Oσοι ήλπιζαν ότι η χώρα θα πορευτεί προς τις εκλογές σε σχετικά ήρεμους τόνους διαψεύδονται. Η επιβεβαίωση των πληροφοριών για τις συναντήσεις του πρώην υπουργού Νίκου Παππά με τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα με σκοπό τη δημιουργία ενός φιλοσυριζαϊκού καναλιού και η περιγραφή των παρακολουθήσεων ορισμένων προσώπων από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο σε επιστολή που έστειλε στους πολιτικούς αρχηγούς ανεβάζουν στα ύψη την πόλωση. Αν προστεθεί και η αντιπαράθεση για τη «νεκρή Μαρία» στον Εβρο, είναι φανερό ότι το πολιτικό σκηνικό παίρνει φωτιά.

Οι εξελίξεις τρέχουν ταχύτατα. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί πλέον να ισχυρίζεται ότι η παραπομπή ενός βασικού στελέχους του κόμματός του στο Ειδικό Δικαστήριο αποτελεί μια σκευωρία που έστησαν οι αντίπαλοί του. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορεί πλέον να ελπίζει ότι η υπόθεση των παρακολουθήσεων θα επισκιαστεί από άλλα, σοβαρότερα, θέματα. Οι πολίτες μπορεί πράγματι να ενδιαφέρονται περισσότερο για το κόστος ζωής απ’ ό,τι για τις μηχανορραφίες ενός πρώην υπουργού ή την επισύνδεση του τηλεφώνου ενός πολιτικού αρχηγού. Αλλά τα πράγματα ακολουθούν πολλές φορές τους δικούς τους κανόνες και παίρνουν τη δική τους δυναμική.

Αυτές τις ώρες επιβάλλεται ψυχραιμία απ’ όλους, όπως επιβάλλεται και τήρηση της νομιμότητας. Η κατάθεση αγωγών, η ανάληψη αμφιλεγόμενων πρωτοβουλιών, οι επιθέσεις σε ανεξάρτητους λειτουργούς και η προσπάθεια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εμπλέξει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας όχι μόνο δεν φωτίζουν τις υποθέσεις που απασχολούν την επικαιρότητα, αλλά επιτείνουν τη σύγχυση των πολιτών.