Με νέο γύρο απεργιακών κινητοποιήσεων και συγκεντρώσεων στο Παρίσι και άλλες πόλεις της Γαλλίας απαντούν σήμερα τα συνδικάτα στην κυβέρνηση, η οποία δεν δείχνει διατεθειμένη να υποχωρήσει και να ακυρώσει ή, έστω, να «παγώσει» την εφαρμογή του νέου συστήματος για το συνταξιοδοτικό, το οποίο έχει περάσει χωρίς ψηφοφορία στη Βουλή. Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν έγινε χθες δεκτή στο Μέγαρο των Ηλυσίων από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, με το αντικείμενο των διαβουλεύσεών τους να αφορά – επισήμως – τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα και την τακτική που θα ακολουθήσει σε άλλα επίμαχα ζητήματα που είναι ανοιχτά.

Ανάμεσα στα ζητήματα που τέθηκαν στο τραπέζι είναι και ο διάλογος που εξήγγειλε η Μπορν με τα συνδικάτα και τις ηγεσίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αρχής γενομένης τη Δευτέρα 3 Απριλίου. Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν κυβέρνηση και Μακρόν είναι σε θέση να καταθέσουν κάποια «προσφορά» – και ποια – η οποία θα μπορούσε να εκτονώσει την κατάσταση.

Στο μεταξύ, οι κινητοποιήσεις δεν έχουν σταματήσει. Το πρόβλημα είναι έντονο στον τομέα της συλλογής απορριμμάτων, καθώς οι εργαζόμενοι συνεχίζουν την απεργία τους, με αποτέλεσμα μόνο στο Παρίσι να έχουν σωρευθεί χιλιάδες τόνοι στους δρόμους. Αρκετά πρατήρια καυσίμων, την ίδια στιγμή, έχουν κυριολεκτικά «στεγνώσει», λόγω των αποκλεισμών στα διυλιστήρια, στις εισόδους των οποίων σημειώνονται καθημερινά σχεδόν συγκρούσεις μεταξύ απεργών και αστυνομίας.

Χθες, επίσης, δεν άνοιξε τις πύλες του το Μουσείο του Λούβρου, τις εισόδους του οποίου είχαν αποκλείσει εργαζόμενοι στο ίδρυμα. Αναβρασμός επικρατεί και στην εκπαίδευση με κατειλημμένα περισσότερα από 200 λύκεια και 80 πανεπιστήμια σε όλη τη χώρα.