Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Ο πολιτικός χάρτης της Ισπανίας που προέκυψε από τις κάλπες των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών της Κυριακής είναι, σε μεγάλο βαθμό, βαμμένος γαλάζιος: Το Λαϊκό Κόμμα κατάφερε να είναι πρώτο στις 9 από τις 12 περιφέρειες στις οποίες διεξήχθησαν εκλογές, αποσπώντας μάλιστα από το κυβερνών κόμμα τη Βαλένθια, την Αραγονία, τις Βαλεαρίδες και την Εξτρεμαδούρα. Παράλληλα, κυριαρχεί σε όλες σχεδόν τις μεγάλες πόλεις (Μαδρίτη, Βαλένθια, Θαραγόθα, Σεβίλλη, Μούρθια και άλλες), στις οποίες πιθανότατα θα ορίσει τους επόμενους δημάρχους, χάνοντας μόνο τα κάστρα των αυτονομιστών, Βαρκελώνη και Μπιλμπάο.
Η εικόνα αυτή πυροδότησε ραγδαίες εξελίξεις. Η αδιαμφισβήτητη ήττα του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) και των συμμάχων του σε συνδυασμό με την εμφατική επικράτηση του βασικού αντιπάλου του και την απειλητική παρουσία του ακροδεξιού Vox ανάγκασαν τον πρωθυπουργό της χώρας Πέδρο Σάντσεθ να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Πλέον, το καθοριστικό ραντεβού για το «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» δόθηκε για τις 23 Ιουλίου - περίπου τεσσερισήμισι μήνες πριν από την ημερομηνία που θα διεξάγονταν κανονικά οι εκλογές, αλλά και εν μέσω της περιοδικής εξάμηνης προεδρίας της Ισπανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία ξεκινά την 1η Ιουλίου.
Τα αποτελέσματα «με οδήγησαν στην απόφαση να ζητήσω να ξεκαθαρίσει η βούληση του λαού της Ισπανίας αναφορικά με την πολιτική κατεύθυνση την οποία πρέπει να πάρει η κυβέρνηση και τις πολιτικές δυνάμεις που πρέπει να ηγηθούν της χώρας σε αυτή τη φάση» δήλωσε στο τηλεοπτικό μήνυμα που απηύθυνε χθες το πρωί ο Σάντσεθ. Οπως, δε, σημειώνουν αρκετά ισπανικά και διεθνή μέσα, η απόφασή του εξέπληξε αρκετούς, ακόμη και ανάμεσα στους συμμάχους του, καθώς πρόκειται για μια μάλλον ασυνήθιστη εξέλιξη.
Ακροδεξιά Vs αυτονομιστών
Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν, πάντως, ότι με τον τρόπο αυτόν ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός θα επιδιώξει, αφενός, να περιορίσει περαιτέρω φθορά του ίδιου και της κυβέρνησής του, ενώ παράλληλα θα παίξει το «χαρτί» του ακροδεξιού κινδύνου και του - εξαιρετικά πιθανού - σεναρίου της συγκυβέρνησης ανάμεσα στο Λαϊκό Κόμμα του Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό και τους νοσταλγούς του φρανκισμού. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι ανάλογο και εξίσου τρομακτικό «μπαμπούλα» επισείει και ο ηγέτης της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος κατηγορεί τον Σάντσεθ και το PSOE ότι έχουν υποκύψει στις απαιτήσεις των καταλανών και βάσκων αυτονομιστών, θέτοντας σε κίνδυνο την ενότητα και το μέλλον της Ισπανίας.
Σε κάθε περίπτωση, η μάχη αναμένεται αμφίρροπη, έστω και εάν οι δημοσκοπήσεις δίνουν εδώ και αρκετούς μήνες σαφές προβάδισμα στο Λαϊκό Κόμμα και το Vox - παρότι, επισήμως τουλάχιστον, δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε συμφωνία να συγκροτήσουν κυβέρνηση συνασπισμού. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων που επεξεργάζεται το «Politico», το κόμμα του Φεϊχό συγκεντρώνει ποσοστό της τάξης του 31%, που είναι παρόμοιο με την επίδοσή του στις εκλογές της Κυριακής, ενώ ακολουθούν το PSOE με 28% και το Vox με 14%, ενώ οι πάλαι ποτέ δυναμικοί Podemos πελαγοδρομούν σε μονοψήφια ποσοστά.
