Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Ψηφιοποίηση και απανθρακοποίηση στη ναυτιλία πάνε μαζί σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς πολλά ψηφιακά εργαλεία προσφέρονται για την καλύτερη οργάνωση της λειτουργίας του πλοίου και την πιο αποτελεσματική πρόωσή του έτσι ώστε να μειώνει σημαντικά τις εκπομπές αερίων ρύπων. Η ναυτιλία πρέπει πρώτα να ψηφιοποιηθεί για να επιτύχει την απανθρακοποίηση, επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης, managing director, vessel optimisation της ZeroNorth A/S. Υπάρχουν, όπως προσθέτει, σήμερα αρκετές προτεινόμενες τεχνικές λύσεις. Η ψηφιοποίηση με χρήση τεχνητής νοημοσύνης και τα αξιόπιστα δεδομένα αξιολογούν τις προτεινόμενες τεχνικές λύσεις και στη συνέχεια θα στηρίξουν μια πιο αξιόπιστη διαδικασία λήψης αποφάσεων για θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, τόσο σήμερα όσο και στο μέλλον.
Παράλληλα ο ίδιος υποστηρίζει αυτό που οι πλοιοκτήτες και η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών και άλλοι διεθνείς ναυτιλιακοί φορείς, όπως η Intercargo, έχουν επισημάνει ότι η ναυτιλία δεν μπορεί να φτάσει μόνη της στην απανθρακοποίηση, χωρίς τα ναυπηγεία, τους παραγωγούς καυσίμων, τις εταιρείες τεχνολογίας. «Η συστράτευση όλων των εμπλεκόμενων μερών είναι αυτονόητη» σημείωνει ο κ. Κωνσταντινίδης και συμπληρώνει: «Μέσω καλύτερης κατανόησης και βελτιστοποίησης των λειτουργιών, οι ψηφιακές λύσεις έχουν δημιουργήσει μια νέα εξίσωση στη ναυτιλία όπου η προστασία του πλανήτη όχι μόνο δεν συνεπάγεται αύξηση του κόστους, αλλά τουναντίον προσφέρει βελτίωση της οικονομικής απόδοσης».
Η ναυτιλία βρίσκεται μπροστά σε αποφάσεις στρατηγικού χαρακτήρα καθώς ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (ΙΜΟ) έχει υιοθετήσει μια στρατηγική μείωσης κατά 50%, σε σύγκριση με το 2008, των εκπομπών CO2 από τη ναυτιλία έως το 2050. Ομως η ολοένα αυξανόμενη πίεση που ασκείται στις ναυτιλιακές εταιρείες από πολλές διαφορετικές πλευρές οδηγεί στην ανάγκη για επίτευξη απολύτως μηδενικών εκπομπών. Ηδη μια νέα φιλόδοξη στρατηγική μείωσης των εκπομπών με στόχο την εναρμόνιση και της ναυτιλίας με τον παγκόσμιο στόχο των καθαρών μηδενικών εκπομπών αερίων ρύπων του θερμοκηπίου θα εξετασθεί στην επόμενη σύνοδο της Επιτροπής Προστασίας του Θαλασσίου Περιβάλλοντος του ΙΜΟ στις αρχές Ιουλίου στο Λονδίνο.
Εκτός όμως από τη μεσομακροπρόθεσμη στρατηγική ο χρόνος πιέζει, όπως σημειώνει ο κ. Κωνσταντινίδης, για τη βελτιστοποίηση με τελικό σκοπό την απανθρακοποίηση. Οι κανονισμοί όπως ο CII (δείκτης έντασης άνθρακα) και ο ΕΕΧΙ (ενεργειακός δείκτης απόδοσης του πλοίου) που έχει θέσει σε εφαρμογή ο IMO φέτος και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Ρύπων (EU ETS) της ΕΕ τον επόμενο χρόνο, αυξάνουν τη φιλοδοξία μείωσης των εκπομπών αλλά παράλληλα οδηγούν τον κλάδο σε ανεξερεύνητα εδάφη, υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος της ZeroNorth.
Δεδομένων των νέων πιέσεων που αντιμετωπίζει η ναυτιλία, μια διέξοδος είναι οι ψηφιακές λύσεις που βοηθούν τον ναυτιλιακό κλάδο να μειώσει τις εκπομπές καυσαερίων με θετική επίδραση στο περιβάλλον, διατηρώντας ταυτόχρονα υψηλή εμπορική απόδοση με βελτιστοποίηση της λειτουργίας της επιχείρησής τους και της κερδοφορίας τους.
Η πλατφόρμα της ZeroNorth. Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκε και η πλατφόρμα της ZeroNorth στη Δανία, από τη ναυτιλιακή εταιρεία Maersk, την αγροτική εταιρεία και μεγάλο ναυλωτή την Cargill και την PSG Group. Η ZeroNorth προσφέρει μια ευρύτερη γκάμα υπηρεσιών καλύπτοντας την αλυσίδα της ναυτιλίας (Voyage Optimisation, Integrated Weather Routing, Vessel Optimisation, Charter Optimisation, Bunker Optimisation, CII Analysis & Rating Improvement, Vessel Reporting). Μετατρέπουμε τα δεδομένα σε πολύτιμες πληροφορίες και προτεινόμενες ενέργειες, βελτιστοποιώντας το παγκόσμιο εμπόριο για πλοιοκτήτες, κατόχους φορτίων, εμπορικούς χειριστές και προμηθευτές καυσίμων πλοίων, λέει ο κ. Κωνσταντινίδης.
Παράλληλα η ZeroNorth άνοιξε γραφεία και στην Ελλάδα καθώς, όπως εξηγεί ο κ. Κωνσταντινίδης, οι ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακές εταιρείες πρωταγωνιστούν με μερίδιο 21% του παγκόσμιου στόλου κατέχοντας την ηγετική θέση στον παγκόσμιο ναυτιλιακό χάρτη διαχρονικά. «Από την πρώτη φάση ίδρυσής της η ZeroNorth προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολλών από τις πρωτοποριακές ελληνικές εταιρείες που ήδη μας τιμούν με τη συνεργασία τους. Η παρουσία μας στην Ελλάδα ήταν αυτονόητη για τη σωστή κάλυψη των απαιτήσεων και αναγκών της ισχυρής ναυτιλιακής κοινότητας. Η ZeroNorth επενδύει στην Ελλάδα και αξιοποιεί», υπογραμμίζει ο κ. Κωνσταντινίδης, «την αυξανόμενη δυναμική της χώρας και του κλάδου».