Από αρκετούς χαρακτηρίστηκε ως η πιο μεγάλη πολιτική συγκέντρωση που έχει πραγματοποιηθεί στην Πολωνία εδώ και αρκετές δεκαετίες, με την αντιπολίτευση και διεθνή ΜΜΕ να κάνουν λόγο για μισό εκατομμύριο ανθρώπους οι οποίοι, την περασμένη Κυριακή, ένωσαν τις φωνές τους στη Βαρσοβία κατά της κυβέρνησης του Κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS). Ηταν μια συγκέντρωση η οποία, σύμφωνα με τον άνθρωπο ο οποίος έλαβε την πρωτοβουλία για τη διοργάνωσή της – τον νυν ηγέτη της Πολιτικής Πλατφόρμας και τέως πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ – αποτέλεσε ουσιαστικά ένα προμήνυμα για τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν το ερχόμενο φθινόπωρο.

«Ναι στην Ευρώπη, όχι στο PiS» και «Ελεύθερη, ευρωπαϊκή Πολωνία» ήταν δύο από τα συνθήματα που κυριάρχησαν στη μεγάλη συγκέντρωση, που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της 34ης επετείου από τη διεξαγωγή των πρώτων εκλογών μετά την πτώση του προηγούμενου καθεστώτος, το 1989. «Δεσμεύομαι σήμερα ότι θα νικήσω, ότι θα φέρω προ των ευθυνών τους εκείνους που ασκούν την εξουσία», είπε στην ομιλία του ο Τουσκ ο οποίος, εκτός των άλλων, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τον στοχοποιεί και επιδιώκει την πολιτική του εξόντωση μέσω ενός νέου νόμου που επιβάλει βαριές ποινές σε όσους αποδειχθεί ότι έχουν ανάμιξη σε προσπάθειες ενίσχυσης της ρωσικής επιρροής στη χώρα.

Η αλήθεια, βεβαίως, είναι ότι με βάση τις δημοσκοπήσεις, το PiS του πρωθυπουργού Ματέους Μοραβιέτσκι και του Λεχ Κατσίνσκι, που παραμένει ο ισχυρός άνδρας της Πολωνίας, εμφανίζεται να προηγείται καθαρά της Πλατφόρμας και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, εκείνοι που εκτιμούν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο πρωταγωνιστικός ρόλος που έχει αποκτήσει η χώρα στο στρατόπεδο της Δύσης πρακτικά ενισχύουν τη νυν κυβέρνηση, δίνοντάς της τον τίτλο του φαβορί για τις εκλογές – έστω και αν είναι δύσκολο να συγκεντρώσει απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή.

Χθες, στο μεταξύ, το Δικαστήριο της ΕΕ αποφάνθηκε πως «η μεταρρύθμιση της πολωνικής δικαιοσύνης του Δεκεμβρίου 2019 παραβιάζει το δίκαιο της Ενωσης», ιδιαίτερα η πτυχή της που αφορά το πειθαρχικό σύστημα των δικαστών και την ανεξαρτησία τους. Η απάντηση ήρθε από τον υπουργό Δικαιοσύνης της χώρας, που χαρακτήρισε το Δικαστήριο της ΕΕ «διεφθαρμένο».