Το μήνυμα εστάλη στα Τίρανα από την πρώτη στιγμή και με αυστηρό ύφος: η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας περνάει μέσα από τον σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας. Το ελληνικό βέτο, δηλαδή, στην ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας βρίσκεται πάνω στο τραπέζι.

Η επισήμανση είναι απόλυτα συμβατή με τους κανόνες που συνιστούν την ευρωπαϊκή δημοκρατία. Η απόπειρα εκφοβισμού των ελλήνων ομογενών με τη σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των αρχών του κράτους δικαίου πάνω στις οποίες στηρίζεται το οικοδόμημα της ΕΕ, άλλωστε.

Η Ελλάδα οφείλει να αξιοποιήσει όλα τα όπλα που της προσφέρει η συμμετοχή της στο κλαμπ των ισχυρών της ευρωπαϊκής ηπείρου. Προφανώς, απέχουμε ακόμη αρκετά από τη στιγμή που μπορούμε να αρνηθούμε στους βορειοδυτικούς μας γείτονες τον τίτλο του κράτους – μέλους, μια και η διαδικασία της ένταξης της χώρας τους ξεκίνησε μόλις πέρυσι και είθισται η προσπάθεια ευθυγράμμισης με το κοινοτικό δίκαιο να διαρκεί πολλά χρόνια.

Παρ’ όλ’ αυτά, πρέπει να καταστήσουμε κρυστάλλινα σαφή τη διάθεσή μας να προστατεύσουμε τους ομογενείς μας. Γιατί, όσο κι αν θέλει ο αλβανός πρωθυπουργός να παρουσιάσει την αντίδραση της Αθήνας σαν εμπρηστική ρητορική, η προστασία της ελληνικής εθνικής ομογένειας στην Αλβανία βρίσκεται στον πυρήνα των αξιών της Ευρώπης.