Το μπλόκο του μορφώματος Κασιδιάρη από την εκλογική κάθοδο είναι από όλες τις όψεις του μια νίκη της δημοκρατίας. Οι τροπολογίες που πέρασαν από τη Βουλή συνδυαστικά με το πλήρες υπόμνημα της κυβέρνησης για την εγκληματική δράση στελεχών του μορφώματος και τη σύνδεσή του με παραστρατιωτικές ενέργειες θωρακίζουν το πολίτευμα και αφαιρούν τη δυνατότητα να εμφανισθούν κόμματα – μπάμπουσκες με πυρήνα τη ναζιστική πρακτική.

Το εν λόγω μπλόκο μάς αφήνει και ένα δίδαγμα για μέλλουσες δοκιμασίες. Πως υπάρχει χώρος και χρόνος ώστε το πολιτικό σύστημα να λάβει τα μέτρα του για να μη δούμε εκ νέου εγκληματίες στα έδρανα της Βουλής. Η δημοκρατία μας είναι ανεκτική, μα και μαχόμενη. Εχει όρια. Και ένα παράλληλο δίδαγμα είναι πως πέραν των αντίθετων θεωρήσεων, υπάρχει η δυνατότητα να υπερβούμε διαφόρους κομματισμούς ή σκοπιμότητες και να συναντηθούμε σε ένα πεδίο όπου θα υπάρχει κοινή συμφωνία πάνω στο στοιχειώδες: πως η υπονόμευση του πολιτεύματος και οι εγκληματικές δράσεις δεν αποτελούν πεδίο αντιπαράθεσης, μα συσπείρωσης και εγρήγορσης του δημοκρατικού τόξου.

Δεν είχαμε βέβαια τη μέγιστη συναίνεση, μα μπορούμε να την επιτύχουμε. Ετσι κι αλλιώς ακόμη και τα κόμματα που δεν στήριξαν τις εν λόγω τροπολογίες ή λανθασμένα εκτίμησαν πως θα κατέπιπταν ως αδύναμες, να κερδίσουν έχουν από τη μη κάθοδο τέτοιων μορφωμάτων και προσώπων που μόνον τη δημοκρατία δεν σέβονται και δεν υπολογίζουν.