Οι φαρμακοποιοί το χαρακτηρίζουν εδώ και καιρό το σημαντικότερο πρόβλημα δημόσιας υγείας στη χώρα. Πολλοί ασθενείς αναζητούν απεγνωσμένα φάρμακα πρώτης ανάγκης, αλλά δεν κατορθώνουν να τα βρουν λόγω μεγάλων ελλείψεων. Η αντιπολίτευση έχει φέρει το θέμα στη Βουλή. Οι γνώστες του εξηγούν ότι έχει προκληθεί από τις εξαγωγές των φαρμακαποθηκών σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, όπου έχουν τη δυνατότητα να πιάσουν υψηλότερη τιμή για τα σκευάσματα.

Η πρώτη απάντηση της πολιτείας ήταν η απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων τα οποία είναι σε έλλειψη. Σύμφωνα δε με δηλώσεις του υπουργού Υγείας στα τέλη Νοεμβρίου, η κυβέρνηση επεξεργάζεται τη συνολική λύση του προβλήματος από εδώ και πέρα. Το κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνει την υποχρεωτική χορήγηση φαρμάκων σε έλλειψη μόνο με ηλεκτρονική συνταγογράφηση, καθώς και την υποχρέωση των φαρμακαποθηκών να δηλώνουν τις πωλήσεις τους.

Είναι κρίσιμο οι όποιες παρεμβάσεις να γίνουν αμέσως. Οσοι έχουν ήδη ταλαιπωρηθεί αρκετά πρέπει επιτέλους να μπορούν να βρίσκουν ό,τι χρειάζονται στα ράφια των φαρμακείων. Είναι υποχρέωση όλων των εμπλεκομένων να τελειώσουν αυτή την απαράδεκτη κατάσταση. Με την υγεία των πολιτών δεν έχει κανείς το δικαίωμα να παίζει. Το κράτος οφείλει να διασφαλίσει ότι το κέρδος ορισμένων δεν θα θέσει σε κίνδυνο την υγεία των πολλών.