και παρέμειναν στα γραφεία τους.

Σε αυτό αποδίδεται και η μη ανάπτυξη – προληπτικά – διμοιριών των ΜΑΤ στη Νέα Φιλαδέλφεια, εφόσον υπήρχαν αναφορές και για κινητοποίηση οπαδών της ΑΕΚ.

Στις 22.24 τελικά, όπως διαπιστώθηκε εκ των υστέρων, τα ΙΧ των χούλιγκαν βγήκαν από την Αττική οδό στην έξοδο της λεωφόρου Κύμης και πάρκαραν στο ΟΑΚΑ.

Εκεί θεωρείται ότι συνάντησαν τουλάχιστον 50-60 έλληνες οπαδούς, που ίσως ήταν και οι τροφοδότες τους με ρόπαλα, καδρόνια και μαχαίρια με τα οποία εισήλθαν στον σταθμό «Ειρήνη» του ΗΣΑΠ.

Οπως διαπιστώθηκε, ουδέποτε εμφανίστηκαν κροάτες χούλιγκαν στο κέντρο της Αθήνας, όπως πίστευαν οι ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.