Στην κατηγορία των «πιθανώς καρκινογόνων» προϊόντων κατέταξε την ασπαρτάμη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, συνιστώντας περαιτέρω διερεύνηση, όπως αναμενόταν μετά τη σχετική σύσταση των εμπειρογνωμόνων του από τον Ιούνιο. Η ασπαρτάμη αποτελεί ένα από τα πλέον γνωστά τεχνητά (χημικά) γλυκαντικά και χρησιμοποιείται ευρέως από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 – κάτι που δεν δικαιολογεί την ύπαρξη περιορισμένων και ανεπαρκών μελετών. Πάντως, η μεικτή επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ και του FAO (Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών) συμπέρανε πως τα δεδομένα δεν δικαιολογούν τη μεταβολή της επιτρεπτής ημερήσιας δόσης που ορίστηκε το 1981, ήτοι τα 40 μιλιγκράμ ανά κιλό σωματικού βάρους – που μεταφράζεται σε 9-14 κουτάκια αναψυκτικών «λάιτ» ημερησίως για έναν άνθρωπο με βάρος 70 κιλών.

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Είστε συνδρομητής; Συνδεθείτε

Ή εγγραφείτε

Αν θέλετε να δείτε την πλήρη έκδοση θα πρέπει να είστε συνδρομητής. Αποκτήστε σήμερα μία συνδρομή κάνοντας κλικ εδώ