Με μπαράζ συσκέψεων ενημέρωσης και συντονισμού είτε στον «Φάρο» της Πολιτικής Προστασίας είτε στο Μαξίμου και με την αποστολή στελεχών στο «πεδίο» παλεύει η κυβέρνηση να δείξει εικόνα διαχειριστικής επάρκειας απέναντι στα πύρινα μέτωπα, ενόσω αρχίζουν οι πολιτικές πιέσεις της αντιπολίτευσης. Η κριτική φουντώνει για τις ευθύνες – κυρίως για τα μέτωπα της Ρόδου αλλά και για την Εύβοια – ενώ οι εκτιμήσεις για ακραίο κίνδυνο και για σήμερα (Ρόδος, Αττική, Εύβοια, Βοιωτία, Αργολίδα, Κορινθία, Μεσσηνία, Ηλεία) κρατούν αναμμένο τον συναγερμό στον κρατικό μηχανισμό. «Μπροστά μας μόνο οι φωτιές» έλεγε λακωνικά χθες πρωθυπουργικός συνεργάτης, μαρτυρώντας την αγωνία στο κυβερνητικό επιτελείο για τη δοκιμασία (πολιτικά και επιχειρησιακά) της κυβέρνησης και ολόκληρου του κρατικού μηχανισμού.

Συνεχείς συσκέψεις

Στο γαλάζιο στρατόπεδο αναγνωρίζουν ότι οι δεσμεύσεις για επενδύσεις στις υποδομές και στα μέσα Πολιτικής Προστασίας είναι απαραίτητες ωστόσο, όπως λένε, προέχει η αποτελεσματικότητα σε προβλήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης (συντονισμένες εκκενώσεις, φιλοξενία τουριστών και κατοίκων κ.λπ). Αυτή η πρώτη μετά τις εκλογές διαχείριση μείζονος κρίσης φέρνει το πρωθυπουργικό επιτελείο και τις νέες ηγεσίες στα υπουργεία αντιμέτωπους με τη σκληρή πραγματικότητα, εξού και ο Πρωθυπουργός καθώς και στελέχη του Μαξίμου (Ακης Σκέρτσος, Θανάσης Κοντογεώργης, Παύλος Μαρινάκης κ.ά.) βρίσκονται μεταξύ Ηρώδου Αττικού και «Φάρου» όπου εξελίσσονται συσκέψεις με κλιμάκια υπουργείων, ΕΚΑΒ, ΓΕΕΘΑ και Σωμάτων Ασφαλείας, ενώ στη Ρόδο μετέβη και ο εξ απορρήτων του Πρωθυπουργού Γιάννης Μπρατάκος. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ενεργοποίησε τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων, προσωπικό του υπουργείου εγκαταστάθηκε στην Πολιτική Προστασία για τη «διεθνή επικοινωνία» (πρεσβείες και πολίτες).

Σε πολιτικό επίπεδο το Μαξίμου έχει δώσει οδηγία στα στελέχη του για εγρήγορση χωρίς αχρείαστες δηλώσεις – εξάλλου το «τέμπο» δίνει ο ίδιος ο Μητσοτάκης που αποφεύγει δημόσιες τοποθετήσεις πριν ή μετά τις συσκέψεις στον «Φάρο» -, την ώρα που τα κόμματα της αντιπολίτευσης ανοίγουν μέτωπο αντιπαράθεσης. Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ «κατέρρευσαν οι μεγαλοστομίες» περί ετοιμότητας, για «μεγάλες ευθύνες» που πρέπει να αποδοθούν μίλησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης ενώ στην επικοινωνία του με τον Μητσοτάκη ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ζήτησε να κινητοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα για την κατάσβεση στη Ρόδο και για την ασφαλή μετακίνηση κατοίκων, εργαζομένων και επισκεπτών.