Τι ζωή κι αυτοί οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας! Μονίμως σε έκτακτη συνθήκη. Σκληρή πειθαρχία, εκπαίδευση και κόντρα εκπαίδευση, συνθήκες πολέμου. Και μόνιμα η αδρεναλίνη στο φουλ. Κάθε τόσο, πτήσεις εκπαιδευτικές και πτήσεις με μαχητικά και αερομαχίες πάνω απ’ το Αιγαίο, εικονικές και πραγματικές. Είναι ωραία πράγματα, έκλυση ενέργειας και ένταση όταν είσαι νέος, τότε που νομίζεις ότι είσαι άτρωτος, ότι ο θάνατος είναι μια πιθανότητα πέρα και έξω από σένα.

Και την ώρα που βρίσκονται στον αέρα υπερασπιζόμενοι τα σύνορα, πολλοί συνομήλικοί τους σπουδάζουν, διασκεδάζουν, ερωτεύονται… Συχνότατα επαναστατούν, μάλιστα εναντίον των πατριωτικών ιδεών που υποκινούν αυτούς τους επαγγελματίες του πολέμου. Οι πιλότοι το ξέρουν, η επαγγελματική τους επιλογή μπορεί να είναι επιλογή εξασφάλισης αλλά πρωτίστως είναι συνειδητή. Γνωρίζουν ότι θα ζήσουν αλλιώτικα από τους συνομηλίκους τους, δεν τους πάει η ανεμελιά της νεότητας. Και υπερασπιζόμενοι τα σύνορα, υπερασπίζονται την ελευθερία όλων μας να πιστεύουμε ό,τι θέλουμε. Υπερασπίζονται την ακεραιότητα της δημοκρατικής πολιτείας. Και την ειρήνη.

Οφείλουμε τεράστια ευγνωμοσύνη σε πρόσωπα όπως ο υποσμηναγός Μάριος-Μιχαήλ Τουρούτσικας, 29 ετών, κι ο σμηναγός Ευστάθιος Τσιτλακίδης, 31, που με τη ζωή τους στα άκρα επιτρέπουν στο αντιμιλιταριστικό πνεύμα της κοινωνίας μας να προχωρήσει προς την πρόοδο.