Οι εταίροι της Ισπανίας στην Ευρώπη, από την πλευρά τους, έχουν κάθε λόγο να είναι ανήσυχοι. Οχι τόσο για το πώς θα κυλήσει η εξάμηνη προεδρία της όσο για το σενάριο η τέταρτη σε μέγεθος χώρα της ΕΕ να βρεθεί να συγκυβερνάται από την Ακροδεξιά - τη στιγμή που στη δεύτερη μεγαλύτερη, την Ιταλία, ο συγκεκριμένος πολιτικός χώρος είναι ήδη κυβέρνηση με την Τζόρτζια Μελόνι, ενώ στη Γαλλία η Μαρίν Λεπέν μοιάζει από τώρα να κοιτά τις εκλογές του 2027…
Ο επόμενος πρωθυπουργός;
«Επιμένω ότι απλώς ξεκινήσαμε, καθώς χθες οι πολίτες ψήφισαν στην πλειοψηφία τους το κόμμα μου, όμως ο σαντσισμός δεν έχει τελειώσει. Η Ισπανία καλείται να το πράξει μέσα στις επόμενες 54 ημέρες». Αυτό δήλωσε ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό μετά την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών, καλώντας τα στελέχη και τους ψηφοφόρους να μην εφησυχάσουν από τη σημαντική νίκη που σημείωσαν προχθές. Ο 62χρονος πολιτικός, ο οποίος διαδέχθηκε τον Μάρτιο του 2022 στη συγκεκριμένη θέση τους Χοσέ Μαρία Αθνάρ, Μαριάνο Ραχόι και Πάμπλο Κασάδο, καλείται πλέον να το ξαναφέρει στην εξουσία ύστερα από πέντε «πέτρινα χρόνια». Για να το καταφέρει, όμως, πέρα από την πρωτιά στις επικείμενες εκλογές με ικανοποιητική διαφορά, θα κληθεί να «προδώσει» και ορισμένες από τις αρχές του, που τον θέλουν να είναι κεντρώος και μετριοπαθής. Πρόκειται, προφανώς, για χαρακτηριστικά τα οποία δεν έχουν σχέση με τον πιθανό εταίρο του, το ακροδεξιό Vox - όπως συχνά αποδεικνύεται στην πολιτική, ωστόσο, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα…
Ο «εφιάλτης» του δικτάτορα Φράνκο
«Ηρθαμε για να μείνουμε», διακήρυξε περιχαρής ο ηγέτης του ακροδεξιού Vox, Σαντιάγο Αμπασκάλ, μετά το επιτυχημένο αποτέλεσμα στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, στις οποίες διπλασίασε το ποσοστό του σε σύγκριση με το 2019. Ο ίδιος κάλεσε τον επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος να ενώσουν τις δυνάμεις τους ώστε να φράξουν οριστικά τον δρόμο στην Αριστερά και τους εθνικιστές-αυτονομιστές, συγκροτώντας συμμαχικές κυβερνήσεις αρχικά σε μια σειρά περιφέρειες και, στη συνέχεια, σε κεντρικό επίπεδο, μετά τις πρόωρες εκλογές της 23ης Ιουλίου. Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι οι θέσεις του Vox προκαλούν ανατριχίλα σε πολλούς Ισπανούς και ιδιαιτέρως Ισπανίδες, καθώς εκτός από τους νοσταλγούς του δικτάτορα Φράνκο, στις τάξεις του συσπειρώνει κάθε είδους αντιδραστική, θρησκόληπτη και μισογυνική άποψη. Ισως αυτό να είναι και ένα από τα «χαρτιά» που θα παίζει η Γιολάντα Ντίαθ, στέλεχος του ΚΚ Ισπανίας, η οποία φιλοδοξεί να συγκροτήσει έναν νέο αριστερό συνασπισμό - με ή χωρίς τους Podemos - διεκδικώντας να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας.