«Παράνομη», Ολιβιέ – Μασέ Ντεπάς, 2010

Η Τάνια και ο 14χρονος γιος της, μετανάστες από τη Ρωσία, ζουν παράνομα στο Βέλγιο τα τελευταία οκτώ χρόνια. Η Τάνια ζει μέσα στον φόβο, αποφεύγει την αστυνομία και τρέμει στην ιδέα πως θα γίνει έρευνα για την ταυτότητά της. Ολα αυτά μέχρι τη στιγμή που συλλαμβάνεται. Μητέρα και γιος χωρίζονται βίαια και η Τάνια φυλακίζεται σε ένα κέντρο εγκλεισμού για παράνομους μετανάστες. Εκεί, θα πολεμήσει με όλες τις δυνάμεις για να ξαναβρεί τον γιο της.

«Μίσος», Ματιέ Κασοβίτς, 1995

Η γαλλική ασπρόμαυρη ταινία με τον Βενσάν Κασέλ σε πρωταγωνιστικό ρόλο που δημιούργησε αίσθηση και «σχολή». Η ταινία εστιάζει σε μια μόνο καθημερινή μέρα ζωής τριών φίλων, όλοι τους αλλοδαποί που ζουν σε μια φτωχή περιοχή των προαστίων του Παρισιού. Τρεις φίλοι οι οποίοι καθημερινά βιώνουν την απόρριψη και την αστυνομική βία. Ενας φίλος τους τραυματίζεται σοβαρά από αστυνομικούς και βρίσκεται στο νοσοκομείο, χαροπαλεύει. Οι τρεις φίλοι περιφέρονται στην πόλη.

«Αμέρικα, Αμέρικα», Ελία Καζάν, 1963

Βασισμένη στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του σκηνοθέτη με τίτλο «Το χαμόγελο της Ανατολής» η ταινία μάς μεταφέρει στα τέλη του περασμένου αιώνα, όταν ο Σταύρος, ένας Ελληνας της Μικρασίας αγωνίζεται για να ταξιδέψει στην Αμερική. Εκεί ίσως να κατάφερνε να κάνει πράγματα που θα γέμιζαν τους δικούς του με περηφάνια. Οι γονείς του όμως διέθεσαν τα χρήματά τους για να τον στείλουν στην Κωνσταντινούπολη, όπου επρόκειτο να εργαστεί στο μαγαζί με τα χαλιά που είχε ο θείος του. Η περιπλάνησή του στα βάθη της Μικράς Ασίας τον κάνει να αναλογιστεί την κατάσταση των Ελλήνων. Φτάνοντας ύστερα από κόπο στην Κωνσταντινούπολη, η επιθυμία του να βγάλει τα απαραίτητα χρήματα για το πλοίο προς τις ΗΠΑ γίνεται δυνατότερη από ποτέ.